KÜLTÜR - SANAT
Giriş Tarihi : 18-09-2023 13:29

Gordion, 'Dünya Kültür Mirası' Listesinde

Antik dönemin en önemli arkeolojik alanlarından biri olan Gordion antik kenti UNESCO tarafından “Dünya Mirası” ilan edildi.

Gordion, 'Dünya Kültür Mirası' Listesinde

Antik dönemin en önemli arkeolojik alanlarından biri olan Gordion antik kenti UNESCO tarafından “Dünya Mirası” ilan edildi.

Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da yapılan 45. UNESCO Dünya Miras Komitesi toplantısında bugün alınan kararla Gordion artık bir dünya mirası olarak korunacak.

Böylece Türkiye, UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne 20. kültür varlığını kaydettirmiş oldu.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Bir müjdemiz var! UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne 20. varlığımızı da kaydettirdik. Ankara’mızın eşsiz kültür varlıklarından biri olan Gordion Antik Kenti ‘Dünya Mirası’ oldu. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum" dedi. 

Bakan Ersoy, "Ancak, daha bitmedi. UNESCO'dan yeni bir müjde daha bekliyoruz. Anadolu'nun ahşap destekli camilerinden de almayı beklediğimiz güzel haberle inşallah Dünya Mirası Listesi’ndeki sayımızı daha da artıracağız" diye yazdı. 

Başlık 2: "Ankara turizmini geleceğe taşıyacak"

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş da sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, şunlara yer verdi:

"Sizlere müjdeli bir haberim var. Polatlı'daki Gordion Antik Kenti, bugün yapılan oylama ile UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yerini aldı.

Ankara turizmini geleceğe taşıyacak, ekonomimize can verecek bu adımda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Sıra Arslanhane Camii'nde."

Başlık 3: Gordion hakkında 

Ankara'nın Polatlı ilçesinde antik dönemden günümüze ulaşan Gordion’da M.Ö. 2.500 yıllarında (Erken Bronz Çağı) başlayan yerleşim günümüzde antik kentin bitişiğindeki Yassıhöyük’te halen devam ediyor.   

Antik Kent ve çevresinde 4.500 yıl süren uzun bir zaman diliminde çok az kesintiye uğrayan yerleşim Gordion’u dünyanın en uzun süre yerleşimin görüldüğü nadir alanlar arasına taşıyor. 

Frig uygarlığının başkenti olan Gordion'un yakın çevresinde göze çarpan çok sayıda tümülüs M.Ö. 9. yüzyıldan M.Ö. 3. yüzyıla kadar olan farklı dönemlere tarihleniyor. 

Sitadel Höyüğü Gordion Arkeolojik Alanı’nı oluşturan en önemli unsur olarak günümüze ulaşırken erken dönem Frig Kalesi surları ve anıtsal yapıları da o dönem için Anadolu'daki eşsiz birer örnek olarak öne çıkıyor.

Kaynak: Ajans Bizim

Bilal KARADAĞBilal KARADAĞ