KÜLTÜR - SANAT
Giriş Tarihi : 24-09-2023 17:15

30. Altın Koza'da Ödüller Sahiplerini Buldu

Altın Koza'da ‘’En İyi Film’’, " En İyi Yönetmen" ve "En İyi Senaryo" ödüllerine Umut Subaşı damgasını vurdu.

30. Altın Koza'da Ödüller Sahiplerini Buldu

Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali'nde  ‘’En İyi Film’’ Ödülü’nü  Umut Subaşı’nın yönettiği ‘’Sanki Her Şey Biraz Felaket’’ filmi aldı. 

‘’En İyi Yönetmen’ ve ‘En İyi Senaryo’ ödülü de Umut Subaşı'ya verilirken ‘’En İyi Kadın Oyuncu’’ Ödülü’nü ‘’Cam Perde’’ filmiyle Selen Kurtaran ve  ‘’Rıza Akın En İyi Erkek Oyuncu’’ Ödülü"nü de ‘’Karganın Uykusu’’ filmiyle Ahmet Agğün aldı.

30. kez düzenlenen Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali'nin Ödül töreni, Cumhuriyetimizin 100. Yılına özel olarak verilen ‘’Sinemamızın Yüzü’’ ödüllerinin takdim edilmesiyle başladı. 

Çukurova Üniversitesi Kongre Merkezi'nde düzenlenen ödül töreninin sunumunu Yetkin Dikinciler ve Gülay Afşar üstlendi.

Türk Sineması’nın 60 yılında var olan usta oyuncu Türkan Şoray’a ödülünü Zeydan Karalar takdim etti. Şoray ‘’Ben bugün bu ödülü, Atatürk’ün ve Cumhuriyetin kadınlara verdiği haklar sayesinde alıyorum. Cumhuriyet kadını olarak Atatürk’e çok şey borçluyum ve minnet doluyum. Cumhuriyet’in bir sanatçısı olmak benim için gururların ve onurların en büyüğü’’ diyerek genç sinemacıları da unutmadı. Sanatçı ‘’Genç sinemacı arkadaşlarımıza bir miras bıraktık. Onlar bu mirası, yurt içindeki ve yurt dışındaki başarılarıyla daha da ileriye götürdüler. Hepsi çok yetenekli ve başarılı. Onları alkışlamak istiyorum’’ dedi.

Türk Sineması’nın unutulmaz aktörlerinden Kadir İnanır’a ödülünü Merve Dizdar takdim etti. İnanır,  ödül konuşmasında ‘’Mesleğimize gösterilen saygının böylesine güzel bir organizasyonla sizlere ulaşmasını sağlayan herkese, festival emekçilerine şükranlarımı sunuyorum. 2013 yılından beri barış diyorum. Ellerimizi birleştireceğiz, kalplerimizi kucaklaştıracağız ve büyük barışı mutlaka sağlayacağız. Dünyanın en güzel ülkesini burada yaşayan milyonlarca insan festival alanına çevirecek. Hep birlikte ‘’yaşasın tam bağımsız Türkiye, diyeceğiz’’ şeklinde konuştu. 

Ödül sonrası birlikte sahneye çıkan iki usta isim dakikalarca ayakta alkışlandı. 

Başlık 2: “Sanat hayattır, sanatın her dalını desteklemeye devam edeceğiz”

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, açılışta yaptığı konuşmada “Altın Koza’yı Türkiye’de marka haline getiren sanatçı dostlarımıza şükranlarımızı arz ediyorum” dedi. Karalar, şöyle devam etti: 

“Cumhuriyetimizin 100. yılında Altın Koza’nın 30’ncusunu yapıyoruz. Bu serüveni devam ettirmenin onurunu yaşıyoruz. Altın Koza genelde kadraja girmeyenleri kadraja alan, eşitlikçi, emeğe saygılı bir çizgiye sahip.  Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün işaret ettiği gibi Adana sanata önem veren bir şehir. Ve bu şehirden çok sayıda sanatçı yetişti. Kuruluşun ve kurtuluşun, sıcak insanların kenti Adana’yı çok seviyorum. Adana’nın sanata düşkün yanı,  seçiciliği, Altın Koza’yı büyüttü.

Cumhuriyetin 100. yılında Sayın Nuri Bilge Ceylan’ın Kuru Otlar Üstüne filmindeki rolüyle Cannes Film Festivali’nde En iyi Kadın Oyuncu ödülünü alan Sayın Merve Dizdar, Türk kadınının başarısını dünyaya bir kez daha gösterdi. Bu filmin prömeyerinin Adana’da yapılması bizim için büyük bir gurur. Altın Koza’nın farkını ortaya koyan bir tercih olması bakımından da çok önemlidir. Sayın Nuri Bilge Ceylan’a çok teşekkür ediyorum. Sanatın her türlüsünü desteklemek için elimizden geleni yapıyoruz. Sanat olmadan barış, kardeşlik, huzur, aydınlanma, demokrasi olmaz. Bunun için sanatın ve sanatçının yanında olmalıyız. Aydınlanma ile birlikte sanatın ülkemizde gelişmesini sağlayan Mustafa Kemal Atatürk’e ve sinema emekçilerine bir kez daha minnettarlıklarımı sunuyoruz.”

Başlık 3: Ödüller sahiplerini buldu

Altın Koza’da ‘’En İyi Film’’ ödülünü,  Umut Subaşı’nın yönettiği ‘’Sanki Her Şey Biraz Felaket’’ filmi aldı. ‘’En İyi Kadın Oyuncu’’ ödülünü  ‘’Cam Perde’’ filmindeki performansıyla Selen Kurtaran aldı. Geçtiğimiz sene hayatını kaybeden oyuncu Rıza Akın anısına verilen ‘’En İyi Erkek Oyuncu’’ ödülünü ise ‘’Karganın Uykusu’’ filmindeki performansıyla Ahmet Agğün aldı. 

‘’En İyi Film’’ ödülünü ‘’Sanki Her Şey Biraz Felaket’’ film ekibine; Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar verdi.  ‘‘Sanki Her Şey Biraz Felaket’’ filminin yönetmeni Umut Subaşı, ’En İyi Yönetmen’’ ödülünü Jüri Başkanı Ömer Faruk Sorak’tan aldı. ‘’En İyi Erkek Oyuncu’’ ödülünü kazanan Karganın Uykusu’’ filminin oyuncusu Ahmet Agğün ödülünü jüri üyesi oyuncu Bennu Yıldırımlar’ın elinden aldı.

 ‘’En İyi Kadın Oyuncu’’ ödülünü kazanan ‘’Cam Perde’’ filminin oyuncusu Selen Kurtaran ise ödülünü jüri üyesi, oyuncu Cezmi Baskın’ın elinden aldı. Tören, Bülent Ortaçgil konseriyle sona erdi.

Başlık 4: Ulusal uzun metrajlı film yarışmasında verilen ödüller 

En iyi film ödülü: Sanki Her Şey Biraz Felaket

Yılmaz Güney ödülü: Karganın Uykusu  

Jüri özel ödülü: Cam perde

En iyi yönetmen ödülü: Umut Subaşı (Sanki Her Şey Biraz Felaket)

En iyi senaryo ödülü: Umut Subaşı (Sanki Her Şey Biraz Felaket)

En iyi kadın oyuncu ödülü: Selen Kurtaran (Cam Perde)

En iyi erkek oyuncu ödülü: Ahmet Agğün (Karganın Uykusu)

En iyi müzik ödülü: Canset Özgecan (Karganın Uykusu)

En iyi görüntü yönetmeni ödülü: Ziya Kasapoğlu (Karganın Uykusu)

En iyi sanat yönetmeni ödülü: Meral Aktan (Annesinin Kuzusu)

En iyi kurgu ödülü: Fikret Reyhan (Cam Perde)

Yardımcı rolde en iyi kadın oyuncu ödülü: Elit İşcan (Suyun Üstü),  

Nilay Erdönmez (Yüzleşme)

Yardımcı rolde en iyi erkek oyuncu ödülü: Necip Memili (Annesinin Kuzusu), Okan Urun (Yüzleşme)

Türkan Şoray umut veren genç kadın oyuncu ödülü: Deniz Altan (Kıyıda)

Yılmaz Güney umut veren genç erkek oyuncu ödülü: Eser Ağçalı (Karganın Uykusu)

Mansiyon ödülü: Leyla, Reyhan, Asya (Bir Gün 365 Saat)

SİYAD Cüneyt Cebenoyan en iyi film ödülü: Sanki Her Şey Biraz Felaket (Yönetmen: Umut Subaşı)

Film-yön Erde Kıral en iyi yönetmen ödülü: Slpgiray M. Uğurlu (Açık Kapılar Ardında)  

Başlık 5: Öğrenci kısa film yarışması

En iyi belgesel film ödülü: Hayallerin Ötesinde-Deniz Mıdık

En iyi canlandırma film ödülü: Nefes-Şule Barman - Erdem Boz

En iyi kurmaca film ödülü: Karıncanın Ayak Izleri-Ümit Güç

En iyi deneysel film ödülü: Sonsuza Dek Birlikte-Zeynep Sude Karabulut

Öğrenci kısa film yarışması Fikret Öz Jüri Özel Ödülü: Kuşlar İşer Mi? – Arif Canpolat

Uluslararası kısa film yarışması en iyi film ödülü: No Place for Old Man-Anson Chu

Uluslararası kısa jüri özel ödülü: Amaia’s Guests- George Todrıa

Uluslararası kısa film yarışması mansiyon ödülü: Kolaj- Gülce Besen Dilek

Adana kısa film yarışması en iyi film ödülü: Aynalı Zırhlı Yönetmen: Abdullah Doğala

Başlık 6: Ulusal belgesel film yarışması

En iyi belgesel film: Rodakis’i Ararken

Jüri özel ödülü: Aladağ “Bir Yürek Yangını”

Mansiyon ödülü: Flanöz

Kaynak: Ajans Bizim

Bilal KARADAĞBilal KARADAĞ