TARIM
Giriş Tarihi : 23-08-2023 18:40

Mısır Üreticilerinden Alım Fiyatına Tepki

Adanalı mısır üreticileri, mısırda alım fiyatının bu sene yüzde 5'lik artışla tonu 6000 lira olarak açıklanmasına tepki gösterdi.

Mısır Üreticilerinden Alım Fiyatına Tepki

CHP Adana Milletvekili, Ayhan Barut ve Adanalı mısır üreticileri geçen yıl tonu 5700 lira olarak duyurulan mısırda alım fiyatının bu sene yüzde 5'lik artışla tonu 6000 lira olarak açıklanmasına oldukça sert tepki gösterdi. 

Sarıçam Kürkçüler'de mısır üreticileriyle birlikte hasat yapılan tarlada bir araya gelen Ayhan Barut, çiftçilerin sorun ve taleplerini dinledi. Mısır üreticileriyle birlikte Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) tarafından yine açıklanan mısır taban fiyatına tepki gösteren Barut, "AKP iktidarı TMO marifetiyle mısır üreticisinin ölüm fermanını imzaladı. TMO, bir kilogram mısır için 6 lira fiyat açıkladı. Fiyat açıklarken de piyasaları izleyip seyrine göre fiyat belirlediklerini söylüyorlar. Eyy Toprak Mahsulleri Ofisi, sen çiftçinin kara gün dostuydun. Şu anda hem ithalatçı kurum haline geldin, hem de tüccarın emrine girdin. Bizim bildiğimiz TMO, regülatör görevi yapar, çiftçinin yanında yer alır, düşük fiyatı yükselterek çiftçinin refahını sağlardı" diye konuştu.

Başlık 2: "Revize edilmezse mısır üretecek çiftçi kalmayacak'' 

Kilogramda üretim maliyeti 7 lirayı aşan mısırda 6 lira olarak açıklanan fiyatın çiftçinin ölüm fermanı olduğuna dikkat çeken Ayhan Barut, şunları kaydetti:
"Mısırda maliyet 7 liranın üzerinde. Çiftçinin eline en az 9 lira geçmeliydi. Bu şartlarda mısır üreticisi tekrar üretim yapamaz hale gelecek. Aynı zamanda ülkemizin gıda egemenliği de tehlikeye girecek. Tarımsal üretimde girdilerin çok fahiş arttığı bu dönemde mısıra yüzde 5.3 oranında fiyat artışı vermek çiftçiye yapılan en büyük kötülüktür. Diğer tarım ürünlerinde Cumhurbaşkanı fiyat açıkladığı zaman iktidar milletvekilleri ve bürokratlar sıraya girerdi. Mısır fiyatını Cumhurbaşkanı değil TMO açıkladı. İktidar cenahından kimse bu açıklanan mısır fiyatını paylaşacak cesareti gösteremedi, yüzü yok çünkü. Derhal mısır fiyatını prim dahil en 9 lira olarak revize edin. Zamları geri alın. Aksi takdirde mısır üretecek çiftçi bulamayacaksınız."

Başlık 3: "Üretimden vazgeçeceğiz'' 

Çiftçi bir ailenin kızı olan üretici ve ziraat mühendisi Arzu Tekin ise, 500 dönüm alanda mısır ektiğini belirtip maliyetlerden şikayet ederek, "Tekniğine uygun olarak üretim yapıyoruz. Mısırda maliyet kilogramda 7.5 lira civarında, açıklanan fiyat ise 6 lira. En az fiyat kar payı hariç 8 lira olmalıydı. Kar payıyla 9 lira olmalıydı. Maliyetin altında açıklanan fiyat çiftçiyi tarımdan uzaklaştırır. Bu şekilde giderse ekimden vazgeçeceğiz. Bu sene ektiğimize bin pişman olduk" şeklinde konuştu. Sulama, mazot, biçer ve tüm maliyetlerinin katlandığına dikkat çeken üretici Yakup Karaca, "Bu ülke bizim ama bu fiyatlarla üretim nasıl sürecek. Geçen yıl 5700 lira olan mısır fiyatı 6000 bin lira oldu. Mazot mu alacağız, motorun yağını mı alacağız, motorumuzu mu yenileyeceğiz, bozulan traktörü mü tamir ettireceğiz. Adalet var mı burada?" dedi. Bir torba mısır tohumunu 5 bin liraya aldığını aktaran çiftçi Zihni Keçeli ise, "Mısır fiyatını 8 lira olarak bekliyorduk, 6 lira verdiler. Bu fiyatlarla nasıl üretim yapacağız. Mısırda fiyat en az 8 lira olmalıydı. Prim 30 kuruş. Bu sene hala belli değil. Hiç vermesinler daha iyi 30 kuruş yerine" diye konuştu.

Kaynak: Ajans Bizim

Bilal KARADAĞBilal KARADAĞ