GÜNCEL
Giriş Tarihi : 03-09-2023 16:09

Maaş Zammı Resmi Gazete'de

Memur ve memur emeklisi maaş zammı Resmi Gazete'de yayımlandı.

Maaş Zammı Resmi Gazete'de

Kamu Görevlileri Hakem Kurulu'nun, memur ve memur emeklisi maaşlarında 2024 ve 2025 için altı aylık dönemler halinde yapılacak artışa ilişkin kararı resmiyet kazandı. 

Kamu Görevlileri Hakem Kurulu'nun maaş artış oranlarına ilişkin kararı Resmi Gazete'de yayımlandı. 

Buna göre, memur maaşları ile memur emeklisi maaşlarına 2024 yılında ilk altı ayda yüzde 15 ve ikinci altı ayda yüzde 10 zam yapılacak.  

2025 yılındaki zam oranı ise ilk altı ayda yüzde 6, ikinci altı ayda ise yüzde 5 olarak uygulanacak. 

Altı aylık dönemlerdeki enflasyon oranının belirlenen maaş artış oranlarını aşması durumunda aşan kısmı oranında maaşlara enflasyon farkı yansıtılacak. 

Bu kapsamda sözleşmeli personel ücret tavanları da artırılıyor, memurlara yapılan diğer yan ödemelerde güncelleniyor.

Sayıştay Başkanı Metin Yener'in başkanlığını yaptığı Kamu Görevlileri Hakem Kurulu kararına yetkili memur sendikaları konfederasyonu Memur-Sen'in yanı sıra Türkiye Kamu-Sen, KESK ve kurul üyesi Prof Dr. Fatih Yardımcıoğlu'nun muhalefet şerhi bulunuyor. 

Başlık 2: Muhalefet şerhlerindeki öneriler

Bu kapsamda Memur-Sen'in 2024 yılında üçer aylık dönemler halinde yüzde 25, 10, 15 ve 10 olarak, 2025 yılında ise altışar aylık dönemler halinde yüzde 15'er artış önerdiği görülüyor. 

Türkiye Kamu-Sen'in muhalefet şerhinde ise tüm memur ve emeklilerine 2024 yılı için yüzde 100, 2025 yılı için ise yüzde 58 maaş artışı talebi muhalefet şerhinde görülüyor. Ayrıca enflasyon artış oranlarının aylık olarak maaşlara yansıtılması, refah payı ödemesi ödemesi ve diğer ödemelerde iyileştirme talebi yer alıyor. 

KESK'in muhalefet şerhinde ise taban aylığı ve aylık katsayılarında yüzde 60, yan ödeme katsayısında yüzde 100 artışın yanı sıra diğer ödemelere ilişkin göstergelerde belli oranlarda iyileştirme talepleri sıralanıyor. Ayrıca güvenceli istihdam, liyakatın esas alınması gibi bazı haklar da talepler arasında bulunuyor. 

Kurul üyelerinden Prof Dr. Fatih Yardımcıoğlu da muhalefet şerhinde heyet tarafından belirlenen artış oranlarının enflasyon öngörüleriyle bağdaşmadığını belirterek, sağlanacak artış oranlarının en az büyüme oranında ve bir refah payı artışı öngörmesi gerektiğini belirtiyor. 

Kamu Görevlileri Hakem Kurulu, 7. Dönem Kamu Toplu Sözleşmesi görüşmelerinde, Kamu İşveren Heyeti ile zam konusunda anlaşma sağlanamaması üzerine yetkili konfederasyon Memur-Sen'in başvurusuyla 26 Ağustos'ta çalışmalarına başlamıştı. Kurul 31 Ağustos'taki beşinci toplantısında varılan kararı açıkladı.  

Kaynak: Ajans Bizim

Bilal KARADAĞBilal KARADAĞ