TARIM
Giriş Tarihi : 02-10-2023 09:28

"Pamuk Fiyatı 29,34 TL’nin Altında Olmamalı"

Başkan Korkut, Türkiye’nin pamukta dışa bağımlılığını uzun yıllardır çözemediğini, sadece 2022 yılında yaklaşık 5 milyar dolarlık pamuk ithal ettiğini belirtti.

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Feyzullah Korkut, Türkiye’nin pamukta dışa bağımlılığını uzun yıllardır çözemediğini, sadece 2022 yılında yaklaşık 5 milyar dolarlık pamuk ithal ettiğini belirtti. 

Pamukta dışa bağımlılığın kronikleşmesinde Türkiye’nin kütlü pamuk üretimini ciddi şekilde artıramamasının ve pamuk üretiminin 20 yıldır yaklaşık 2 milyon ton etrafında dolaşmasının etkili olduğunu vurguladı. 

Pamukta desteklemelerin üretimi artırma konusunda yetersizliğine dikkat çeken Korkut, üreticinin zarar etmemesi ve üretime devam edebilmesi için destekleme ödemesi hariç, kütlü kilogram fiyatının 29,34 TL’nin altında olmaması gerektiğini söyledi.

Başlık 2: 2022 yılında 2,75 milyon ton kütlü pamuk üretildi

2022 yılında Türkiye'de 5,7 milyon dekarlık alanda 2,75 milyon ton kütlü pamuk üretildiğini aktaran Korkut, bununla birlikte 1 milyon 17 bin 500 ton lif pamuk elde edildiğini açıkladı. Türkiye'nin pamuk üretiminde öncü olan illeri sıralarken, Şanlıurfa (yüzde 40), Diyarbakır (yüzde 15), Aydın (yüzde 10), Hatay (yüzde 9), İzmir (yüzde 6) ve Adana (yüzde 5) gibi altı ilin 2022 yılı pamuk üretiminin yüzde 85'ini karşıladığını belirtti.

Korkut, pamuğun yüksek katma değer taşıyan bir ürün olduğuna vurgu yaparak, asıl ve yan ürünlerinin yaklaşık otuz farklı sanayi sektörüne ham madde sağladığını vurguladı. 2022 yılında üretilen 2 milyon 750 bin ton kütlü pamuktan sadece 1 milyon 17 bin 500 ton lif pamuğun yanı sıra 1 milyon 650 bin ton çiğit elde edildiğini paylaştı.

Başlık 3: “Gerçekçi destekleme önemli”

Korkut, bu kadar kritik ve stratejik ürün olan pamuğun üretiminin artırılabilmesi için girdi maliyetlerinin düşürülmesi ve gerçek anlamda desteklenmesi gerektiğine dikkat çekti. Çiftçilerin tohum, gübre, ilaç, mazot ve elektrik gibi temel maliyetlerini karşılayabilmesi için bu unsurların sübvanse edilmesinin gerekli olduğunu kaydetti.  

Ayrıca, çiftçilerin geleceğe yönelik plan yapabilmesi ve pamuk üretimine devam edebilmesi için tahmini taban fiyatın önceden açıklanması ve desteklemelerin avans olarak ödenmesinin pamuk ekim alanının artmasına katkı sağlayabileceğini belirtti. Son olarak, ithalat nedeniyle kaybedilen dövizin yerel ekonomide kalması ve pamuk üreticilerinin tekrar pamuk ekmeye yönlendirilmesi amacıyla iyi bir planlama ve gerçekçi desteklemelerin önemli olduğunu söyledi. 

Kaynak: Ajans Bizim

Bilal KARADAĞBilal KARADAĞ