YEREL
Giriş Tarihi : 14-08-2023 13:07

Korkut: Mısır Fiyatı En Az 9,4 Lira Olmalı

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Feyzullah Korkut, mısırın bu yıl 9,4 TL / Kg’ın altında olmaması gerektiğini söyledi.

Korkut: Mısır Fiyatı En Az 9,4 Lira Olmalı

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Feyzullah Korkut, bölgemiz tarımsal faaliyetinde önemli bir yer tutan mısır hasadının başladığını ve yaptıkları maliyet hesabına göre mısırın bu yıl 9,4 TL / Kg’ın altında olmaması gerektiğini söyledi.

Mısır bitkisinin halen Dünya nüfusunu doyuran altı tahıldan bir tanesi olduğunu belirten ZMO Adana Şube Başkanı Korkut, “Çok yönlü kullanım alanı, adaptasyon kabiliyeti ve verimliliği ile Dünya’da en fazla üretilen tahıldır. Dünya mısır üretimi 2021 yılında yaklaşık 1 milyar 110 milyon ton, Türkiye mısır üretimi 2022 yılında 8,5 milyon ton olarak gerçekleşmiştir.”

Başlık 2: Üretimin yarısı Akdeniz Bölgesi'nde 

Dünyada en fazla üretilen tahıl olan mısırın birim alan veriminin buğday ve arpanın iki katı olduğunu ifade eden Korkut, Türkiye’de yıllık ortalama 6,5 milyon da alanda 8,5 milyon ton mısır üretilmekte olup, bu üretimin yaklaşık yarısının Akdeniz Bölgesinde yapıldığını söyledi.

Mısır bitkisinden iki şekilde yararlanım sağlandığına dikkat çeken Korkut, “Bunlar tanesi ve otsu gövdesidir. Mısırın taneleri insan beslenmesinde doğrudan kullanıldığı gibi (ekmek yapımı ve çerezlik olarak); yemeklik sıvı yağ, nişasta, glikoz ve yem sanayinde de değerlendirilir. Otsu gövdesi ise hayvan yemi olarak kullanılır” diye konuştu.

Korkut konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Mısır, sulama imkanlarının artışı, rakip ürünlere oranla yüksek karlılığı, destekleme politikası ile yem talebindeki artış nedeniyle çiftçilerimiz tarafından tercih edilmekte. Artan talep ve artan girdi maliyetlerine karşı üretim devamlılığı açısından üreticimizi korumamız lazım. Her koşulda üretim yapmaya devam eden üreticimizin korunması için de mısır üreticiden en az 9,4 TL/kg’a alınmalıdır.”

Kaynak: Ajans Bizim

Bilal KARADAĞBilal KARADAĞ