SAĞLIK
Giriş Tarihi : 22-03-2024 14:46

Seçim Psikolojisi ve Demokratik Sorumluluklar

Seçim psikolojisi, insanların karar verme süreçlerini anlamak ve bu süreci etkileyen faktörleri incelemek için önemli bir araştırma alanıdır.

Seçim Psikolojisi ve Demokratik Sorumluluklar

Seçimler, demokrasinin temel taşlarından biri olarak toplumun sağlığı ve demokratik değerleri açısından büyük bir öneme sahiptir. Beyondder Başkanı ve psikolojik danışman Caner Tanrıverdi, 31 Mart yerel seçimlerine 10 gün kalan, seçmen davranışları ve demokratik sorumluluklar ile bu davranışları etkileyen süreçlere ilişkin yaptığı açıklamada önemli noktalara dikkat çekti.

Birçok kişi, seçim yaparken duygusal ve mantıksal düşünceler arasında bir denge kurar. Ürün satın alırken veya bir adaya oy verirken hem mantıklı özellikleri değerlendirirken hem de duygusal olarak nasıl hissettiklerini dikkate alırlar. Bu süreçte, beynin çeşitli bölgeleri etkileşim halindedir; ‘prefrontal korteks’ mantıksal düşünceleri düzenlerken, ‘amigdala’ duygusal tepkileri kontrol eder.

Seçim sürecinin sadece bireysel değil, aynı zamanda sosyal etkileşimlerle de şekillendiğini kaydeden Tanrıverdi, sosyal çevrede bulunan insanların görüşleri, toplumsal normlar ve beklentilerin, bu kararları etkilediğini belirtti. Bu nedenle, seçimlerde sosyal etkileşimleri ve toplumsal dinamikleri göz ardı etmemenin önemini vurgulayan Tanrıverdi, önyargıların da seçim sürecinde etkili olduğunu kaydetti.

Beyondder Başkanı ve Psikolojik Danışman Caner Tanrıverdi’nin açıklamaları şu şekilde:

“Bilinçaltımızdaki önyargılar, kararlarımızı farkında olmadan etkileyebilir. Bu nedenle, önyargılarımızı fark etmek ve ele almak, daha bilinçli kararlar almamıza yardımcı olabilir.

Seçim dönemlerinde, bireylerin demokratik sorumluluklarına uygun davranmaları önemlidir. Bilgi edinme, katılım, saygı ve hoşgörü, doğru bilgi paylaşımı, aktif tartışma ve seçim sonuçlarına saygı gösterme, sağlıklı bir seçim sürecinin ve demokratik değerlerin korunmasına yardımcı olabilir.

Seçimler, toplumun geleceğini belirleyen önemli bir süreçtir. Seçim dönemlerinde bilinçli ve sorumlu davranarak demokrasinin güçlenmesine katkıda bulunmak hepimizin vatani sorumluluğu olarak kabul edilmelidir.”

Caner Tanrıverdi Kimdir?

Beyondder Başkanı ve Psikolojik Danışman Caner Tanrıverdi, 2020 yılında Beyond Psikoloji Online sistemini kurarak Türkiye genelinde online terapilerin yanı sıra kurumsal danışmanlıklar ve proje bazlı çalışmalar yapmıştır. Ayrıca, 2021 yılında Beyond Psikoloji, Proje, Eğitim ve Danışmanlık Derneği'ni kurarak terapi desteğine ihtiyacı olan vatandaşlara ve sokak hayvanlarına yardım etmek için çeşitli çalışmalar yürütmektedir. Aile Danışmanlığı, Çift Terapisi ve Cinsel Terapi alanlarında da çalışmalarını sürdürmektedir.

Haber: Yusuf Işık/Adıyaman-PHA

Kaynak : PHA

Bilal KARADAĞBilal KARADAĞ