ADIYAMAN
Giriş Tarihi : 05-09-2023 20:41   Güncelleme : 05-09-2023 21:54

Besni’de Suya Kanalizasyon Karıştı İddiası

Besni’de sağlık Müdürlüğü yetkililerince alınan ve Ankara’ya gönderilen numunelerde ROTA VİRÜSÜ’ne rastlandığı iddia edildi.

Besni’de Suya Kanalizasyon Karıştı İddiası

İddiaya göre; Besni’de uzun zamandır ishal, mide bulantısı, kusma gibi ortak şikayetlerin artması üzerine geçtiğimiz hafta içerisinde ilden yetkililer gelmiş ve incelemelerde bulunmuşlardı. İncelemeler esnasında alınan numuneler Ankara’ya gönderildi. Yapılan tahlil sonucuna göre Erdemoğlu Mahallesi’nden alınan numunede ROTA VİRÜSÜ’ne rastlandı.

Rota virüsünün kanalizasyonlardan doğaya, içme suyuna karışan ve hızlı bir şekilde insanlara bulaşan özelliklere sahip virüs olduğu açıklandı.

Besni’de yaklaşık 4 bin kişi son bir ayda yüksek ateş, mide bulantısı ve baş dönmesi şikayetleriyle hastanelere başvurmuştu. Artan şikayetler üzerine sağlık yetkilileri araştırma yapmış ve içme suyu şebekesinden numuneler alınmıştı.

Başlık 2: Besni Belediyesi Israrla Suyumuz Temiz Demişti

Salgının artması üzerine açıklama yapan Belediye Başkanı Eyyüp Mehmet Emre, “Aziz hemşehrilerim, öncelikle hayırlı akşamlar diliyorum. Son zamanlarda ilçe devlet hastanemizde artan salgın şikayetlerinden ötürü içme suyumuz ile alakalı yapılan yorumlara cevaben İlçe Sağlık Müdürlüğümüz ile yapmış olduğumuz görüşmeler neticesinde içme suyumuz ile alakalı herhangi bir durumun olmadığını salgınla ilgili herhangi bir bağlantı veya bulaş riski bulunmadığını açıklamak istiyorum. İçme suyu tedariki, arıtma. ve dağıtım süreçleri sıkı denetim altındadır ve hijyen standartlarına sıkı sıkıya uyulmaktadır. Siz kıymetli hemşehrilerimin ve kamuoyunun bilgisine saygıyla duyurulur” demişti.

Vatandaşı rehavete sokan bu talihsiz açıklama nedeniyle vaka sayıları pik yapmış ve günlük 1000’nin üzerinde vaka sayıları tespit edilmişti.

Başlık 3: Su Gözü’nün Hijyenik Olmadığı Ortaya Çıktı

Bu süreçte Su Gözü’nün hijyenik olmadığı da ortaya çıktı.

Besni Belediyesi’nin içme suyunu pompaladığı Su Gözü pompa istasyonunun hijyenik olmadığı gerekçesi ile tellerle çevrildiği öğrenildi.

Başlık 4: Kaymakamlık Açıklama Yaptı

Besni Kaymakamı Çağlar Partal’ın şebeke suyu içilmemesi noktasında uyarılarının ardından vaka sayılarında ciddi bir düşüş yaşanmıştı.

Kaymakamlık bugün konuyla ilgili açıklama yaptı: “Şebeke suyunu içme amaçlı kullanmayın.”

“29 Ağustos itibarıyla ilçemizde ishal, bulantı şikayeti ile artan vakalar 30 Ağustos tarihinde en yüksek seviyeye ulaşmış olup 31 Ağustos itibarıyla vaka sayıları düşüşe geçmiştir. Şebeke suyunun rutin testlerinde ve klor seviyelerinde olağandışı bir durum görülmemekle birlikte 31. 08. 2023 tarihinde şebeke suyundan alınan numunelerin ileri testlerinde bir odaktan alınan numunelerde kontaminasyon tespit edilmiştir. Bulaşın önlenmesine ilişkin çalışmalar devam etmektedir. Şebeke suyunun içme amaçlı kullanılmaması ve kişişel hijyene dikkat edilmesi ilanen duyurulur” denildi.

 

Kaynak: Emin Soydan Doğru

Bilal KARADAĞBilal KARADAĞ