YEREL
Giriş Tarihi : 06-01-2024 20:14

Barış Harekâtı Sonrası İlk Kez Bu Kadar Fazla Şehidimiz Oldu

KKTC Başbakan Yardımcısı Ataoğlu: "Barış Harekâtı sonrası ilk kez bu kadar fazla şehidimiz oldu."

Barış Harekâtı Sonrası İlk Kez Bu Kadar Fazla Şehidimiz Oldu

6 Şubat'ta meydana gelen depremlerde Adıyaman'da bulunan İsias Otel'de KKTC'den voleybol turnuvası için gelen, aralarında sporcu, öğretmen, antrenör ve Türkiye Turist Rehberleri Birliği üyelerinin de bulunduğu 72 kişinin hayatını kaybettiği soruşturmada 5 kişi tutuklanırken, 11 kişi hakkında 'bilinçli taksirle birden fazla insanın ölümüne ve yaralanmasına neden olma' suçundan 22 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılmıştı. 3 Ocak tarihinde başlayan ve Adıyaman 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nin 150 kişilik salonunda görülmeye başlanan davanın 4'üncü gün duruşmasında sanıkların avukatlarının dinlenmesi devam ediyor.
Sabah ilk olarak Cumhuriyet Savcısı'nın davanın esası hakkındaki beyanı dinlendi. Cumhuriyet Savcısı duruşmanın başından bu yana talep ve delilleri topladığını ifade ederek, müşteki avukatlarının taleplerini değerlendirdiğini kaydetti. Savcılık makamı, tutuklu sanıkların tutukluluk hallerinin devamını, tutuksuz yargılanan sanıkların tutuklanması isteminin ise reddedilmesini talep etti. 
Müşteki avukatlarının tutuklu sanıkların mahkemeye getirilmesi istemi hakkında da beyanda bulunan Cumhuriyet Savcısı, deprem nedeniyle Adıyaman'da cezaevi bulunmamasını gerekçe göstererek bu talebin reddedilmesini istedi. Müşteki avukatların bazı tanıklar hakkında yalan ifade verdikleri ithamıyla tutuklanmasına yönelik istemi hakkında da görüş açıklayan Savcılık makamı, tanıklar hakkında suç duyurusunda bulunulmasını mahkemenin takdirine bıraktığını belirtti.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti hükûmetinin davaya müdahil olmasına, KKTC Başbakanı'nın 1 numaralı müşteki olarak yer almasına savunma avukatları tarafından itiraz edildi. Kıbrıs Türk Cumhuriyeti hükümetinin davaya katılmak yönündeki talebinin reddi savunma tarafından talep edildi. Müşteki avukatlar sanıkların bir sonraki yargılamadı mahkemeye getirilmesini istediler. Savcılık makamının hazırladığı talep ve delillere yönelik değerlendir okunması ile başlanan bu sabahki duruşmalarda savunma avukatları görüşlerini açıklamaya itiraz ve taleplerini iletmeye devam ediyorlar.
Dava devam ederken Adıyaman Adliye Sarayı önünde gazetecilerin sorularını yanıtlayan KKTC Başbakan Yardımcısı Turizm Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, gerek Anavatandaki canlar gerekse İsias'ta hayatını kaybedenler için bu davanın örnek bir dava, sonucu itibariyle de emsal olacağını söyledi.
Başbakan Yardımcısı ve Turizm Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, "Elbette biz Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti olarak şampiyon meleklerimizi yitirmenin ciddi şekilde üzüntüsünü hala daha yaşıyoruz. Belki 1974 Mutlu Barış harekâtı yaşanmıştır Kuzey Kıbrıs'ta 1974 yılında Mutlu Barış harekâtı sonrasında ilk kez bu kadar fazla şehidimiz oldu. Özellikle aynı şehirde Gazimağosa bu şehitlerin olması elbette ki, özelde Gazimağosa genelde tüm Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ni yasa boğmuştur. Konuyla ilgili bir daha bu olayların yaşanmaması, örnek alınması deprem yönetmenliğine dikkat çekilmesiyle ilgili bugün son kararın açıklanacağı ve önümüzdeki süreçte mahkemenin hangi gün devam edeceğine yönelik bir tarih belirlenecek. Belki uzun soluklu bir mahkeme süreci olacak bizim burada olmamız ailelerle birlikte olmamız tek dileğimiz adaletin örnek bir dava olarak vereceği karar ve vereceği karar sonrasında bir daha bu canlarımızın yok olmaması canlarımızdan olmamasına Anavatan Türkiye'deki canlarımızın da depremden zarar görmemesi içindir bütün temellimiz. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti canlarımız, gerek Anavatandaki canlarımız için gerçekten örnek bir dava sonucu olacak. Bizim tek temennimiz budur. Bu temennimiz doğrultusunda da bundan sonraki süreçte tekrar altını çizerek söylemek istiyorum verilecek olan karar sonrasında deprem yönetmenliğine yönelik yapılacak olan ve alınacak olan tedbirler oluşacak olan Allah korusun bir dahaki depremde bu canların hayatta kalmasıdır, bu canların gitmemesi içindir." dedi.
Yalanla gerçek arasındaki savunmadan geri adım atılmasını isteyen Bakan Ataoğlu, "Tabi ki, duruşma salonunda bizim avukatların dün akşam geç saatlere kadar yapmış oldukları savunma ve mahkemenin bugüne ötelenmesi bugünde sanıkların ve sanık avukatların yapmış olduğu savunmaya baktığımızda üzülerek izlediğim gerçekten üzülerek izlediğim yalanla gerçek arasındaki savunmalarıdır. Ben az önce altını çizmek istediğim ve iki kez tekrarladığım konu üzerine buradayız diye ifade ettim. Onun için yalanla gerçek arasındaki savunmadan ne olur geri adım atalım, müsaade edelim adalet yerini bulması için bir daha bu olayların yaşanmamasıyla ilgili adalet yerini bulsun. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti olarak biz kabul etmiyoruz diye hiç kimsenin bu şekilde lüksü yoktur. Biz Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Anavatan Türkiye olarak hepimizin bir kardeş olduğu aşikar bunu hiç birimiz inkar edemeyiz. Netice itibariyle Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde yaşayan herkes Anavatan'da yaşayan herkes bir kardeşlik bağı doğrultusunda hareket ediyor. Kimsenin o gücü olmadığını burada bir kez daha sizler huzurunuzda ifade etmek isterim. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Anavatan'ına gelip burada savunmasını yapamayacak diye herhangi bir olay söz konusu bile değil." şeklinde konuştu.
4 gündür süren İsias davasında duruşmanın gece geç saatlere kadar devam etmesi ve mahkeme heyetini vereceği ara kararla bugün tamamlanması bekleniyor.

 

Kaynak : PHA

Bilal KARADAĞBilal KARADAĞ