GENEL
Giriş Tarihi : 02-01-2023 11:13

Online Siparişte Pratik Yemekler İlk Sırada

2022 yılında online yemek servisi hizmetinden yararlananların en çok tercih ettiği yemek lahmacun ve tavuk döner dürüm ile Adana dürüm oldu.

Online Siparişte Pratik Yemekler İlk Sırada

2022 yılında online yemek servisi hizmetinden yararlananların en çok tercih ettiği yemek lahmacun ve tavuk döner dürüm ile Adana dürüm oldu. 

Siparişler akşam saatlerinde yoğunlaştı, ilk kez uygulanan dronla teslimat ise İstanbul'da bir tekneye yapıldı. 

Online yemek sipariş platformu Yemeksepeti, 2022 yılındaki istatistiklerini paylaştı. 

2022 yılının ilk siparişi, saat tam 00:00’da Sakarya’dan 3 adet Fettuccine makarna ile 3 adet kola olarak yapıldı. Yemeksepeti’nde 2022’nin en çok sipariş edilen yemekleri ise lahmacun, tavuk döner dürüm, Adana dürüm ve mercimek çorbası olarak sıralandı. En çok sipariş edilen salatalar ise tavuklu salata, çoban salata, mevsim salata, Sezar salata ve gavurdağı salata oldu. 

Platform üzerinden kahve siparişlerinde, 2022’de en çok sipariş edilen ürünleri ise sırasıyla latte, moka, Amerikano, filtre kahve ve makhiyato olarak sıralandı. 

Tatlılar da bu sene çok yoğun ilgi gördü. En çok sipariş edilen tatlılar sıralaması waffle, baklava, sütlaç, profiterol, sufle olarak şekillendi.

Başlık 2: Akşam Saatlerinde Yoğunlaştı

Platformun 2022 yılı verilerine göre, en yoğun sipariş verilen prime-time dönemi akşam 17:00-21:00 saatleri olarak ortaya çıktı. 

Kullanıcılarının tercihleri 2022’de ilgi çekici istatistikler ortaya çıkardı. Bireysel kullanılan hesaplar arasında yıl içinde en çok verilen sipariş sayısı bin 80 olarak gerçekleşirken, tek seferde 150 lahmacun siparişi ile yine tek seferde 300 midye siparişi de listelerde kendine yer buldu. 2022 yılında tek siparişte en yüksek tutar rekoru ise 7 bin 464 TL olarak gerçekleşti.

Başlık 3: Market Siparişleri 

Platformun "market" ile "mahalle" siparişlerinde de bazı ilgi çekici istatistikler ortaya çıktı. En çok sipariş edilen manav (mahalle) ürünleri domates, patates, muz ve salatalık olarak listede kendine yer buldu. Market ürünlerinde ise en çok sipariş edilenler simit, su, baget ekmek, tereyağlı kruvasan, maden suyu, kola ve dondurma olarak sıralandı. 

Başlık 4: Döner Restoranlarında Artış 

Platformun restoran istatistikleri konusundaki verilerinde ilgi çekici detaylar ortaya çıktı. Geçen sene 6 bin 700 olan döner restoranı sayısı bu sene 11 bin 561’e çıktı. Yüzdesel olarak en büyük artış ise yüzde 106 ile köfte mutfağı restoranlarında yaşandı ve köfte satan restoran sayısı iki katına çıktı. Tavuk döner restoran sayısında da geçen seneye oranla yüzde 104’lük bir artış söz konusu oldu.

Başlık 5: Yenilikçi Teslimat Modelleri 

Yenilikçi teslimat modelleri üzerine yürütülen çalışmalarda son yıllarda dünyanın gündeminde olan “drone ile teslimat” konusunda başarılı bir test gerçekleştirdi. İstanbul Boğazı’ndaki bir tekneye yemek teslimatı yaptı. 

Yemek teslimat robotu YEBO da 2022 yılında pilot bölgelerde hizmete sunuldu. Caddebostan kaldırımlarında yemek teslimatı için mekik dokuyan YEBO, halktan ve medyadan büyük ilgi gördü. YEBO’nun iç mekan versiyonu da Akasya ve Akmerkez alışveriş merkezlerinde teslimat hizmeti sunmaya başladı. 

Yenilikçi teslimat modellerinden bir başkasını da yazlık tatil beldelerinde hayata geçirildi. Marmaris koylarındaki jetski ile teknelere sezon boyunca kıyıdaki restoranlardan yemek teslimatı yapıldı. 

Başlık 6: 1 Milyarlık Sipariş

Şirketin açıklamasına göre, Yemeksepeti, Türkiye’nin 81 ilinde 80 bine yakın iş ortağı restoran, mahalle esnafı ve market deposuyla 30 milyonu aşkın kullanıcısına hizmet veriyor. 

Yaklaşık 22 yıldır faaliyette bulunan platform 2022 yılının Ağustos ayında Yemeksepeti, Yemeksepeti Mahalle ve Yemeksepeti Market’te 1 milyarlık toplam sipariş sınırını aştı. 2022 yılında platform üzerinden sipariş teslim etmiş restoran sayısı ise 79 bin 879 oldu. 

Kaynak: Ajans Bizim

Bilal KARADAĞBilal KARADAĞ