GÜNDEM
Giriş Tarihi : 21-08-2023 12:37

"Mısır Fiyatı Bir An Önce Açıklanmalı"

TZOB Başkanı Bayraktar, Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) “mısır üretim maliyetlerini ve üreticilerin geçimini dikkate alan alım fiyatını açıklamasını" istedi.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar, Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) “mısır üretim maliyetlerini ve üreticilerin geçimini dikkate alan alım fiyatını açıklamasını" istedi. 

Bayraktar, yaptığı açıklamada, TMO tarafından geçen yıl açıklanan fiyatan ton başına 5.700 lira olduğunu, bugünlerde mısır fiyatlarının ton başına 5.000-5.500 lira arasında seyrettiğini belirtti. 

Bayraktar, şunları kaydetti:

"Bu yılki üretim maliyetlerinin ve geçen yıl alım fiyatlarının gerisinde olan mısır fiyatları üreticilerimizi endişelendiriyor. Üreticilerimiz önümüzdeki günlerde yoğunlaşacak hasatla birlikte fiyatların daha da gerilemesinden korkuyor. 

Mısır üretimiyle ilgili bir diğer konu ise ürünün satılmasında sorun yaşanmasıdır. Bu yıl buğdayda yaşanan sorunların benzer şekilde mısırda da yaşanılacağı düşünülüyor. Özellikle küçük çiftçilerin ürününü bekletme imkânı yoktur. Borçla girdisini alan, borçla üretim yapan çiftçilerimiz hasatla birlikte ürününü satmak zorunda. Üretimin her geçen gün zorlaştığı bu dönemde çiftçilerimiz mısır üretimini rekor seviyeye çıkardı. Üretimin artması sevindirici olmakla birlikte, artan üretimin bin bir emekle üretim yapan çiftçilerimizin refahına da yansıması önemlidir. Bu anlamda yıl içerisinde ihtiyaç duyulan mısırın ithalatla tamamlanırken, yeni sezonda üreticinin de gelirinin korunması en başta planlanmalıdır. 

Artan girdi fiyatları ile sıkıntılı bir sezon geçiren üreticilerimizin zarar etmemesi için; TMO piyasada gerileyen fiyatları dikkate almalı, mısır üretim maliyetlerini ve üreticilerimizin geçimini dikkate alan fiyatını açıklamalıdır. Üreticilerimize ürününü pazarlamada sorun yaşamayacağına yönelik açıklamalar yapmalı ve endişeleri giderilmelidir.”

Başlık 2: "Mısır üretimi artıyor"

Bayraktar, dünya toplam mısır üretiminin 2023/2024 sezonunda yüzde 6,4 oranında artması beklendiğini, mısır fiyatlarının ise son bir yılda yüzde 30 oranında gerilediğini belirterek, "Nisan ayı sonuna kadar mısır ithalatında gümrük vergisinin sıfır olarak uygulanmasıyla 4 ayda fazlaca ithalat yapıldığını" ifade etti. 

Türkiye İstatistik Kurumu 1. tahmin sonuçlarına göre mısırda bu yıl 8 milyon 500 bin ton üretim beklendiğini anlatan Bayraktar, son 5 yılda mısır üretimi yüzde 49 oranında arttığını kaydetti. 

Bayraktar, "Artan üretim rakamlarına karşın tüketim rakamlarının da artmasıyla mısırda ithalat halen devam ediyor. Ancak yapılan ithalatın ihtiyaç kadar yapılması önemlidir.  İthalat 2022 yılında 2 milyon 983 bin ton olarak gerçekleşti ve mısır ithalatına ödenen döviz ilk kez 1 milyar doları aştı.  2023 yılının ilk 6 ayında ise 1 milyon 505 bin ton ithalat yapıldı" dedi. 

Başlık 3: Yapılması gerekenler

Bayraktar, önerilerini de şöyle aktardı:

"Mısır üretiminin artması üreticinin elde ettiği gelire bağlıdır. Bilindiği üzere bu üretim sezonunda girdi fiyatlarının artmasıyla üretim maliyetleri de oldukça arttı. 

Girdi fiyatlarındaki artışlarla mısır maliyeti son bir yılda yüzde 43 oranında artarak ton başına 6 bin 140 lira olarak gerçekleşti. Bu maliyetlerde dikkate alınarak Toprak Mahsulleri Ofisi üreticinin gelirini koruyacak şekilde mısır fiyatını bir an önce açıklamalıdır.

Üreticinin mısır üretiminden elde ettiği gelirle geçimini sağlaması mısır üretiminde sürdürülebilirliği sağlayacaktır. Mısır destekleme priminin artırılması ise üretim artışını getirecektir.”  

Kaynak: Ajans Bizim

Bilal KARADAĞBilal KARADAĞ