GENEL
Giriş Tarihi : 25-10-2023 16:09

Körfez Yatırımcıları İstanbul’a Geliyor

Körfez Ülkeleri İşbirliği Konseyi (GCC)-Türkiye Ekonomik Forumu 2023'e sayılı günler kaldı.

Körfez Yatırımcıları İstanbul’a Geliyor

Uluslararası İşbirliği Platformu (International Cooperation Platform) ve Körfez Araştırma Merkezi (Gulf Research Center) tarafından siyasi yakınlaşmanın önemli bir döneminde, halihazırda stratejik ve canlı olan ilişkiyi daha da güçlendirmek için 12-13 Kasım'da İstanbul’da Körfez Ülkeleri yatırımcıları ve Türk iş dünyası Körfez Ülkeleri İşbirliği Konseyi (GCC)-Türkiye Ekonomik Forumu 2023'te bir araya getirilecek. 

UİP Kurucusu Cengiz Özgencil, Körfez Ülkeleri İşbirliği Konseyi (GCC)-Türkiye Ekonomik Forumu 2023’ün bölge ülkeleri ile Türkiye arasındaki ekonomik işbirliğinin geliştirilmesine yardımcı olmak adına düzenlendiğini duyurdu. A ve B grubundaki firmaların yanı sıra ilgili ülkelerin ekonomi bakanları ve yatırım bakanlarının da katılacağı forumun son 2 haftasına girildiğini duyuran Özgencil, şimdiye kadar 70'e yakın iş insanı, şirket ve ticaret odasının konfirmasyon gönderdiklerini duyurdu.

Şimdiye kadar 50'yi aşkın Türk şirketinin başvurusu olduğunu, bu sayının forumun yapılacağı tarihe kadar 100'ü bulacağını belirten Özgencil, "Cumhurbaşkanı Yardımcımız Cevdet Yılmaz,  Hazine ve Maliye Bakanımız Mehmet Şimşek, Ticaret Bakanımız Ömer Bolat’ın da katılacaklarını düşünüyoruz. Ayrıca, DEİK Başkanı Nail Olpak da bu toplantıya katılacak. Suudi Arabistan'dan Yatırım Bakanı, Birleşik Arap Emirlikleri’nden Finans Bakanı, Bhreyn'den, Kuveyt'ten, Katar'dan bakan düzeyinde katılımlar söz konusu." dedi.

Başlık 2: Körfez ülkelerinin radarındaki 6 sektör

Körfez Ülkeleri’nden gelen şirketlerin, Türkiye'nin A ve B grubundaki şirketlerle önemli görüşmeler yapacağının bilgisini paylaşan Özgencil, "GCC-Türkiye Ekonomik Forumu; tarım, gıda, altyapı, ulaşım, lojistik, turizm, finans, yatırım, sanayi ve enerji alanlarında ekonomik iş birliğinin geliştirilmesine yardımcı olacak. GCC’nin önümüzdeki yıllarda Türkiye ile iş birliği taahhüdü ve ikili ticareti önemli ölçüde artırmak için önemli bir kapasite olduğu gerçeği göz önüne alındığında, forumun potansiyel iş birliği alanlarını keşfetmek ve ortak projeler için bir ağ oluşturmak için ideal bir fırsat olacağını düşünüyoruz” dedi.

Özgencil, forumda sektörel bazda 6 panelin gerçekleştirileceğini, bu panellerde bu iş birliğinin ileriki yıllarda nasıl daha da arttırılabilir, nasıl ortak projelere imza atılır gibi konuların konuşulacağını kaydetti. Özgencil, “Körfez Ülkeleri, özellikle enerji sahasında önemli ülkeler, dünyanın gelişmiş ülkelerine enerji transferi yapan ve bu enerji transferinin önümüzdeki 100 yıl boyunca da devam edeceği düşünülen ülkeler topluluğu. Bu ülkeler Türkiye için de çok önem arz etmekte” dedi.  

Başlık 3: “Amaç karşılıklı ticaretin gelişmesi”

Körfez Ülkeleri ile bu düzeyde ilk kez bir toplantı yapılacağının anlatan Özgencil, şöyle konuştu:

"Bu belki bir işaret fişeği olarak düşünülebilir. Eğer bu sene başarılı olmayı becerebilirsek, bundan sonraki dönemde de Türkiye ile Körfez Ülkeleri arasındaki ticaret hacminin çok ciddi boyutlara geleceğine inanıyorum. Körfez Ülkeleri, karşılıklı ticari ilişkilerin geliştirilmesini istiyorlar. Altyapı yatırımları konusunda ciddi istekleri var. Diğer sektörlerde olduğu gibi teknoloji sahasında nasıl iş birlikleri yapacaklarını araştıracaklar. Forumda konuşulacak 6 sektöre de yatırım yapacaklarını düşünüyorum.

“Türkiye Cumhuriyeti Devleti ve özel sektörüne bir hizmet etmeye çalışıyoruz. Bizim amacımız bu hizmet karşılığında ülkemizin ve özel sektörümüzün pandeminin etkisiyle bütün dünyada başlayan ekonomik krizi ufak yaralarla atlatmasına yardımcı olmak. Bunu da başarabilirsek ne mutlu bize.”

Başlık 4: İş birliğine katkı 

Körfez Ülkeleri İşbirliği Konseyi (GCC)-Türkiye Ekonomik Forumu 2023’ün özel bir önem atfettiğini belirten Körfez Araştırma Merkezi (GRC) Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Abdulaziz Sager de şunları söyledi:

“Son zamanlarda siyasi olarak Türkiye ve Körfez ülkeleri arasında ivmelenen iş birliğinin ekonomik boyutuna da bir katkı sunmak için önemli bir fırsat olduğunu düşünüyoruz. GCC ülkelerinden Türkiye'ye 2023 yılında birçok heyet geldi. Bunların bir kısmı ekonomik olarak ilişkilerin geliştirilmesi, bir kısmı siyasi olarak geliştirilmesiyle ilgili çeşitli çalışmalar yaptı. Bununla ilgili de samimi bir niyeti ortaya koymuş oldular. Suudi Arabistan'dan bir örnek vermem gerekirse, finans bakanı, belediyelerin bağlı olduğu bakan, ekonomi bakanı, yatırım bakanı ve en son olarak da Hac ve Umre Bakanı gibi 5 bakan Türkiye'ye 2023 yılı içinde ziyarette bulunmuş oldu."

Sager, “Bu süreç içinde hem GCC Sekreteryasını, GCC ülkelerinin ve Türkiye'deki hükümetin aslında vermiş olduğu desteği görmek aynı zamanda 6 körfez ülkesinin üst düzey temsilci göndermesi ve yaptığımız organizasyonu desteklemesi de bizim için ayrıca bir mutluluk" dedi. 

Kaynak: Ajans Bizim

Bilal KARADAĞBilal KARADAĞ