TURİZM
Giriş Tarihi : 23-10-2023 09:11

Hedef İzmir'e Nüfusu Kadar Turist Getirmek

ETİK Başkanı Mehmet İşler, "İzmir, ilk hedef olarak, nüfusu kadar yani 5 milyon turist sayısını yakalayabilir" dedi.

Hedef İzmir'e Nüfusu Kadar Turist Getirmek

Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Başkanı Mehmet İşler, "İzmir, ilk hedef olarak, nüfusu kadar yani 5 milyon turist sayısını yakalayabilir" dedi. 

İşler ve ETİK yönetim kurulu İzmir Valisi Süleyman Elban’ı ziyaret etti. Ziyarette; İzmir’in ve bölge turizminin sorunlarının yanı sıra, İzmir Enternasyonal Fuarı'nın (İEF) kuruluş hedeflerine döndürülmesi, ilin bir gastronomi merkezi, turist sayısının ise en az il nüfusu kadar olması ve Çeşme Projesi’nin yeniden canlandırılması konuları da ele alındı. 

Mehmet İşler, ziyaretin çok verimli geçtiğini, bölge turizminin geliştirilmesi için turizm ve tanıtımı bilen bir Valiyle birlikte çalışmanın, çalışmaları hızlandıracağına ve kolay yol alınacağına inandıklarını söyledi. Görüşmede İzmir için İEF’nin tarihi ve çok özel bir anlam taşıdığının da dile getirildiğini belirten Mehmet İşler, şunları söyledi:

"İEF, Atatürk’ün ileri bir bakış açısıyla, hem uluslararası ticaretin odaklanacağı bir merkez, hem de eğlencenin birlikte olacağı, o tarihlerde eşi benzeri olmayan bir konseptte tasarlanmış. Ancak günümüzde; artık Atatürk’ün koyduğu bu hedeften uzaklaşmış, kuruluş ruhunu kaybetmeye başlamış bir görünüm arz ediyor. Uzun yıllar sanayide yeni ve inovatif gelişmeleri yansıtan, önemli sanatçıları halkla buluşturan, bu özelliğiyle İzmir’i ilerici kılan İEF gibi bir zenginliğin her geçen gün amacından uzaklaşması İzmir için büyük bir kayıp. Bir an evvel bu ruhu canlandırmamız gerekiyor.” 

Başlık 2: İzmir'in nüfusu kadar turist

“İzmir çok büyük zenginliklere sahip ama turist sayısı düşük. Özelliklerine ve güzelliklerine oranla turist sayısı çok az. Türkiye’nin üçüncü büyük şehrinin turizmde bu rakamlarla konuşulmaması lazım. Bunu arttırmamız lazım.  Hedeflerimizden biri de İzmir’in gastronomi alanında yol alması.  Ama bu diğer illerdeki örnekler taklit edilerek, kes kopyala yapıştır gibi bir kolaycılıkla değil, yeni,  farklı bir konsept ve tasarımla, Egenin dokusuna, ruhuna uygun, farkıyla farkedilen, İzmir’in kendi değerleri ve öne çıkacak ürünleriyle oluşmuş bir festival olmalı. İzmirde yapılacak çok şey var. İzmir; yeni bir sunuş, yeni bir tasarım, yeni bir sergileme metoduyla, ilk hedef olarak, nüfusu kadar, yani 5 milyon turist sayısını yakalayabilir. Nicelikten çok, nitelikli turiste ulaşmak istiyoruz. Kişi başı sağlanacak gelire, faydaya odaklanıyoruz. Antalya gibi 12 -13 milyon gibi bir rakam peşinde değiliz. 5 milyon turist bu anlamda iyi bir hedeftir. Nüfusumuz kadar turist gelmesi, kentimizin güzelliklerini keşfetmesi, bizim için çok daha uygun diye düşünüyoruz.” 

İşler, ayrıca Çeşme Projesi'nin de yeniden aktif hale getirilmesini istediklerini söyledi. 

Kaynak: Ajans Bizim

Bilal KARADAĞBilal KARADAĞ