GÜNDEM
Giriş Tarihi : 07-09-2023 20:54

Havaalanı Konusunda İkinci Hatayı Yapmayalım

WWF Doğa Koruma Direktörü Kalem: "Hatay havaalanı konusunda ikinci hatayı yapmayalım."

Havaalanı Konusunda İkinci Hatayı Yapmayalım

Türkiye Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF) Doğa Koruma Direktörü Sedat Kalem, 6 Şubat depreminde kullanılamaz hale gelen Hatay Havalimanı'nın aynı yerde yeniden inşa edileceğinin açıklanmasının ardından bir değerlendirme yaparak karar alıcılara aynı hatanın ikinci kez yapılmaması çağrısında bulundu.

''Önce tarım alanı elde etmek için 1950'lerde kurutulmaya başlanan Amik Gölü, 1975 yılında tamamen haritadan silindi. Yapılan sulu tarımla 1–2 m olan taban suyu seviyesi zamanla 250–300 m derinliklere düştü. Toprakta tuzluluk arttı, verimsizleşti'' diyen Kalem, şunları kaydetti:

Her şeye karşın, drenaj kanallarında hala kuşların barınıyor olması, göç eden kuş sürülerinin alanda konaklaması, pamuk tarlalarında kuşların yuvalaması, Amik Gölü'nün kuş popülasyonları için hala önem taşıdığını gösteriyor. Çünkü güneyden gelen göçmen kuşların Türkiye'ye giriş yaptığı nokta olan Belen Geçidi'nin karşısında bulunan bölge önemli bir kuş barınma alanı.

Yapılan bilimsel uyarılara karşın, 2007 yılında Amik Gölü yatağına Hatay Havaalanı inşa edilmişti. Amik Gölü'nü kurutma amaçlarından biri taşkınların önlenmesiydi. Ancak gölün oluşmasını sağlayan ovanın en düşük kotunda kışın su birikmeye ve taşkınlar yaşanmaya devam ediyor. Bunun bir örneği 2019 yılında yaşandı ve Hatay havalimanı sular altında kalarak kullanılmaz hale geldi.

Havalimanı'nın yeniden aynı yere kurulması yaşanan ekolojik, ekonomik ve hatta uçuş güvenliği risklerinin devamı anlamına geliyor.''

Sedat Kalem, karar alıcılara aynı hatanın ikinci defa yapılmaması, Havalimanı için daha uygun seçenek aranması ve Amik Gölü'nün restore edilerek geri kazandırılması çağrısında bulundu. Kalem, son olarak doğa için iyi olanın insan için de iyi olduğunu hatırlattı.

Kaynak: Ajans Bizim

Bilal KARADAĞBilal KARADAĞ