KÜLTÜR - SANAT
Giriş Tarihi : 30-09-2023 22:15

Altın Portakal Film Festivali İptal Edildi

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, 7-14 Ekim'de yapılacak Altın Portakal Film Festivali'ni "iptal ettiğini" açıkladı.

Altın Portakal Film Festivali İptal Edildi

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, 7-14 Ekim'de yapılacak Altın Portakal Film Festivali'ni "iptal ettiğini" açıkladı.  

Muhittin Böcek, yaptığı açıklamada, Antalya Altın Portakal Film Festivali ile ilgili bugüne kadar ev sahipliğinin dışında sadece sinemadan yana taraf olmayı seçtiklerini belirterek, şunları kaydetti:

"Gelinen noktada Antalya Büyükşehir Belediyesi olarak, yıllara meydan okumuş festivalimizin, bazı kişilerin elinde malzeme edilmesine, sinema emekçilerinin hakkının yenmesine asla izin vermeyeceğim.

Antalya Altın Portakal Film Festivali sadece Antalya'nın değil, Türkiye'nin uluslararası alanda en önemli markalarından biridir. Konunun tüm ülkeyi, Antalya'yı, tüm sinemaseverleri ve tüm sinema emekçilerini ilgilendirmesi nedeniyle konuyla ilgili ev sahibi olan Belediyemiz bir karar almak zorunda kalmıştır. 

Başlık 2: 'Süreç yanlış yönetildi'

Festivalin sanatsal anlamda güçlü ve sinema adına örnek teşkil edecek şekilde yapılması için seçilmiş ve içeriğin belirlenmesinde sorumlu olan festival yönetmeni ve sanat ekibidir.

Başta Festival Yönetmeni olmak üzere tüm sanat ekibinin süreci yanlış yönettiği, kriz yönetimini yapamadığı tespit edilmiştir. Altın Portakal Film Festivali'ni özüne döndürmek ve Ulusal Kategoriyi festivale yeniden eklemek için çaba sarf etmiş birisi olarak yaşananları kabul etmem mümkün değildir. 

Başlık 3: 'Görevlerine son verildi'

Altın Portakal Film Festivali siyaset üstüdür. Hiç kimsenin şüphesi olmasın ki, festivalimizi kimsenin siyasi emellerine malzeme ettirmeyeceğim. Ayrıca şahsıma ve belediyemize malum film üzerinden isnat edilen suçlamaların tamamını gerçek muhataplarına aynen iade ediyorum. 

Az önce açıkladığım nedenler dolayısıyla; kendi kararıyla büyük bir karmaşaya neden olan Festival Yönetmeninin, Sanat Yönetmeninin ve oluşturdukları tüm sanat ekibinin görevlerine şu an itibari ile son verilmiştir.

Başlık 4: 'Festivalimizi iptal ettiğimi...'

Tüm sanatçılarımızı, sinema emekçilerimizi ve sinemaseverlerimizi Altın Portakal Film Festivalimize sahip çıkmaya davet ediyorum.  Bizim dışımızda oluşan ve oluşturulan bu süreç sebebi ile 7-14 Ekim tarihleri arasında yapmayı planladığımız festivalimizi iptal ettiğimi tüm sinemaseverlere üzülerek bildiriyorum. Kamuoyuna Saygılarımla.

Başlık 5: 'Kanun Hükmü' belgeseli krizi

Festivalin iptaline kadar giden süreçteki tartışma "Kanun Hükmü" belgeseli ekseninde başladı. 

Festival Yönetmeni Ahmet Boyacıoğlu, geçen hafta, "filmde yer alan bir kişi hakkında yargı sürecinin devam ettiği" gerekçesiyle seçkiden çıkarıldığını açıkladı. 

Bazı jüri üyelerinin yanı sıra bazı yönetmen ve yapımcılar bu karara tepki gösterdiler Tepki gösterenler bir açıklama yaparak "begesel film seçkiye geri alınana kadar festivalden çekilme kararı aldıklarını" duyurdular. 

Festival Yönetmeni Ahmet Boyacıoğlu, yaptığı bir açıklamayla filmin yeniden seçkiye alındığını bildirdi. Boyacıoğlu, "Ulusal Belgesel Film Yarışması seçkisinden çıkarılan 'Kanun Hükmü' adlı belgesel filmde yer alan kişi ile ilgili yargılama sürecinin devam etmediği tarafımızca belgelendiği için filmin yarışma seçkisine geri alınmasına karar verilmiştir" açıklamasını yaptı. 

Başlık 6: Bakanlık desteğini çekti

Belgeselin yeniden seçkiye alınması kararı bu kez Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın festivalden çekilmesine neden oldu. Bakanlıktan yapılan açıklamada, "60. Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde FETÖ terör örgütü propagandası yapılmasına vesile olunması son derece üzücüdür. Sanatın provokasyon unsuru olarak kullanılması çabasının bir parçası olmuyor ve festivalden çekilmiş bulunuyoruz" ifadelerine yer verildi. 

Başlık 7: Boyacıoğlu hakkında soruşturma

Belgeselin festival listesine alınması nedeniyle hakkında soruşturma başlatıldığını belirten Ahmet Boyacıoğlu, "Kanun Hükmü" adlı belgeselin seçkiden yeniden çıkarıldığını bildirdi.

Boyacıoğlu, yaptığı açıklamada, yaşanan süreçte sinema sektöründen gereken desteği görmediğini belirterek, "Geldiğimiz noktada kendini sinema emekçileri adına sorumlu hissederek hareket eden bizler olayın sorumlusu ve suçlusu olarak gösterilmek istemiyoruz. Herhangi bir terör örgütünün destekçisi olarak tarif edilmeyi kabul etmemiz mümkün değildir. Bu asamada yeni bir karar alarak 'Kanun Hükmü' adli belgeseli 60. Antalya Altın Portakal Film Festivali seçkisinden çıkarıyoruz" dedi. 

Böylece "Kanun Hükmü" belgeseli ikinci kez seçkiden çıkarıldı. 

Başlık 8: Spor salonu tahsisi iptal edildi

Belgesele yönelik tartışmalara Gençlik ve Spor Bakanlığı da katıldı ve desteğini çektiğini açıkladı.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, "Antalya Altın Portakal Film Festivali'ne Gençlik ve Spor Bakanlığı olarak Antalya Spor Salonumuz tahsis edilmişti. Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde, belgesel yarışması bölümünde 'Kanun Hükmü' adlı belgeselde mağduriyet algısı üzerinden FETÖ terör örgütü propagandası yapılması nedeniyle desteğimizi çekmiş bulunmaktayız" denildi. 

Bakanlık, festival kapsamında spor salonunun tahsisinin de iptal edildiğini açıkladı. 

Başlık 9: Demet Akbağ ayrıldı

Bu süreçte Demet Akbağ da festivalin jüri başkanlığında ayrıldığını açıkladı.  Demet Akbağ sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

"Bir hafta boyunca sinema konuşmak ve sinemayla iç içe olmak için kabul ettiğim, Antalya Altın Portakal Film Festivali Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması jüri başkanlığı görevimden ayrılıyorum. Yaşanan iletişim sorunları, kriz yönetiminin yapılamaması ve ismimin dahil olmadığım olaylar içerisinde geçmesinden duyduğum rahatsızlık sebebiyle festivalde yer almayacağım." 

Kaynak: Ajans Bizim

Bilal KARADAĞBilal KARADAĞ