GÜNCEL
Giriş Tarihi : 24-03-2023 23:56   Güncelleme : 25-03-2023 00:02

En Düşük Emekli Maaşı 7.500 Lira Olacak

AK Parti Grup Başkanvekili Elitaş, en düşük emekli maaşının 7 bin 500 liraya yükseltilmesini de içeren kanun teklifinin TBMM Başkanlığı'na sunulacağını söyledi

En Düşük Emekli Maaşı 7.500 Lira Olacak

AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, en düşük emekli maaşının 7 bin 500 liraya yükseltilmesini de içeren kanun teklifinin TBMM Başkanlığı'na sunulacağını söyledi. 

Elitaş, yaptığı açıklamada, konuya ilişkin torba kanun teklifinin tamamlandığı belirterek, şunları söyledi: 

"BAĞ-KUR’dan, SSK’dan en düşük emekli aylığı 5 bin 500 lira alanlar Sayın Cumhurbaşkanımızın 2 gün önce televizyon programında verdiği müjde çerçevesinde 7 bin 500 liraya çıkacak. Bu çerçevede en çok bundan faydalanacaklar hem BAĞ-KUR’lular hem SSK’lılar olacaklar hem de bu sene emekli olacağını planladığımız 2 milyon 250 bin EYT kapsamında gelen vatandaşlarımız da 5 bin 500 lira yoğunlukta emekli maaşı alacaklar vardı. Onların da emekli maaşlarının rakamı 7 bin 500 liraya çıkmış olacak. 11 milyona yakın vatandaşın bundan faydalanacağını tahmin ediyoruz. Altı milyonluk kısım 2 bin liraya yakın bir artıştan faydalanacak, 7 bin 500 liranın altında kim varsa, 7 bin 500 liraya çıkmış olacak."

Elitaş, muharip gaziler arasında da aylık farklılıkları bulunduğunu belirterek, "Bunu da asgari ücretin net tutarında aylık ödeme haline getirmiş oluyoruz. Şehit olan vatandaşlarımızın çocuklarına, ailesine, eşlerine ‘şeref aylığı’ diye ifade ettiğimiz aylığı gerçekleştirmiş olacağız" dedi. 

Mustafa Elitaş, emekliye verilen bayram ikramiyesinin tutarının 2 bin liraya yükseltileceğini kaydetti. 

Başlık 2: Geçici işçilere kadro

Elitaş, şöyle konuştu:

"Yaklaşık 60 bin Türkiye’de kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan geçici işçi var. Bunlardan 6 ay az süreyle çalışanlar vardı. Bir manada mevsimlik diyebileceğimiz işçiler vardı. 2008 yılında bir düzenleme yaptık, ‘6 aydan fazla çalıştırılanlar 5 ay daha Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın izniyle ilave çalışılabilir’ demiştik. Yeni bir kanuni düzenlemeyle bunu 11 ay 29 gün çalıştırılabilecek halde ilgili kurum ve kuruluşun ihtiyacı varsa ilgili bakanlığın izniyle bu kişiler 11 ay 29 gün çalıştırılma imkanını elde etmiş olacaklar. Geçici işçilerin çalıştıkları kurumdan kadrolu işçi haline dönebilmesi için onlara bir imtiyaz getiriyoruz. Herhangi bir şekilde geçici işçi çalıştıran kurum ve kuruluşlarda bulunulan kadrolarda boşluk olduğu takdirde, kurum ilan edecek ve kıdem sırasına göre geçici işçilere öncelik vermekle birlikte onları kadrolu işçi haline döndürmüş olacak."

Başlık 3: Fedakarlık madalyası

Mustafa Elitaş, 6 Şubat depreminde hem Türkiye'den hem de yurtdışından yardıma gelip çalışan insanlar olduğunu belirterek, 

"Bununla ilgili Türk vatandaşlarına ‘Devlet Üstün Fedakarlık Madalyası’ verilmesini arz ediyoruz bu kanunla birlikte. Yine yurt dışından gelen arama kurtarma ekiplerine de Cumhurbaşkanlığı kararıyla ‘Üstün Fedakarlık Nişanı’ verilmesini öngören bir teklifimiz söz konusu" dedi. 

Başlık 4: Doktorların ücret farkı

AK Parti Grup Başkanvekili Elitaş, "Geçen sene yaptığımız yasal düzenleme çerçevesinde doktorlarla ilgili düzenleme yapmıştık. Kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan Sağlık Bakanlığı haricinde istihdam edilen doktorlarla ilgili üniversitelerde ve Sağlık Bakanlığı hastanelerinde çalışanların arasındaki ücret farkını ortadan kaldıracak yeni bir düzenlemeyi hayata geçirmiş oluyoruz. Bugün kanun teklifini veriyoruz. Önümüzdeki hafta muhtemelen salı günü komisyonda görüşme başlar” diye konuştu. 

Kaynak: Ajans Bizim

Bilal KARADAĞBilal KARADAĞ