SON DAKİKA
Giriş Tarihi : 02-11-2023 11:58   Güncelleme : 02-11-2023 12:04

Yerlikaya: "Comanchero Çökertildi"

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, "Avusturalya merkezli faaliyet gösteren uluslararası silahlı organize suç örgütü Comanchero çökertildiğini" açıkladı.

Yerlikaya:

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, "Avusturalya merkezli faaliyet gösteren uluslararası silahlı organize suç örgütü Comanchero çökertildiğini" açıkladı. 

Yerlikaya, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, şu bilgilere yer verdi:

"İstanbul'da düzenlenen Kafes Operasyonu ile Avusturalya merkezli olarak küresel çapta faaliyet gösteren ve liderliğini Hakan Ayık'ın (Reis) yaptığı uluslararası silahlı organize suç örgütü Comanchero çökertildi. Operasyonlar sonucunda 37 şüpheli şahıs yakalandı.

Avusturalya merkezli küresel çapta faaliyet gösteren Comanchero isimli sınıraşan silahlı organize suç örgütünün sözde lideri Mick Hawi 2018 yılında öldürülmüştü.

Mark Douglas Buddle'ın yönetiminde faaliyetlerine devam eden suç örgütünün; uluslararası boyutta uyuşturucu madde ticareti, adam öldürme, silahlı yağma, kundaklama, adam kaçırma, suçtan elden edilen malvarlığı değerlerini aklama suçlarını işlemeye devam ettiği anlaşılmıştır.

Örgütün sözde lideri Mark Douglas Buddle 2022 yılında KKTC'de yakalanarak Avusturalya makamlarına teslim edilmiştir. 

Suç örgütünün lider kadrosunda yer alan Hakan Ayık (Reis) ve Duax Hohepa Ngakuru örgütün yönetimini devralarak suç faaliyetlerine devam etmiştir. 

Çete liderleri Türk vatandaşı örgüt yönetici ve üyeleri ile birlikte yabancı uyruklu örgüt üyelerinin de ülkemize gelerek suç faaliyetlerini devam ettirdikleri ve Güney Amerika'dan temin ettikleri uyuşturucu maddeleri Güney Kore ve Güney Afrika üzerinden Avusturalya, Hollanda ve Hong Kong'a ulaştırmaya çalıştıkları ve küresel çapta işledikleri suçlardan elde ettikleri geliri ülkemizde aklamaya çalıştıkları tespit edilmiştir.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde, Emniyet Genel Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Başkanlığı ve İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğümüzce sınıraşan silahlı organize suç örgütü Comanchero'ya 'suç işlemek için örgüt kurma, kurulan örgüte üye olmak, uluslararası uyuşturucu madde ticareti, suçtan elde edilen malvarlığını aklamak' suçlarından operasyon düzenlenmiştir. 

MASAK raporları doğrultusunda 55 şüpheli şahsa ait yaklaşık 4,5 milyar TL değerindeki malvarlıklarına (banka hesapları, taşınmazlar, araçlar ve 22 şirkete ait ortaklık payları) İstanbul 3.Sulh Ceza Hakimliği kararınca el konulmuştur.

Başlık 2: Yakalanan isimler

-ABD ve Avusturalya makamları tarafından çıkarılan kırmızı bültenle aranan Hakan Ayık (Reis),

-Yeni Zelanda makamları tarafından çıkarılan kırmızı bültenle aranan Duax Hohepa Ngakuru,

-Avusturalya makamları tarafından çıkarılan kırmızı bültenle aranan Hakan Arif Tavukçu,

-ABD makamları tarafından çıkarılan kırmızı bültenle aranan Barış Tükel,

-ABD makamları tarafından çıkarılan kırmızı bültenle aranan Erkan Yusuf Doğan,

-Mavi bültenle aranan Jimmy Avaijan,

-Mavi bültenle aranan Sibel Arif,

-Mavi bültenle aranan Alp Öztürk ile birlikte aklama faaliyetlerine iştirak ve yardım eden 37 şüpheli yakalanmıştır."

Kaynak: Ajans Bizim

Bilal KARADAĞBilal KARADAĞ