GÜNCEL
Giriş Tarihi : 19-02-2024 10:01

Kuru Meyve İhracatı 1 Milyar Doları Aştı

Ege Bölgesi'nden son bir yıllık dönemde yapılan kuru meyve ihracatı yüzde 17'lik artışla 1,4 milyr dolara yükseldi.

Kuru Meyve İhracatı 1 Milyar Doları Aştı

Türkiye’nin kuru meyve ihracatının yüzde 60’ını yapan Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mehmet Ali Işık, Ege Bölgesi’nden kuru meyve ihracatında ilk kez 1 milyar doları aştıklarını belirterek, 100’ün üzerinde ülkeye ihracat yaptıklarını söyledi. 

Ege Bölgesi’nde son 30 yıllık süreçte kuru meyve üretiminin büyük bir artış gösterdiğini anlatan Işık, “Çekirdeksiz kuru üzümde 100 bin ton seviyesindeki üretimimiz bugün 300 bin ton seviyesine ulaştı. 30 bin tonluk kuru incir üretimi 90 bin tonlara yükseldi" dedi. 

 Türkiye genelinde her yıl 500 bin ton kuru meyve ihracatına imza attıklarına anlatan Işık, bu sorumluluk sahalarındaki rekoltede yüzde 25-40 arasında düşüşler yaşanmasına rağmen ihracat artışı olduğunu kaydetti. Işık, "İhracatçılar olarak ortalama ihraç fiyatlarımızı yukarı taşıdık. Kuru meyve sektöründe 2,44 dolar olan kilogram başı ortalama ihraç fiyatımızı 2,75 dolara çıkardık ve üreticilerimizin rekoltedeki kayıplarını telafi etmelerini sağladık, üreticilerimizin yüzünü güldürdük” diye konuştu. 

Işık, organik üretim konusunda üniversitelerle işbirliği içinde çalışmalar yapıldığını, üretimde kalite ve gıda güvenliğine odaklandıklarını söyledi. 

Kuru meyve ürünlerinin Dünya Sağlık Örgütü tarafından sağlıklı atıştırmalıklar olarak tanımlandığını ifade eden Işık, “Türkiye üretici olduğu halde kuru meyve tüketimimiz çok az. İngiltere, Almanya gibi ülkeler üretici olmadıkları halde kuru meyve tüketimleri bizden daha fazla ve sürekli tüketimleri artıyor. Türkiye’de geçtiğimiz yıllarda rekoltenin çok olduğu yıllarda okul üzümü projesi hayata geçirilmişti. Bu projenin diğer kuru meyvelerimizi de kapsar şekilde tekrar hayata geçirilmesi faydalı olacaktır" dedi. 

Başlık 2: İhracatın yüzde 94’ü üzüm, incir ve kayısıdan

Ege Bölgesi’ndeki kuru meyve ihracatında; çekirdeksiz kuru üzüm, kuru incir ve kuru kayısı ihracatı toplam ihracatın yüzde 94’ünü oluşturdu.

Ege Bölgesi’nden yapılan kuru meyve ihracatında ilk sırayı 481 milyon dolarlık tutarla çekirdeksiz kuru üzüm alırken, kuru üzüm ihracatından elde edilen döviz miktarı yüzde 15 artış gösterdi.

Ege Bölgesi’nden çekirdeksiz kuru üzüm ihracatında İngiltere 112 milyon dolarlık taleple zirvedeki yerini korudu. Hollanda’ya 60 milyon dolarlık, Almanya’ya 56 milyon dolarlık çekirdeksiz kuru üzüm ihraç ettik. Egeli ihracatçılar 78 ülkeye kuru üzüm ihraç etti.

Kuru incirin ihracatı yüzde 22’lik artışla 203 milyon dolardan 251 milyon dolara yükseldi. ABD’ye yapılan kuru incir ihracatı son 1 yılda yüzde 42’lik artışla 35 milyon dolardan 50 milyon dolara çıktı. Kuru incir ihracatında güçlü pazarlarımızdan Fransa’ya 29 milyon dolarlık, Almanya’ya ise 28 milyon dolarlık kuru incir ihracan yapıldı. 

Malatya üretim merkezi olan kuru kayısıda ihracatın liderliğini Ege Bölgesi sürdürdü. Egeli ihracatçılar, son 1 yıllık dönemde kuru kayısı ihracatlarını yüzde 24’lük artışla 167 milyon dolardan 207 milyon dolara çıkardılar.

Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği son bir yıllık dönemde 105 ülkeye kuru meyve ihraç etme başarısı gösterirken, 67 ülkeye ihracatını artırdı.

Kaynak: Ajans Bizim

Bilal KARADAĞBilal KARADAĞ