GENEL
Giriş Tarihi : 14-09-2023 22:05

"Destekler Bir An Önce Verilmeli"

TZOB Başkanı Bayraktar, 2023-2024 sezonu başlarken üreticilere gereken desteğin sağlanmasını istedi.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar, "Ekim ayında verilecek mazot ve gübre destekleri bir an önce artırılarak verilmeli, sezona başlayan üreticilerimizin önü açılmalıdır" dedi. 

Bayraktar, yaptığı açıklamada, buğday, arpa ve kırmızı mercimek ekiliş döneminin başlamak üzere olduğunu ifade ederek, çiftçinin gübre ve mazot kullanımının önemli bir bölümünün bu dönemde gerçekleştiğini belirtti. Bayraktar, şunları kaydetti:

"Son aylarda mazot başta olmak üzere gübre ve diğer girdilerde yaşanan fiyat artışları 2023 yılının hasat zamanında üreticilerimizi olumsuz yönde etkiledi.

Üreticilerimiz, girdi fiyatlarında geçtiğimiz sezonki artışların mağduriyetini yaşarken, girdi fiyatlarına gelen yeni zamlarla birlikte umutsuzluğa kapıldı. Üreticilerimiz ürünlerini satıp borcunu ödeyip gelecek sezona hazırlanırken gelen zamların etkisinin hafifletilmesi tarımsal üretimin sürdürülebilirliği açısından önem taşıyor. 

Başlık 2: Gıdaya erişim açısından zor günler

En ucuz üretim sürdürülebilir üretimdir, sürdürülebilir üretim için de üreticilerimizin yeterli girdi temin etmesi ve alın terinin karşılığını alması gereklidir. 

Ekim ayında verilecek mazot ve gübre destekleri bir an önce artırılarak verilmeli, sezona başlayan üreticilerimizin önü açılmalıdır. Aksi takdirde üreticilerimizin üretme isteği ve tüketicilerimizin gıdaya erişimi açısından zor günler bizi bekliyor. 

Üretim ve lojistik maliyetlerinin bu şekilde artmaya devam etmesi halinde tüketicilerimizin pazarda, markette, manavda, ucuz gıdaya ulaşması mümkün değildir."

Bayraktar, mazottan alınan ÖTV ve KDV'nin tüm tarıma verilen destek ödemelerinin yüzde 70'ine denk geldiğini de belirterek, "Mazota verilen destek oranı artırılmalıdır. Gübrede ise yıllardır dekar başına çok düşük kalan destek miktarı üreticilerimizin gübreye erişimini sağlayacak şekilde artırılmalı, üreticinin makul fiyatlardan gübre kullanması sağlanmalıdır”dedi. 

Başlık 3: Gübre tüketimi hızla azalıyor 

Bayraktar, maliyetlerin artmasının çiftçinin gübre kullanımını da etkilediğini belirterek, şunları söyledi:

"Üretici girdi fiyatlarının pahalılığı nedeniyle yeterince gübre, ilaç ve kaliteli tohumluk kullanamıyor. Örneğin 2020 yılında 7,1 milyon ton gübre kullanan üreticilerimiz 2021 yılında 6,4 milyon ton, 2022 yılında ise 5,9 milyon ton gübre kullandı. 

Gittikçe düşen gübre kullanımının, 2023 yılında 5,5 milyon tona gerileyeceği bekleniyor. Bu durum üretim miktarını ve kaliteyi etkiliyor. Tarımsal üretim günümüzde daha önemli bir hale gelmişken, bunu göz ardı etmek ülke tarımını, dolayısıyla ekonomisini olumsuz etkileyecektir.”

Kaynak: Ajans Bizim

Bilal KARADAĞBilal KARADAĞ