KÜLTÜR - SANAT
Giriş Tarihi : 29-10-2022 17:18   Güncelleme : 29-10-2022 17:53

“Umudun Yolu” Galasına Yoğun İlgi

“Umudun Yolu” belgeselinin tanıtım ve gala gösterimi Taksim AKM’de gerçekleştirildi.

“Umudun Yolu” Galasına Yoğun İlgi

Yoğun ilginin gösterildiği “Umudun Yolu” belgeselinin galasına “Adıyaman Manşet” isimli haber portalımızın yazarlarından Önder Güzelarslan da katıldı. Yazar Güzelarslan, galadaki izlenimlerini ve belgeselin konusu ile ilgili portalımıza bilgi aktardı. Konu ile ilgili açıklamada bulunan Güzelrslan, şunları kaydetti:

  

“Başlık 2: Kasiad’dan Tarihe Işık Tutacak Anlamlı Bir Belgesel (Umudun Yolu-Kağnı Kamyonu Yendi)”

“İstiklala madalyalı tek ilçe olan İnebolu’nun bağlı bulunduğu Kastamonu, 13. yüzyılda, Atabey Gazi olarak bilinen, Selçuklu Devletinin uç beyliği olan Çobanoğulları Beyliği’nin kurucusu Hüsameddin Çoban Bey tarafından fethedildikten sonra hiç işgale uğramamış ve toprağına düşman ayağı değmemiş nadir illerimizden birisidir. Ancak Kastamonuluların ataları her daim Selçuklu ve Osmanlıların taraf olduğu her savaşta hep en ön safta yer almışlardır.

Kimi zaman muhariplik kimi zamanda lojistik destek vererek hep en kritik görevleri üstlenmişlerdir. Buna tarihimizden somut birkaç örnek verecek olursak; İstanbul’un fethi sırasında kullanılan, Kırklareli Demirköy de dökülen topların hammaddesi bakır madenleri Küre ilçesinden gemiler ile İnebolu üzerinden taşınmış ve fethe büyük katkı sağlamıştır.

Yine fetih sırasında gemilerin karadan yürütülerek çekildiği halatlar da Kastamonu’dan gitmiştir. Son olarak yüzyılın başında gerçekleşen Osmanlı devletinin varlık mücadelesi verdiği 1. Dünya Savaşı cephelerinden Çanakkale’de de en çok şehit veren ilimiz yine Kastamonu’dur. Bununla bitmiyor elbet.

Yazımıza konu olan Umudun Yolu belgeselinin çekimine vesile olan Milli Mücadelede Türklerin var olup bu topraklardan asla gitmeyeceklerini söyledikleri Kurtuluş Savaşı’nda Anadolu içlerine silah ve mühimmatın taşınması rolü yine Kastamonuluların olmuş. Gemiler ile İnebolu açıklarına gelen mühimmatlar bin bir güçlükle o günün şartlarında aşılası zor olan Küre dağları aşılarak kağnılar ile Kastamonu merkeze oradan da Anadolu’ya sevki gerçekleştirilmiştir.

Bu son derece kritik taşıma işleminde büyük emeği olan Şerife Bacı’nın kahramanlığının sembolleşen öyküsü ile birlikte Anadolu kadınının her zor şartta ortaya çıkışı ve kahramanca mücadele edişini anlatan “Umudun Yolu” belgeselinin tanıtım ve gala gösterimi 28 Ekim Cuma günü Taksim AKM’de gerçekleştirildi.

Tarihin izlerini ve Mustafa Kemal’i bütün yönleriyle anlatmak için araştırmacı ve yazar Alp Armutlu beyefendi “Umudun Yolu-Kağnı Kamyonu Yendi” isimli kitabından senaryolaştırılarak ortaya çıkan belgesel yapıt Kasiad’ın sponsorluğunda görkemli bir o kadar da anlamlı bir program ile seyirciyle buluşmuştu.

Umudun Yolu “Kağnı Kamyonu Yendi!” belgeseli görsel hafızamız için tarihe Anadolu kadınının gözünden yeni bir sayfa açıyor! Belgesel Tarihe ‘stratejik’ bir bakış ile Umudun hikâyesini “İstiklal Yolu” üzerinden milli gerçekler ve yerel bilgiyle günümüze taşıyor. İstanbul’dan İnebolu’ya, İnebolu’dan, Kastamonu, Çankırı ve Ankara’ya uzanan İstiklal Yolu üzerinde Mustafa Kemal Paşa’nın 1919 ile 1922 yılları arasında halkına aktardığı umudu konu alan belgeselin yönetmenliğini Nazım Doğan ve Sinan Çevik, yapımcılığını Alp Armutlu birlikte çalıştığı 30 kadar yerel anlatıcı ve 7 kişilik danışma kurulu ile üstlenmiş. Belgeselin yapımında dış İlişkiler koordinatörlüğünü Kasiad üyesi Eyüp Kömeçoğlu, tarih ve konsept danışmanlığını yine Kasiad üyesi Hidayet Yünse beyefendilerin üstlendiği son derece kıymetli bu belgesel yapıtın seyirci ile buluşmasında ve Türk milletine armağan edilmesinde en büyük katkıyı yine Kasiad üstlenmiş.

Bu belgeselin ortaya çıkmasında katkısı olanları yürekten kutluyorum ve bütün Türk halkının bu belgesi izlemesini temenni ediyoruz.”

Foto-Haber: Önder Güzelarslan

Bilal KARADAĞBilal KARADAĞ