GENEL
Giriş Tarihi : 09-04-2024 13:40

On Ayda 424 Çete 'Çökertildi'

On ayda 14'u uluslararası 424 organize suç örgütü 'çökertildi.'

On Ayda 424 Çete 'Çökertildi'

Geçen yılın Haziran ayından bu yana düzenlenen “çete” operasyonlarında toplam “424 organize suç örgütü çökertildi.”  Bu çetelerin 14’ü uluslararası ve 38’i de Türkiye genelinde faaliyet gösteren organize suç örgütü yapılanmasıydı. 

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, son açıklamasında Kahramanmaraş merkezli bir “organize suç örgütünün çökertildiğini” bildirdi. 

Yerlikaya, sosyal medye hesabından yaptığı açıklamada, “Kahramanmaraş merkezli 2 ilde eş zamanlı olarak Jandarma tarafından düzenlenen Mahzen-26 operasyonlarında elebaşılığını Ahmet Canık’ın yaptığı “canık çetesi" olarak bilinen organize suç örgütü çökertildi. Operasyonlarda elebaşınında içerisinde bulunduğu 21 şüpheli yakalandı;  2️0️’si tutuklandı. 1️’i hakkında adli kontrol kararı verildi” dedi. 

Kahramanmaraş ve Gaziantep’de Jandarma birimlerince yapılan çalışmalar sonucunda düzenlenen operasyonlarda yakalanan suç örgütü elemanlarının “uyuşturucu veya uyarıcı madde imal ve ticareti suçunu örgütlü olarak işledikleri tespit edildi.”

Operasyonlarda ruhsatsız tabanca ve av tüfekleri, muhtelif miktar ve türde uyuşturucu maddeler, çok sayıda uyuşturucu madde kullanma aparatı ele geçirildi. 

Başlık 2: On ayda 424 suç örgütü

Yerlikaya’nın verdiği bilgiye göre, bakanlık görevini üstlendiği tarihten bu yana 1 Haziran 2023 – 4 Nisan 2024 tarihleri arasında düzenlenen operasyonlarda toplam 424 “organize suç örgütü çökertildi.”

Bu suç örgütlerinden 303’ü yerel düzeyde, 69’u bölgesel düzeyde ve 38’i ulusal düzeyde faaliyet gösteren “organize suç örgütleri” şeklindeki yapılanmalardı. 

Türkiye’de yapılan operasyonlarda “çökertilen” organize suç örgütlerinden 14’ü ise değişik ülkelerde merkezi yapı oluşturmuş uluslararası suç örgütleriydi. Bunların bazılarının İnterpol tarafından uluslararası düzeyde aranan elebaşıları Türkiye’de yapılan operasyonlarda yakalandı. 

Başlık 3: Türkiye’de yakalanan yabancılar

Daha önce yapılan açıklamalara göre, son on ayda yapılan operasyonlarda “çökertilen”  bazı uluslararası organize suç örgütlerinde bazılarına ilişkin bilgiler şöyle:

-Eric Schroeder: Almanya tarafından çıkartılan İnterpol kırmızı bülteniyle 'suç işlemek amacıyla örgüt kurma, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama ve uyuşturucu ticareti yapma suçlarıyla' aranan organize suç örgütü elebaşı Eric Schroeder İstanbul'da yapılan Kafes-25 operasyonuyla yakalandı.

-Thomas Josef Konrad: İnterpol Kırmızı Bülten'le aranan Polonya'da uyuşturucu madde ticareti yapan, Fas'dan İtalya ve İspanya'ya yüklü miktarlarda getirdikleri uyuşturucu maddeleri bu ülkelerden daha düşük miktarlarda diğer Avrupa ülkelerine sevk eden organize suç örgütünün elebaşı Kafes-21 operasyonu kapsamında Antalya Alanya'da yakayı ele verdi. 

-Jinking Peng: İnterpol Kırmızı Bülten'le Çin'de dolandırıcılık ve yasadışı örgüt faaliyetleri suçundan aranan örgüt elebaşı İstanbul Fatih'te Kafes-21 operasyonu kapsamında ele geçirildi. 

-Daniel Alexander Muller: Difüzyon mesajı ile (acil yakalama mesajı-sonrasında kırmızı bülten çıkarılan) Almanya'da 1 ton kokainin ele geçirilmesi operasyonun firari şüphelisi olarak aranan organize suç örgütü elebaşı İstanbul Beyoğlu'nda Kafes-21 operasyonunda gözaltına alındı. 

-Muhuannad Aloqlah: İnterpol tarafından 'kırmızı bülten' çıkarılan yabancı uyruklu Muhuannad Aloqlah'ın İstanbul Esenler’de kaldığı ev tespit edildi. Düzenlenen Kafes-19 operasyonuyla yakalandı.

-Shaun Monaghan: Silahlı organize suç örgütü elebaşı olan ve uyuşturucu madde ticareti, silahlı yaralama ve yasadışı silah/mühimmat bulundurma suçlarından İnterpol tarafından hakkında kırmızı bülten çıkarılan Shaun Monaghan'ın İstanbul Fatih’te yaşadığı tespit edildi ve Kafes-16 operasyonuyla yakalandı. Bu kişinin elebaşılığını yaptığı silahlı örgütün İngiltere’de yüksek miktarlarda kokain ve eroin dağıtımı yaptığı, yasadışı silah ticareti, silahlı yaralama, silahlı tehdit ve silahlı soygun suçlarını işlediği, örgütün çok sayıda uzun namlulu ve tabanca cinsi silah ve mühimmata sahip olduğu belirtildi. 

-Shamil Amirov: Mavi bültenle aranan ve Rusya'da faaliyet gösteren 'Thieves in Law' organize suç örgütü yöneticilerinden Shamil Amirov'un İstanbul Sarıyer'de yapılan Kafes-15 operasyonuyla yakalandığını" açıkladı. 

-Christijan Palic: İstanbul'da düzenlenen 'Kartel-3 Operasyonu'yla, İnterpol tarafından 'mavi bültenle' aranan uluslararası uyuşturucu kartelinin 'Batı Balkan kanadı' yöneticilerinden Christijan Palic Beşiktaş'ta yakalandı. Kartelin, Avrupa'da faaliyet gösteren kartellerle işbirliği içerisinde Güney Amerika'dan kokain temin edilmesine öncülük ettiği, Güney Amerika'daki suç örgütleriyle bağlantıyı sağladığı ve suçtan elde edilen gelirin aklanmasında önemli rol oynadığı tespit edildi.  Avrupa'da yapılan uyuşturucu operasyonları kapsamında Avrupa ülkeleri tarafından 'Batı Balkan kanadının' yöneticileri arasında yer aldığı bildirilen Hırvatistan uyruklu Christijan Palıč, Avrupa ülkeleri ile Brezilya tarafından çıkartılan İnterpol'un Mavi Bülteniyle aranıyordu."

-Nenad Petrak: İstanbul’da düzenlenen Kartel-2 Operasyonu ile Hırvatistan makamlarınca Interpol tarafından; Kırmızı Bülten ile aranan, Güney Amerika'dan elde edilen uyuşturucuyu Avrupa'ya dağıtan, Avrupa çapında yapılan 'Adriatica Operasyonu' kapsamında organize suç örgütün elebaşı olarak tanımlanan, Uluslararası uyuşturucu 'karteli' Hırvatistan uyruklu Nenad Petrak Üsküdar'da yakalandı. Hırvatistan tarafında "adam öldürmek" suçundan kırmızı bültenle aranan  Petrak, Hırvatistan Yolsuzluk ve Organize Suçlarla Mücadele Dairesi'nin (USKOK) raporunda “dokuz kadar ülkede çok sayıda insanı kendi suç örgütüne bağlayan bir zehir taciri” olarak tanımlanıyor. 

-Hakan Ayık: İstanbul'da düzenlenen Kafes Operasyonu ile Avusturalya merkezli olarak faaliyet gösteren ve elebaşılığını Hakan Ayık'ın (Reis) yaptığı uluslararası silahlı organize suç örgütü Comanchero çökertildi. Operasyonlar sonucunda 37 şüpheli şahıs yakalandı. Comanchero isimli sınır aşan silahlı organize suç örgütünün elebaşı Mick Hawi 2018 yılında öldürülmüştü. Mark Douglas Buddle'ın yönetiminde faaliyetlerine devam etti ve bu kişi de 2022 yılında KKTC'de yakalanarak Avusturalya makamlarına teslim edildi. Suç örgütünün lider kadrosunda yer alan Hakan Ayık (Reis) ve Duax Hohepa Ngakuru örgütün yönetimini devralarak faaliyetlerini sürdürdüler. 

-Sait Emiri: İran’da yasadışı bahis oynatan organize suç örgütünün elebaşı olan ve suç gelirlerini Türkiye'da aklamaya çalıştığı belirtilen Sait Emiri, düzenlenen Kartel-6 operasyonuyla İzmir’de yakalandı. Organize suç  örgütünün elebaşının da içerisinde bulunduğu 4️ kişi tutuklandı, 6️ kişiye ise adli kontrol kararı verildi.

-Sammy Ali: Almanya tarafından çıkartılan İnterpol kırmızı bülteniyle ‘uyuşturucu madde ticareti’ suçundan uluslararası seviyede aranan uyuşturucu madde kartelinin elebaşlarından Sammy Ali İstanbul’da yapılan Kartel-4 operasyonuyla yakalandı.

-Kafes-44 adı altında İstanbul merkezli 9️ ilde elebaşılığını uluslararası zehir taciri "Türk Escobar"ı lakaplı Ürfi Çetinkaya’nın (cezaevinde) yaptığı silahlı organize suç örgütüne yönelik operasyonları düzenlendi. Operasyonlarda Rüstem ve Hakan Çetinkaya ile ABD tarafından İnterpol kırmızı bülteni ile aranan H.Y.N.'nın içerisinde bulunduğu silahlı organize suç örgütü mensubu olduğu belirtilen 4️2️ şüpheli yakalandı.

Kaynak: Ajans Bizim

Bilal KARADAĞBilal KARADAĞ