EKONOMİ
Giriş Tarihi : 24-09-2023 17:33

Muğla'da 2026 Hedefi 2 Milyar Dolar İhracat

Muğla 2022 yılında 1 milyar 14 milyon dolara ulaşan ihracatını, 2026 yılı sonunda 2 milyar dolara taşımayı hedefliyor.

Muğla'da 2026 Hedefi 2 Milyar Dolar İhracat

Türkiye’nin tarım ürünleri ihracatından yüzde 2,6 pay alan, su ürünleri sektöründe Türkiye birincisi olan Muğla 2022 yılında 1 milyar 14 milyon dolara ulaşan ihracatını, 2026 yılı sonunda 2 milyar dolara taşımayı hedefliyor.

Ege İhracat Buluşmaları Muğla Toplantısında konuşan Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, Türkiye’nin Orta Vadeli Programa (OVP) kilitlendiğini, 2026 yılı sonunda Türkiye’nin 302,2 milyar dolar ihracat hedeflediğini, OVP’deki ihracat hedefine Muğla’nın 2 milyar dolarlık katkı sağlayabilecek potansiyele sahip olduğunu dile getirdi.

Bu tür toplantılarda, ihracatçı firmalarla bir araya geldikleri gibi ihracata başlamak isteyen firmaları bilgilendirdiklerini ve yüreklendirdiklerini anlatan Eskinazi, özetle şöyle konuştu:

“Her zaman söylüyorum, gerek tarım, gerek sanayi, gerekse madencilik sektöründe üretim yapan firmalarımızın üretimlerinin en az yarısını ihraç edecek yetkinliğe ulaşması ana hedefimiz. Muğla, 2 milyon 50 bin dekar tarım alanında, 30 bine yaklaşan üreticisiyle, 3 milyon 65 bin ton bitkisel üretim, 378 bin ton süt üretimi, 170 bin ton su ürünleri ve 6 bin 578 ton bal üretimi gerçekleştiriyor. 2021 yılında 775 milyon dolar ihracat yapan Muğla, 2022 yılı sonunda TÜİK verilerine göre; Muğla 1 milyar 14 milyon dolarlık ihracatla hedefini tutturdu hatta aştı. 2022 yılında Muğla’mızın ithalatı ise; 393 milyon dolarda kaldı. Muğla’nın ihracatının ithalatını karşılama oranı yüzde 258 oldu. Bir başka ifadeyle Muğla yaptığı her 100 dolarlık ithalat için 258 milyon dolar ihracat gerçekleştirdi ve 621 milyon dolar dış ticaret fazlası verdi. Ülkemizin 2022 yılında 110 milyar dolar dış ticaret açığı verdiğini düşündüğümüzde Muğla’nın verdiği dış ticaret fazlası çok daha kıymetli."

Eskinazi, sektörlere göre Muğla'dan yapılan ihracata ilişkin bilgiler verdi.  

Başlık 2: "İhracatçılara can suyu gerekiyor"

Türkiye’nin OVP’deki 302,2 milyar dolarlık ihracat hedefine ulaşacağına inandığını ifade eden Eskinazi, “Bu potansiyeli harekete geçirmek için gerek tarım, gerek sanayi, gerekse madencilik sektörlerinde faaliyet gösteren ihracatçılarımıza can suyu gerekiyor. İhracatçılarımızın yüksek enflasyona ezdirilmemesi şart. Son yıllarda uygulanan düşük kur-düşük faiz politikası Türk ihracatçısının rekabetçiliğini olumsuz etkiledi. Döviz kurlarındaki değişimin enflasyona uygun, ülke döviz rezervimizi dikkate alan ve ihracat beklentilerini destekleyici olmasını temenni ediyoruz” dedi.

İhracatçılara Merkez Bankası tarafından kullandırılan reeskont kredilerinde faizin peşin tahsil edilmesi nedeniyle yüzde 30 olan kredi faizinin yüzde 48’lerin üzerine çıktığını dillendiren Eskinazi, bu durumda reeskont kredi faizinin piyasa faizine yükseldiğini ve ihracatı destekleme amacından uzaklaştığını ifade etti. Eskinazi, şunları kaydetti:

“İhracatçılarımızın dövizi bankalardadır ve Merkez Bankası bu dövizleri Zorunlu Karşılık ya da swap yoluyla fiilen kullanmaktadır. Ayrıca ihracat gelirlerinin yüzde 40’ının TCMB’na bozdurulması uygulamasından vazgeçilmelidir. Merkez Bankası tarafından ihracatçıya verilen döviz dönüşüm desteği kapsamında 2 puanlık farkı 5 puana çıkarıldığında bu kriz ortamında bir nebze nefes aldırır. İhracatçıları zor durumda bırakan finansman gider kısıtlamasının da kaldırılmasını talep ediyoruz. İhracatçılar olarak bir diğer beklentimiz, İhracatçılarımız için getirilen 5 puanlık Kurumlar Vergisi indiriminin Ticaret Bakanlığı’nın statü verdiği aracı ihracatçı şirketler üzerinden ihracat yapan imalatçı ihracatçılara da sağlanmasıdır. Ticaret Bakanlığı tarafından ihracatçılarımıza sağlanan devlet yardımlarının da 2018 öncesindeki gibi döviz olarak kullandırılmasını istiyoruz.” 

 Başlık 3: Sinerji ve işbirliği

Tarım ve Orman İl Müdürü Barış Saylak, Muğla’nın su ürünleri, yaş sebze ve meyve, çam balı, zeytin, zeytinyağı gibi ürünlerde ihracat rekorları kırdığını ve giderek hedef yükselttiklerini kaydetti. Saylak, Muğla’nın son dönem ihracatında önemli artış kaydedildiğini ifade ederek,  bunun bir “sinerji” ve işbirliği sonucunda meydana geldiğin söyledi. 

Muğla Valisi İdris Akbıyık, Seydikemer Tarıma Dayalı İhtisas Süt Sığırcılığı Organize Sanayi Bölgesi Projesi kapsamında bölgeyi süt ve süt ürünleri ile hayvancılığın merkezi haline getirmeyi hedeflediklerini  kaydetti. Akbıyık, ilk genelinde yürütülen projeler hakkında bilgi verdi.

AK Parti Muğla Milletvekili Kadem Mete de koronavirüs salgını sürecinin güvenli gıdaya ulaşmanın önemini gösterdiğini belirterek, “Tüm dünyada tarım ve hayvancılığın önemi arttı. Savunma bir ülke için nasıl önemliyse gıda ve tarım da o derece önemli" diye konuştu. 

Toplantının organizasyonunda yer alan Ekonomim gazetesinden Vahap Munyar, Şeref Oğuz, Handan Sema Ceylan ve Ali Ekber Yıldırım da genel değerlendirmelerde bulundular. 

Başlık 4: Sezonun ilk çam balı açık artırmada

Ege İhracat Buluşmaları Muğla Toplantısında açılış konuşmaları sonrasında Muğla'nın ilk sağım çam balı için bir mezat düzenlendi. 

Hüseyin ve Nürsel Köseoğlu tarafından üretilen balın geliri, geçtiğimiz aylarda Edirne Keşan'daki kazada hayatını kaybeden Köyceğizli arıcı aileye, makine ekipman desteği olarak hediye edildi. 

Muğla’da bu yılın ilk balı için yapılan açık artırma kıran kırana geçti. Yaklaşık 2 kg’lık bal, 61 bin TL ile Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Bedri Girit’te kaldı.

Kaynak: Ajans Bizim

Bilal KARADAĞBilal KARADAĞ