KÜLTÜR - SANAT
Giriş Tarihi : 10-12-2023 18:09

Perre'de Kadın Kabartmalı Rölyef Bulundu

Adıyaman'da, Perre Antik Kenti'nde devam eden kazı çalışmalarında, Roma dönemine ait alçak kabartma rölyefi olan kadın kabartmasına rastlandı.

Perre'de Kadın Kabartmalı Rölyef Bulundu

Kommagene Krallığı'nın 5 büyük kentinden biri olan Perre Antik Kenti’nde devam eden kazılarda Roma dönemine ait 1800 yıllık, kazı ve temizleme çalışmalarında dönemin kıyafetleriyle gösterilen, 'toga' adı verilen kıyafetle gösterilen bir kadın kabartması, saçlar bukle şeklinde aşağıya, sağa ve sola sarkıtılmış omuzlarda verilmiş ve alt tarafta da yaklaşık 7-8 satırdan oluşan bir yazıt kabartmasına rastlandı.
Bölgede kazı çalışmalarını yerinde inceleyen Adıyaman Müze Müdür Yardımcısı Mustafa Çelik, Perre Antik Kent'in toplamda 80 hektarlık bir alandan oluştuğunu belirterek çalışmalara dair bilki aktardı.
Çelik açıklamasında, "Perre Antik Kent toplamda 80 hektarlık bir alandan oluşuyor. Çok geniş bir alan olduğu için kazılar belli bir noktada devam ediyor. Diğer alanlarda ise alan araştırması yapıyoruz. Bu alan araştırmalarında farklı objelerle karşılaşıyoruz. Bunlardan bir tanesi de alçak kabartma rölyefi olan kadın kabartmasıdır. Burada o dönemin kıyafetleriyle gösterilen, toga adı verilen kıyafetle gösterilen bir bayan kabartması var. Saçlar bukle şeklinde aşağıya, sağa ve sola sarkıtılmış. Ayrıca omuzlarda verilmiş. Bu alt tarafta da ayrıca yaklaşık 7-8 satırdan oluşan bir yazıt mevcut ama bu yazıtın bir kısmı tahrip olmuş. Bu mezar yapıların haricinde, alçak kabartmanın haricinde ayrıca alanda güneş kursu, hayat ağacı motifi ve girlant dediğimiz farklı süsleme şekilleriyle de karşılaşmaktayız. Alan çalışmasında tespit ettiğimiz bu mezar yapıları ve kabartma M.S. 2. yüzyıla denk gelmektedir." dedi.

 

Kaynak : PHA

Bilal KARADAĞBilal KARADAĞ