KÜLTÜR - SANAT
Giriş Tarihi : 04-10-2023 09:47

Beyoğlu Sineması: Efsane Dönüyor

Beyoğlu Sineması, bugünden itibaren İBB Beyoğlu Sineması olarak faaliyet gösterecek.

Beyoğlu Sineması: Efsane Dönüyor

Yaşanan ekonomik sorunlar nedeniyle kapanan Beyoğlu Sineması, "İBB Beyoğlu Sineması" olarak yeniden seyirciyle buluşuyor. 

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Güzel haber. Olanaksızlıklar sebebiyle geçen yıl kapanan Beyoğlu Sineması'na İBB olarak sahip çıktık, restore ettik, yeniden seyircisiyle buluşturuyoruz" diye yazdı. 

İBB'den basın kuruluşlarına gönderilen programda ise açılışın bu akşam yapılacağı belirtildi. 

Basın notunda, "Efsane dönüyor. İstanbul'un kültür hazinelerinden Beyoğlu Sineması, seyircisiyle buluşuyor. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun himayesinde, kimliği korunarak yenilenen tarihi Beyoğlu Sineması'nın açılış programını ilginize sunarız" bilgisine yer verildi. 

Başlık 2: Tarihi Beyoğlu Sineması

1989'da kurulan Beyoğlu Sineması, Halepli M. Hacar tarafından 1885 yılında yaptırılan Halep Pasajı'nda bulunuyor. Pasaja bağlı olan ve arka bölüme 1886'da kurulan Varyete Sirk Tiyatrosu'nun (Cirque de Pera) ise pasajın hafızasında özel bir yeri var.

1904'te mimar Patroklos Campanaki tarafından tiyatroya çevrilen Sirk Tiyatrosu, 1942'de Ses Tiyatrosu adını aldı. 1963'te Haldun Dormen tarafından alınan mekân, on yıl boyunca Dormen Tiyatrosu olarak hizmet verdi. 

1974-1988 arasında sinema salonu olarak kullanılan tiyatroyu 1989'da Ferhan Şensoy restore ettirdi ve Ortaoyuncular, kapılarını Ses 1885 olarak sanatseverlere açtı.

Salonun alt katındaki Beyoğlu Sineması da aynı yıl sinemaseverlere kapılarını açtı. Kısa süre içinde İstiklâl Caddesi'nin en karakteristik mekânlarından biri olan salon; ilk filmlerin, Avrupa sinemasının, festival ve galaların vazgeçilmezi oldu.

Sinemanın yeniden açılışın, İstiklâl Caddesi'nin bir kültür sanat merkezi olma özelliğini kaybettiğini düşünenler için anlamlı olacak. İBB Miras, son yıllarda yaşadığı zorlukların üstesinden gelemeyen Beyoğlu Sineması'na sahip çıktı ve onu eski günlerdeki canlılığına kavuşturmak için çalışmalara başladı.

Salon bundan böyle İBB Beyoğlu Sineması olarak işlevini sürdürecek. 

Kaynak: Ajans Bizim

Bilal KARADAĞBilal KARADAĞ