ADIYAMAN
Giriş Tarihi : 10-03-2024 14:29

"Koru Köyü Tehdit Altında"

Koru Köyü Derneği Başkanı Ragıp Aras, köylerini tehdit eden bir taş kırma ve eleme tesisinin kurulmasıyla ilgili endişelerini dile getirdi.

Koru Köyü Derneği Başkanı Ragıp Aras, köylerini tehdit eden bir taş kırma ve eleme tesisinin kurulmasıyla ilgili endişelerini dile getirmek üzere bir basın açıklaması düzenledi.

Dernek başkanı, köylerinin yalnızca 700-800 metre uzağına planlanan tesisin köyün temel geçim kaynakları olan tütün, hayvancılık ve üzüm bağcılığına ciddi zararlar vereceğine dikkat çekti.

Aras, basın açıklamasında, "1000 yılda bir olacak depremi yaşadık, ancak şimdi köyümüz için ikinci bir felaketle karşı karşıyayız," diyerek durumun ciddiyetini vurguladı. Tesisin faaliyete geçmesi halinde, köy sakinlerinin ve özellikle çocukların sağlığını tehdit eden tozların hayati bir sorun haline geleceğini belirtti.

Bölgenin, özellikle dağ keçileri ve kınalı keklikler gibi yaban hayvanlarının yaşam alanı olarak koruma altına alındığını ve "kırmızı bölge" ilan edildiğini ifade eden Aras, devletin "köylerinize dönün" politikasına atıfta bulunarak, bu tür bir projenin politikanın ruhuna aykırı olduğunu dile getirdi.

Dernek başkanı, "Çocuklarımızı toz ve toprağın içinde büyütün demek, sözün bittiği yer demektir," diyerek, bu tesise izin verenlerin vicdanına seslendi. Aras, Koru Köyü sakinleri adına, tesisin bir an önce iptal edilmesi için Adıyaman Milletvekilleri, Adıyaman Valisi ve diğer tüm yetkililere duyarlılık göstermeleri çağrısında bulundu.

Koru Köyü sakinlerinin, doğal yaşam alanlarını ve geçim kaynaklarını koruma altına almak adına verdikleri mücadele, bölgedeki ekolojik dengenin ve yerel halkın yaşam kalitesinin korunmasının önemini bir kez daha gündeme getiriyor. Yetkililerden gelecek yanıt ve alınacak tedbirler, köyün geleceği açısından belirleyici olacak.

Koru Köyü Derneği Başkanı Ragıp Aras’ın açıklaması şöyle:

“Sayın valimiz başta olmak üzere Adıyaman milletvekillerimize çağrımızdır.

Bin yılda bir olacak depremi hep birlikte yaşadık daha depremin enkazının tozu üzerimizden gitmeden Koru Köyü olarak 2.Depremi yaşayacağız. Koru Köyümüze kurulmakta olan taş kırma ve eleme tesisi köyümüze 700-800 metre mesafe uzaklıkta kurulmaktadır.

Eğer bu tesis buraya kurulursa köyümüzün bir tek geçim kaynağı olan tütün, hayvancılık ve üzüm bağıdır. Hayvanlarımızı otlatacağımız yerler ve ekin alanlarımız toz altında kalacaktır. Bizleri geçtik çocuklarımız bu tozları soluyarak büyüyeceklerdir. Bu tozun ne kadar zararlı olduğunu sizler daha iyi bilirsiniz

Bu bölgede yaban hayvanlarının özelikle dağ keçilerinin kınalı kekliklerin yaşama alanı olduğundan bu bölge kırmızı bölge ilan edilmiştir.

Devletimizin köylerinize dönün politikasını önemsiyoruz. Geleceğimiz olan çocuklarımızı tozun, toprağın içerisinde büyütün diyorsanız sözün bittiği yer demektir.

Hal böyleyken bu tesise izin verenlerin vicdanına sesleniyoruz.

Lütfen bu kadar canlının iç içe yaşadığı bu bölgeye bir an evvel duyarlılık gösterilip tesisin iptal edilmesini Koru Köylüleri adına arz ediyoruz.”

Kaynak : PHA

Bilal KARADAĞBilal KARADAĞ