GENEL
Giriş Tarihi : 20-01-2023 19:01

İkinci El Piyasaları Yükselişte

Değişik ülkelerde ikinci el pazarları ilgi görmeye devam ediyor, bazı zincir mağazalar bile bu pazara ilgi duymaya başladı.

İkinci El Piyasaları Yükselişte

Değişik ülkelerde ikinci el pazarları ilgi görmeye devam ediyor, bazı zincir mağazalar bile bu pazara ilgi duymaya başladı. 

Dünyanın dört bir yanında mağazaları bulunan İspanyol moda zinciri Zara, ikinci el pazarına dalacağını duyurdu. İngiltere'de, Zara İkinci El platformu aracılığıyla bir pilot testle, bir Zara giysisini yeniden satma, tamir ettirme veya kullanılmış giysileri her mevsim bağışlama seçeneği sunacak.

Bu girişim, ana şirketi olan Inditex'in sürdürülebilirlik alanında attığı adımların bir parçası. Hızlı modanın şu anda birçok ülkede altın çağını yaşayan bir pazara - ikinci el pazarı - girdiğini görüyor.

Başlık 2: Yükselen Bir Pazar

İkinci el ticaret 18. ve 19. yüzyıllarda genişledi, ancak 20. yüzyılda bir gerileme ve damgalanma yaşadı. Şimdi geri dönüş yapıyor.

ABD'de sektörün devlerinden ThredUp'ın tahminlerine göre, küresel ikinci el pazarı 2022'de yüzde 24 büyüyecek ve 2026'da hacmi iki katına çıkarak 82 milyar dolara ulaşacak.

Lüks mallar sözkonusu olduğunda, 24 milyar dolarlık ikinci el pazarının büyümesi birincil pazarınkinden dört kat daha hızlı büyüyor: Yüzde 12'ye karşı yüzde 3.

Bu büyüme tamamen ekonomik kriz ve tüketicilerde artan fiyat bilincinden kaynaklanmıyor. Çok daha karmaşık bir şey oluyor.

Başlık 3: Minimalizm

ABD'de minimalizm yeni bir yaşam tarzı olarak ortaya çıktı. İnsanlar, seçtikleri şey sözkonusu olduğunda daha az satın almak ve daha yaratıcı olmak istiyor. Tüketicilerin maliyetlere para biriktirme konusunda endişe duydukları için değil, bir giysinin fiyatı (ne kadar iyi bir maliyet, nesnel bir sorun) kendi başına ve değeri (alıcının ona atfettiği şey, bir sübjektif konu) onlar için önemli ayrıntılar ve bir kararı tanımlayabilir.

Giysileri geri dönüştürme veya onlara yeni bir hayat vermek için tamir etme fikri, özellikle Kuzey Amerika gibi hiper-tüketici bir pazarda bir zihniyet ve tutum değişikliğini temsil ediyor.

Bazı markalar, tüketici değerlerindeki bu devrimi sürdürülebilirlik kıstasları haline getirmeyi başardı. Örneğin, outdoor giyim şirketi Patagonia her yıl kârının %1'ini bağışlıyordu ve kısa bir süre önce tüm markasının iklim değişikliğiyle mücadeleye bağışlandığını duyurdu. Minimalist tüketiciler için sosyal ve çevresel etki önemli bir satın alma değişkeni.

Başlık 4: Z Kuşağı İçin Bir Oyun

Ancak birçok tüketici için ikinci el alışveriş aynı zamanda bir eğlencedir. Giysilere göz atmaktan ve pazarlık yapmaktan veya çalmaktan hoşlanırlar. Bu, özellikle alışverişi kumar unsuru içeren bir eğlence olarak gören en genç müşteriler için geçerlidir.

Aslında aynı ThredUp raporu, Y Kuşağı ve Z Kuşağı tüketicilerinin yüzde 62'sinin yeni ürünler yerine ikinci el ürünler aradığını belirtiyor.

Bu durumda oyunsal bileşen, ergenler arasında yükselişte olan diğer değerlerle birleştirilir: Özgünlük veya kendi tarzlarını arama. Ve yine bu bağlamda bazı yazarlar için nostalji ikinci el eşyalarla bağlantılı bir faktör olarak karşımıza çıkıyor.

Stranger Things gibi dizilerin canlandırdığı estetikten ilham alan gençler yaşamadıkları zamanların özlemini çekiyor.

Başlık 5: İkinci El İş Modelleri

Dijital dünya, Wallapop, Etsy, Vinted ve Mercari gibi yeniden satış platformları ile insanlar arasında etkileşim ve alışveriş için çok çeşitli modellerin ortaya çıkmasına neden olmuştur. Facebook bile 2016'da kendi satış platformunu başlattı.

Hepsi, tüketicinin bir satıcı haline geldiği ve aynı zamanda kar elde edebilecekleri devreye girdiği işbirlikçi bir ekonomi yarattı.

Markaların bu olguya kendi portallarını oluşturarak tepki vermesi şaşırtıcı değil. Bunu yaparak, sürekli devalüasyona maruz kalan bir ürünü daha iyi kontrol edebilir ve trendden faydalanabilirler.

Öte yandan, ABD'de ikinci el piyasasına Walmart gibi kendi ikinci el bölümü olan büyük perakende zincirleri hakim.

Farklı çalışma modellerine sahip dükkanlar da var. Bazı ikinci el mağazaları kar amacı gütmeyen mağazalar, bağışlara dayanıyor ve hayır amaçlı. ABD'deki bu türden en büyük kuruluş olan Goodwill Industries'in 3.300'den fazla fiziksel mağazası ve 120.000 çalışanı vardır. Yakın zamanda bir çevrimiçi satış platformu başlattı.

Başlık 6: Eski Döneme İlgi

Ayrıca, başka bir döneme ait (vintage artık 20. yüzyıl modası olarak anlaşılmakta) ürünlerin kıtlığı ve münhasırlığının, gardırobları için ikonik bir parça bulmak için bir prim bile ödemeye istekli olduğu vintage mağazaları da var.

Bazı uzman nişler, giysilerin "son kullanma tarihine" veya tüketiciler arasında değişen bedenlere dayanmakta. Bu, sahibinin bu kıyafetleri uzun süre giyemeyeceği anlamına geliyor. Bu, çocuk kıyafetlerini düşünürken mantıklı; bu alandaki en rekabetçi segmentlerden biri.

Ayrıca, fiyatlarını giysinin mağazada olduğu süreye göre belirleyen veya başka mağazalardan stoktan aldıkları kıyafetleri satma eğiliminde olan başka türde mağazalar da var.

Başlık 7: İkinci Elin Zorlukları

İş modellerinin çoğalması ve pazarın büyümesiyle birlikte stok ve depolama alanı eksikliği ile ilgili bazı sorunlar ortaya çıktı.

İkinci el pazarında operasyonel sorunlar basit değil: Bir mağazaya gelen giysileri ayırmak için çok sayıda kişiye ihtiyaç var. Zira hepsi yeniden satış için iyi durumda değildir. Aslında, The New York Times geçtiğimiz günlerde ikinci el mağazalarda satılan ürünlerin kalitesinin düştüğü konusunda uyarıda bulundu.

Diğer soru ise bu pazarda satılmayan giysiler ne oluyor? Birçoğu dış pazarlara gidiyor ve bağışlardan kaynaklansa bile bazen ticari devreye giriyor.

Çözülecek bu sorular olsa bile, yeni tüketici istekleri karşılanacaksa ikinci el piyasası izlenecek bir trend gibi görünüyor. Çünkü günümüzde kullanılmış şeyleri giymek de moda.

Kaynak: Ajans Bizim

Bilal KARADAĞBilal KARADAĞ