GENEL
Giriş Tarihi : 28-01-2023 17:22

Narkotikte Yeni Dönem Başlıyor

Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) birimlerinden Narkotik Suçlarla Mücadele Dairesi, başkanlığa dönüştürüldü.

Narkotikte Yeni Dönem Başlıyor

Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) birimlerinden Narkotik Suçlarla Mücadele Dairesi, başkanlığa dönüştürüldü.

Bazı Kamu Kurum ve Kuruluşlarına Kadro İhdas Edilmesine İlişkin Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi (CBK) Resmi Gazete'de yayımlandı.

Buna göre, EGM merkez teşkilatındaki ilgili daire Narkotik Suçlarla Mücadele Başkanlığı'na dönüştürülüyor. Bu kapsamda EGM merkez teşkilatına bir Narkotik Suçlarla Mücadele Başkanı, üç Narkotik Suçlarla Mücadele Başkan Yardımcısı ve bu birime 1000 polis kadrosu veriliyor. 

Başlık 2: Altıncı Şube'den Başkanlığa

EGM bünyesinde Altıncı Şube olarak faaliyete başlayan narkotik birimi 86 yıl sonra Narkotik Suçlarla Mücadele Başkanlığı olarak faaliyet göstermeye başlıyor. 

12 Haziran 1937 tarih ve 3201 sayılı “Emniyet Teşkilatı Kanunu”na göre, EGM bünyesinde asayiş, kaçakçılık, uyuşturucu maddeler, fuhuşla mücadele gibi suçların önlenmesi amacıyla merkez teşkilatında Altıncı Şube Müdürlüğü, taşra teşkilatında ise aynı görevleri yerine getirmek üzere İkinci Şube Müdürlüğü kuruldu. 

İstanbul'da 7 Haziran 1969 tarihinde kurulan Narkotik Şubesi Müdürlüğüne yapılan atama 25 Temmuz 1969 tarihli Resmi Gazete'de yayımlandı.  

26 Temmuz 1969 tarihinde EGM bünyesinde 33 Narkotik Şube veya büro kurulmasına karar verildi. İstanbul’da 60, Ankara ve İzmir’de 30’ar kişilik birer şube, 29 ilde de 10’ar kişilik birer büro çalışmalara başladı. Bütün şube ve bürolar sorumlu bir Genel Müdür Yardımcısı ile Emniyet Genel Müdürlüğü’ne bağlandı. 

3 Ocak 1980 tarihinden itibaren narkotik birimleri yeni kurulan Kaçakçılık Daire Başkanlığı’na bağlı olarak faaliyet göstermeye başladı. 

14 Ocak 1983 tarihinde, Kaçakçılık Daire Başkanlığı’nın ismi Kaçakçılık İstihbarat Harekat Daire Başkanlığı, 7 Temmuz 1995 tarihinde ise Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) Daire Başkanlığı olarak değiştirildi. 

5 Haziran 2015 tarihli bakanlık onayı ile kurulan Uyuşturucu ile Mücadele Daire Başkanlığı 9 Ekim 2015 tarihinde faaliyete başladı. 

18 Kasım 2015 tarihi itibariyle 81 İl Emniyet Müdürlüğünde Uyuşturucu ile Mücadele Şube Müdürlükleri kuruluş süreçleri tamamlandı. 

17 Nisan 2017 tarihinde, Uyuşturucu ile Mücadele Daire Başkanlığının ismi merkez teşkilatında "Narkotik Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı", taşra teşkilatında Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü, ilçe teşkilatlanmasında ise Narkotik Suçlarla Mücadele Grup Amirliği olarak değiştirildi. 

Yeni düzenlemeyenle EGM bünyesindeki başkanlık sayısı yediye yükseldi. 

Kaynak: Ajans Bizim

Bilal KARADAĞBilal KARADAĞ