KÜLTÜR - SANAT
Giriş Tarihi : 28-10-2023 23:18

Hazineler Dünyanın Erişimine Açıldı

Google Arts & Culture platformunda “Türkiye’nin Hazineleri” dijital koleksiyonu oluşturuldu.

Hazineler Dünyanın Erişimine Açıldı

Cumhuriyetin 100. yılı dolayısıyla Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Google Türkiye önemli bir işbirliğine imza attı. Cumhuriyetin kurulduğu topraklarda bin yıllara dayanan mutfak ve kültür mirasından seçkiler Google Arts & Culture platformunda dijitale açıldı. 

Platform "Türkiye’nin Hazineleri” dijital koleksiyonu 70’den fazla hikayeye, yazılı ve görsel içeriklere, 10 videodan oluşan belgesel serisine ve Türkiye’de ilk kez kaydedilen 17 yeni “Street View” çekimine ev sahipliği yapıyor. Türkiye’nin tarihi eser, ören yeri, sanat ve el sanatları, yemek kültürü gibi hem çok bilinen hem de gizli kalmış pek çok değerini ön plana çıkaran koleksiyona pek çok uzman ve müze müdürü de katkıda bulunurken, platform dünyaca ünlü tarihçi ve belgesel yapımcısı Bettany Hughes’in 10 videodan oluşan belgesel serisine de ev sahipliği yapıyor. 

Platform dünyanın farklı köşelerinde 80’den fazla ülkede kültür çalışmaları yürüterek üç binden fazla kurumla işbirliği yapıyor. Şimdi de Google Türkiye ile Kültür ve Turizm Bakanlığı işbirliğinde sağlanan içerikler dijital olarak dünyaya açılıyor. Antik kentlerden mozaiklere, deniz ürünleri ziyafetinden benzersiz tatlara kadar pek çok farklı alanda seçki “Türkiye’nin Hazineleri” başlığıyla Google Arts & Culture platformu ve ücretsiz mobil uygulaması üzerinden tüm dünyada keşfedilmeye hazır.

Başlık 2: Türkiye Kültür Varlıkları belgesel serisi

İngiliz tarihçi, yazar ve belgesel yayıncısı Bettany Hughes tarafından oluşturulan 10 videodan oluşan belgesel serisi de dijital koleksiyonun içerisinde yer alıyor. 

Aralarında İlber Ortaylı, Esin Çelebi Bayru, Zeynep İnankur, Fatma Acun, Sevan Bıçakçı, Refika Birgül gibi tarihçi ve uzmanların da yer aldığı belgesel serisi İngilizce ve Türkçe altyazılarla dünyanın dört bir yanındaki kullanıcılarla buluşuyor. Seride yer alan filmlerin isimleri şöyle: Osman Hamdi Bey, Ölümden Sonra Hayat, Mevlana ve Mirası, Troya ve Efsaneleri, Bir İnanç Merkezi Olarak: Efes, Mozaikler, Osmanlı Çini ve Halı Sanatı, Cumhuriyet ve Atatürk, Antik Çağlardan Günümüze Mücevher ve Yenikapı Batıkları.

Başlık 3: Türkiye’nin yemek kültürü 

Türkiye’nin zengin mutfak kültüründen oluşan seçkiler de Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı’nın sağladığı içeriklerle platformda yer alıyor. 

Geleneksel Türk kahvaltısından lezzetli dolmalara, çay ve Türk kahvesi kültüründen çorbalara, zeytinyağlılardan on dakikalık mezelere kadar farklı yazılı ve görsel içerikler platformda hem Türkçe hem de İngilizce olarak dünya genelinde kullanıcıların beğenisine sunuldu. 

Başlık 4: Dijital ortamdaki ören yeri ve müze sayısı arttı

Kültür mirasının dijitalleşmesine katkı sağlamak için dijital olarak gezilebilen müze ve ören yerlerinin sayısı artırıldı. Google Street View teknolojisi ile çekimleri yapılan tarihi ve kültürel lokasyonların platforma entegrasyonu tamamlandı. 

İstanbul Arkeoloji Müzeleri, İstanbul Türk ve İslam Eserleri Müzesi, Galata Mevlevihanesi Müzesi, Galata Kulesi, İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi, Nemrut Ören Yeri, Cumhuriyet Müzesi, Anadolu Medeniyetleri Müzesi, Efes Müzesi, Göbeklitepe, Troya Müzesi, Ani, Ahlat Selçuklu Meydan Mezarlığı, Antalya Müzesi, Sagalassos, Kaymaklı Yeraltı Şehri, Derinkuyu Yeraltı Şehri, Göreme Ören Yeri ve Tunceli Müzesi dijital olarak ziyarete açıldı.

Kaynak: Ajans Bizim

Bilal KARADAĞBilal KARADAĞ