GÜNCEL
Giriş Tarihi : 12-03-2024 16:35

Görür; "Büyük Depremler Şehri Felç Edebilir"

'Deprem ve Dirençli Kentler' konulu konferansta konuşan Bilim Akademisi Üyesi, Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, İzmir'i tehdit eden fay hatlarına dikkat çekti

Görür;

Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi'nde yapılan etkinlikte İzmir'in deprem riskine vurgu yapan Görür, "Bu faylar 7 ve üzerindeki depremler oluşturursa İzmir'i felç eder" dedi.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer de 30 Ekim 2020'deki depremin şehre verdiği zararları hatırlatarak, "Depreme dirençli kentler inşa etmek, sadece İzmir değil, Türkiye'nin tüm kentlerinin en temel meselesidir" şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Görür, İzmir'de yapılacak her türlü yapı ve altyapının, yerin dinamikleri ve karakteristikleriyle uyumlu olması gerektiğini vurguladı. Görür, "Bizim yaptığımız hataların altında eziliyoruz ve bunu düzeltmeye korkuyoruz. Ancak bir yerden başlamak zorundayız" diyerek, mevcut sorunların çözülmesi gerektiğini ifade etti.

Konferansta, İzmir ve çevresindeki fay hatlarının detaylı bir şekilde incelenmesi ve bu fayların deprem üretme kapasitelerinin belirlenmesi gerektiğine dikkat çekildi. Prof. Dr. Görür, "Bu fayların hepsi gerçek, tespit edilmiş, canlı ve her birinin büyük deprem üretme kapasitesi var. Bu faylar İzmir'i vuracak olan faylar" şeklinde konuştu.

Konuşmasında, 6 Şubat'ta yaşanan ve 11 ili etkileyen depreme de değinen Görür, bu depremin önceden tahmin edildiğini ancak gerekli önlemlerin alınmadığını belirtti. Görür, "Bu deprem geliyorum diyen bir depremdi. Malatya, Maraş, Hatay depreminin gelişi yıllar önce söylendi" dedi.

Görür ayrıca, İzmir'in dirençli bir kente dönüşmesi için yapılması gereken çalışmalar hakkında bilgi verdi. İmar barışı uygulamalarının deprem riskini artırdığını belirten Görür, "İmar barışları, bizim bir gecede binlerce insanı toprağa gömmemize sebep oldu" ifadelerini kullandı.

İzmir'de depreme dirençli bir kent inşa etmek için altyapı çalışmalarının önemine değinen Prof. Dr. Görür, bu süreçte İzmir halkının deprem bilincinin artırılmasının da kritik öneme sahip olduğunu vurguladı.

Kaynak : PHA

Bilal KARADAĞBilal KARADAĞ