SPOR
Giriş Tarihi : 10-10-2023 15:17

Euro 2032'nin ev sahibi Türkiye ve İtalya (2)

UEFA Yönetim Kurulu, 2032 Avrupa Futbol Şampiyonası'nın İtalya-Türkiye ortak ev sahipliğinde düzenleneceğini açıkladı.

Euro 2032'nin ev sahibi Türkiye ve İtalya (2)

UEFA Yönetim Kurulu, 2032 Avrupa Futbol Şampiyonası'nın İtalya-Türkiye ortak ev sahipliğinde düzenleneceğini açıkladı.

İtalya Futbol Federasyonu (TFF) ve Türkiye Futbol Federasyonu, EURO 2032 ortak adaylık başvurularının ardından bugün İsviçre'nin Nyon kentinde UEFA Yönetim Kurulu'na ortak adaylıklarıyla ilgili sunum gerçekleştirdi. İtalya ve Türkiye'nin ortak sunumunun ardından UEFA Yönetim Kurulu, 2032 Avrupa Futbol Şampiyonası'nın İtalya ve Türkiye’nin ortaklaşa ev sahipliğinde düzenlenmesini kararlaştırdı.

TFF, 17 Mart 2022 tarihinde Birleşik Krallık ve İrlanda Cumhuriyeti’nin ortak aday olduğu EURO 2028 ve İtalya'nın aday olduğu EURO 2032 turnuvalarını düzenleme arzusunda olduğunu ifade eden niyet mektubunu UEFA'ya gönderdi. 12 Nisan'da ise Türkiye Futbol Federasyonu, EURO 2028 ve EURO 2032'ye ev sahipliğine ilişkin adaylık dosyalarını UEFA’ya teslim etti.

İtalya Futbol Federasyonu'nun Türkiye Futbol Federasyonu'na EURO 2032'yi ortaklaşa düzenleme teklifi yapması üzerine 28 Temmuz'da ortak adaylık kararı alınarak, UEFA’ya ortak adaylık başvurusu yapıldı. 

UEFA, 4 Ekim'de İtalya ve Türkiye Futbol Federasyonlarına gönderdiği bildirimle EURO 2032’yi ortaklaşa düzenleme başvurusunun değerlendirmeye alındığını açıkladı. Bu kararla, Türkiye'nin EURO 2028 adaylığının da kendiliğinden son bulduğu belirtildi. 

Başlık 2: İtalya ve Türkiye'den ortak sunum 

İtalya Futbol Federasyonu ve TFF delegasyonları bugün İsviçre'nin Nyon kentinde UEFA Yönetim Kurulu'na EURO 2032 ortak adaylığıyla ilgili sunum yaptı.

İtalya-Türkiye adaylık sunumunda TFF'yi Başkan Mehmet Büyükekşi, Başkan Vekili Mustafa Eröğüt, Genel Sekreter Kadir Kardaş ve Türkiye’nin EURO 2032 adaylığındaki futbol elçisi olan Atakaş Hatayspor Teknik Direktörü Volkan Demirel temsil etti.

Başlık 3: UEFA kararı açıkladı 

Yapılan sunumların ardından UEFA Yönetim Kurulu düzenlenen törenle EURO 2028’in Birleşik Krallık-İrlanda ortak ev sahipliğinde, EURO 2032’nin ise İtalya-Türkiye ortak ev sahipliğinde yapılacağını açıkladı. 

TFF Başkanı Büyükekşi: “İtalya ve Türkiye, bugünden itibaren 2032 yılına kadar iki ayrı ülke olarak değil büyük bir futbol ülkesi olarak tutkuyla çalışacak” 

Büyükekşi, "Tarihin en iyi Avrupa Şampiyonasını düzenlemek ve önümüzdeki 9 yıl boyunca Akdeniz, Avrupa, Asya ve Afrika'da milyonlarca yeni dostluklar kurabilmek, futbol mirasına örnek nitelikte katkılar sunabilmek için güçlerimizi birleştirdik. İtalya ve Türkiye, bugünden itibaren 2032 yılına kadar iki ayrı ülke olarak değil büyük bir futbol ülkesi olarak tutkuyla çalışacak" dedi.  

Büyükekşi, Cumhuriyet tarihinde ilk kez bir Avrupa Futbol Şampiyonası’na ev sahipliği yapılacağını belirterek, "Cumhuriyetimizin ve TFF'nin 100. yılını Avrupa Futbol Şampiyonası ile taçlandırdık" diye konuştu. 

Büyükekşi, EURO 2032 ev sahipliğinin sportif açıdan Türkiye'ye yapacağı katkıların yanı sıra ekonomik ve kültürel olarak da büyük kazanımlar sağlayacağını kaydetti.  

Başlık 4: Beşinci başvuruda sonuca ulaşıldı

Türkiye daha önce EURO 2008'e Yunanistan ile ortak müracaat etti, EURO 2012, EURO 2016 ve EURO 2024 için de tek başına ev sahipliği başvurusu yaptı.  Ancak olumlu sonuç alınamadı. 

Türkiye, 2020 Avrupa Futbol Şampiyonası ev sahipliği için de aday oldu, ancak daha sonra başvurusunu geri çekti. Böylece Türkiye Avrupa Futbol Şampiyonası ev sahipliği için 5. adaylığında amacına ulaştı.  

Başlık 5: Şampiyona eşit dağıtılacak

İtalya ve Türkiye’nin ortaklaşa düzenleyeceği 2032 Avrupa Futbol Şampiyonası iki ülke arasında eşit olarak dağıtılacak. 2026'ya kadar ev sahibi ülkelerde aday şehirlerin kesinleştirilmesi, eleme grubu ve final turnuvası kuralarının nerede düzenleneceği, açılış ve final maçlarının nerede oynanacağı gibi konuları içinde barındıran çeşitli idari ve lojistik hususlar karara bağlanacak.

Türkiye, yeni ve modern statları ile devletin güçlü desteğini de arkasına alarak önemli organizasyonlara ev sahipliği yaptı. 2005 yılında İstanbul Atatürk Olimpiyat Stadı’nda Şampiyonlar Ligi finali, 2009 yılında İstanbul Şükrü Saracoğlu Stadyumu'nda UEFA Kupası Finali, 2019 yılında Vodafone Park Stadı’nda UEFA Süper Kupa Final organizasyonunu başarılı şekilde gerçekleştiren Türkiye’nin son olarak 2023 yılında Atatürk Olimpiyat Stadyumu’nda başarıyla gerçekleştirdiği Şampiyonlar Ligi Final organizasyonu, EURO 2032 ev sahipliği için önemli bir referans oldu.

Bilal KARADAĞBilal KARADAĞ