TARIM
Giriş Tarihi : 10-08-2023 17:55

"Ülkemizin Tarım Envanteri Hazırlanmalı"

TZOB Başkanı Bayraktar: "Ülkemizin tarım envanteri hazırlanmalı"

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar, Türkiye'de tarım envanterinin hazırlanması gerektiği belirterek, bu konuda her türlü desteğe hazır olduklarını söyledi. 

Bayraktar, yaptığı açıklamada, sağlıklı bir tarım planlaması yapılması için envanterin gerekli olduğunu ifade ederek, "Tarım envanterini ortaya çıkarmak için yapılan sayımlar Türkiye’nin tarımsal yapısını, bu yapıda zaman içerisinde ortaya çıkan değişimleri gözler önüne serecektir. Tarımsal politikaları doğru belirlememiz, tarımsal potansiyelimizin tamamını kullanabilmemizin önünü açacaktır" dedi. 

Planlı, talebe uygun bir üretim, dolayısıyla fiyat istikrarsızlığını ve pazarlama sıkıntısını giderecek bir üretim planlaması tarımımız açısından hayati önem taşıdığını anlatan Bayraktar, şunları kaydetti:

"Üretim bir türlü planlanamıyor. Ülke kaynakları, üretim faktörleri verimli kullanılamıyor. Sağlıklı bir üretim planlaması tam ve doğru tespit edilebilen güncel verilerle yapılabilir. Her 10 yılda sonu 1 ile biten yıllarda tarım sayımı yapılması kanunla belirlenmiştir. Buna rağmen ülkemiz hala en son 2001 yılında yapılan tarım sayımındaki tarımsal işletme sayısını ve ortalama arazi büyüklüğünü kullanıyor.

İşletmelerin büyüklükleri, parsel sayıları, işletme büyüklüklerine göre arazi miktarları, hayvan sayıları, gübre ve ilaç kullanımı, makina-ekipman rakamları güncelliğini yitirdi. Bu bilgilerle üretilecek tarımsal politikalar yetersiz ve isabetsizdir.

Tarım sayımıyla ülke tarımının resmi çekilirken, tüm ilçe ve iller bazında da tarımsal işletme verileri ortaya konulacaktır. Tarım sayımıyla birlikte üretim maliyetleri ve gelirlerle ilgili bilgilerimiz artacaktır. Tarımsal üretimin demografik özellikleri ortaya konulurken, finansal tablo da ortaya çıkacaktır. 

Tarım sayımları tarımda dönemler itibarıyla gerçek gelişimi gösterecek, gelişen eğilimleri ortaya koyacak, tarıma ve kırsala yönelik proje, araştırma ve yatırım programlarının nitelik ve niceliğinde, yer seçiminde önemli bir veri sağlayacaktır. Yetiştirilen ürünler için önemli bir veri tabanı oluşturacaktır. Özel sektöre yapacakları tarımsal yatırım konularında ve yöre seçiminde önemli bilgiler sağlayacaktır. Bu sayede modern teknolojilerin kullanım seviyesi görülecektir. Özel sektör, basın ve üniversiteler elde edilecek tarım sayımının sonuçlarını analiz edecek, ülke tarımının gelişimi için önerilerde bulunacaktır.”

Bayraktar, geçmiş sayımlarda olduğu gibi "755 ziraat odası ile tarım sayımına her türlü desteği vermeye hazır" olduklarını söyledi. 

Kaynak: Ajans Bizim

Bilal KARADAĞBilal KARADAĞ