GÜNCEL
Giriş Tarihi : 11-01-2023 23:35

Suriyeli Bir Mülteci TSK'da Askere Alındı

Vatandaşlık alan Suriyeli mülteci Hamo, Amasya'daki birliğine teslim oldu.

Suriyeli Bir Mülteci TSK'da Askere Alındı

Suriye iç savaşı sırasında Türkiye'ye sığınmacı olarak gelen 53 yaşındaki Ahmet Hamo, gönüllü olarak yetkililere başvurduktan sonra ve  kısa bir süre önce Türkiye'de askerlik hizmeti için çağrı mektubunu aldı ve askere alınan vatandaşlık sahibi ilk Suriyeli mülteci oldu.

Arab News'in haberine göre, Hamo, 2011 yılında başlayan Suriye iç savaşı sırasında Türkiye'ye sığınmacı olarak geldi. Vatandaşlık aldıktan sonra askerlik başvurusunda bulundu.

Hamo, bu hafta sonu merkez Amasya'daki birliğine katıldı.

Askere yeni alınan Hamo, önceki hafta sonunu kendisini uğurlamaya gelen ailesi ve arkadaşlarıyla geçirdi. Tanıdıkları tarafından omuzlara alınan ve Arap şarkıları eşliğinde dans eden Hamo, ''Türk milletine ve Türk bayrağına saygı duyuyorum. Annem Türk kökenliydi. Neyse ki Türk bayrağının koruması altında olacağım'' dedi.

Haberlere halkın tepkisi sosyal medyada bazı eleştiriler gördü ve bazıları Hamo'nun Türkiye ordusuna katılmadan önce anavatanını savunması gerektiğini söyledi.

2019 yılında değişen Türk Askerlik Kanunu'na göre, Türk vatandaşlığına sahip mültecilerin askerlik durumu, vatandaş oldukları yaşa göre sınıflandırılıyor.  

Aynı kanuna göre, vatandaşlığa geçen yabancılar, geldikleri ülkede bu görevi zaten üstlendiklerini veya vatandaşlık aldıkları tarihte 22 yaşından büyük olduklarını ispat etmeleri halinde askerlikten muaf tutuluyor.

Ankara merkezli Sığınma ve Göç Araştırma Merkezi başkanı Metin Çorabatır, Arab News'e yaptığı açıklamada, ''Hamo'nun yaşı ve Suriye'deki görevini yerine getirmesi nedeniyle askerlikten muaf tutulması gerektiğini ve Türkiye'ye sadakatinin gösteren iyiniyet  olduğunu'' söyledi.  

Çorabatır, ''Türk vatandaşlığını kazananlar zaten bir süredir bu ülkede, vatanlarındaki savaştan uzakta kalıyorlar. Bu nedenle erkeklerin, kaçtıkları savaşın psikolojik travmalarını atlatmış olmaları koşuluyla askerlik yapmaları vatandaşlık yükümlülüğüdür'' dedi.

Şimdi tüm gözler bir sonraki aşamaya, yani bu yıl Türkiye'de yapılacak cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimlerinde Suriyelilerin oy kullanıp kullanmayacağına çevrildi. Aralık 2022 itibarıyla yaklaşık 223 bin Suriye uyrukluya Türk vatandaşlığı verilirken, yaklaşık 126 bin kişi oy kullanma hakkına sahip.

Kaynak: Ajans Bizim

Bilal KARADAĞBilal KARADAĞ