EKONOMİ
Giriş Tarihi : 23-09-2023 23:30

Turist Harcamaları Yüzde 20 Arttı

2023’ün 9 aylık dönemde yabancı turistlerin kartla yaptığı harcamalar, bir önceki yılın aynı dönemine göre yaklaşık yüzde 20 arttı.

Turist Harcamaları Yüzde 20 Arttı

Bir araştırmanın sonuçlarına göre, 2023 yılının 1 Ocak -19 Eylül döneminde Türkiye’yi ziyaret eden yabancı turistlerin yaptığı fiziksel harcamalar, bir önceki yıla kıyasla yüzde 19 artış gösterdi. 

Harcama kırılımları incelendiğinde, işlem yapan kart sayısının yüzde 25 artışa, toplam kartlı işlem tutarının ise yüzde 12 artışa ulaştığı görüldü. Bu yükselişi sağlayan ana faktörün turist sayısındaki artışa bağlı işlem yapan kart sayısındaki artış olduğu tespit edildi.

İlgili dönemin il bazlı POS harcamalarına bakıldığında, İstanbul yüzde 16 büyüme gösterdi. Ayrıca Türkiye’deki toplam harcamanın yüzde 51‘i de İstanbul’da gerçekleşti. İstanbul’u yüzde 22 büyüme ile Antalya takip ederken Muğla ise yüzde 32 büyüme ve toplam turist harcamasından yüzde 9 pay ile hala turistlerin favori destinasyonlarından biri olduğunu gösterdi. 

Türkiye’de gerçekleştirilen yabancı turist harcamalarının yüzde 50’si İngiltere, Almanya, ABD, Suudi Arabistan ve Hollanda’dan gelen turistler tarafından gerçekleştirildi. İngiliz turistlerin harcamaları; geçen yıla göre yüzde 34 artış ve toplam harcamalarda yüzde 18 payı ile öne çıktı. Geçtiğimiz yıla kıyasla en yüksek büyüme yüzde 298 ile Suudi Arabistan’da görülürken, bu ülkeden gelen turistlerin harcamalardaki payının yüzde 4 olarak gerçekleştiği görüldü. En yüksek kart başına harcama ise .1.280 dolar ile Kuveyt kartlarında gerçekleşti. Harcamalardaki payı yüzde 18 ile en yüksek ülke olan İngiltere’yi sırasıyla  12 ile ABD ve yüzde 11 ile Almanya takip etti.

Başlık 2: Konaklama sektörü yine zirvede 

Harcamalardaki sektörel dağılımlara bakıldığında ise geçen sene payı en yüksek olan konaklama, bu sene de 187 dolar ortalama işlem tutarı ve yüzde 26 harcama payı ile yerini korudu. Ortalama işlem tutarı giyimde 94, markette 16, restoranda 24 dolar olarak gerçekleşti. Yine sektörel kırılıma baktığımızda toplam harcamaların yüzde 26’sı konaklama, yüzde 15’i giyim, yüzde 12’si market, yüzde 10’i de restoranlarda yapıldı. Değerlendirilen ülkeler arasında  sağlık sektöründeki en yüksek harcalamalar miktarında da yine Türkiye birinci oldu. Türkiye’deki turistlerin bu sektör özelinde aldıkları  hizmet tipleri kart işlem tutarlarını yüzde 20 artırıyor. 

Başlık 3: Giyim sektöründe en yüksek pay yine Türkiye’de

Giyim sektörünün Türkiye’deki toplam turist harcamalarındaki payı geçen sene yüzde 20, bu sene  yüzde 15olarak hesaplansa da  diğer turistik destinasyonlarla kıyasladığımızda Türkiye hala giyim sektöründe en çok harcama yapılan ülke olmayı başardı.  Giyim sektörü harcamasındaki ülke kırılımına baktığımızda Türkiye’den sonra yüzde 14 ile İtalya, yüzde 11 ile Fransa, yüzde 8 ile İspanya, yüzde 7 ile Yunanistan geliyor.

Mastercard’ın raporuna yansıyan önemli sonuçlar özetle şöyle;

-Türkiye’de yabancı kart ile yapılan pos harcamaları bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 19 artış ile milyar dolara, işlem yapan kart sayısı yüzde 25 artış ile  bin adete, toplam kartlı işlem tutarı ise yüzde 12 artışa ulaştı.

-Yurt dışı kartlar tarafından Türkiye’de gerçekleştirilen harcamaların yüzde 50’sini İngiltere, Almanya, ABD, Suudi Arabistan ve Hollanda’dan gelen turistler oluşturdu. İngiltere yüzde 18 ile harcamalardaki en yüksek payı alırken onu yüzde12 ile ABD ve yüzde 11 ile Almanya takip etti.

-Harcamalardaki sektörel dağılımlara bakıldığında geçen sene payı en yüksek olan konaklama, bu sene de yüzde 26 ile yerini korudu. Konaklama sektörünü sırasıyla yüzde 15 ile giyim, yüzde 12 ile market ve alışveriş merkezleri, yüzde 11 ile restoranlar takip etti.

-Konaklama sektörü, yüzde 26’lık yıllık harcama tutarı değişimi, 223 dolar ortalama kart işlemi tutarı ve ortalama yüzde 13 kart işlemi tutarı değişimi ile zirvedeki yerini koruyor.

,Ülkeler bazında turist harcamalarının sektörel dağılımı incelendiğinde, Türkiye’nin giyim sektöründeki payının diğer ülkelere oranla daha yüksek seyretmeye devam ettiği görüldü.

Kaynak: Ajans Bizim

Bilal KARADAĞBilal KARADAĞ