GENEL
Giriş Tarihi : 30-10-2023 21:49

Doğalgazı Tasarruflu Kullanım İçin Öneriler

Doğalgazı tasarruflu kullanmak hem aile bütçesine hem de ülke ekonomisine katkı sağlayacak.

Doğalgazı Tasarruflu Kullanım İçin Öneriler

Havaların soğumaya başlamasıyla birlikte kombiler yavaş yavaş kış moduna alınmaya başlandı. Doğalgazı tasarruflu kullanmak hem aile bütçesine hem de ülke ekonomisine katkı sağlayacak. 

Evleri ısıtmak, mutfakta yemek pişirmek ve banyoda sıcak su ihtiyacını karşılamak için kullanılan doğal gazda sıcaklık ayarının sadece 1 derece bile düşürülmesi yüzde 7'ye varan oranda tasarruf edilmesine olanak sağlıyor.

Aksa Doğalgaz, doğalgazda tasarruf etmenin yollarını dokuz başlıkta sıraladı. 

Başlık 2: Tüpe göre daha ekonomik

Ekonomik enerji doğalgaz; mutfakta yemek pişirmede ve sıcak suda (Ağustos 2023 piyasa verilerine göre) tüple karşılaştırıldığında 5 kat, ısınmada ithal kömüre göre 4 kat* ve elektriğe göre 3 kat daha ekonomik. 

Üstelik şimdi Cumhurbaşkanlığı kararnamesi kapsamında aylık tüketilen 25 metreküp doğal gaz devlet tarafından karşılanıyor. 2024 Mayıs ayına sürecek bu uygulama; sıcak su ve mutfak tüketimine karşılık gelen harcamanın neredeyse bedelsiz olduğu anlamına geliyor. Aboneler doğal gazı ister evin her yerinde isterlerse yalnızca mutfakta kullanabiliyor.

Başlık 3: 1 derece fark yaratır

Doğal gaz kullanımında kombinin derecesini yalnızca 1 derece düşürmek bile önemli bir fark yaratıyor. Sıcaklık ayarını sadece 1 derece düşürmek doğal gaz faturalarında yüzde 7’ye varan oranda tasarruf edilmesine olanak sağlıyor. 

Başlık 4: Kombiye bakım şart

Yanma teknolojilerine göre ister yoğuşmalı veya ister yoğuşmasız olsun, ısınma mevsimi öncesinde kombilere mutlaka bakım yaptırmak gerekiyor. Periyodik bakım cihazın ömrünü uzatıyor, verimli çalışan cihaz ise doğal gaz kullanımını azaltıyor. 

Başlık 5: Radyatörlerin üstü örtülmemeli

Isı kaybının yaşandığı veya ısı yayılımının engellendiği durumlarda kombi daha fazla çalışarak doğalgaz kullanımını artırıyor. Bunu önlemek için radyatörlerin önü örtülmemeli ve kapatılmamalı.

Başlık 6: Evden çıkarken kombinin derecesi kısılmalı

Yeni çalıştırılan kombi soğumuş evi ısıtabilmek için daha fazla çalışarak doğal gaz tüketimini artırıyor. Bundan dolayı meskenlerden kısa süreli ayrılık durumlarında kombiyi kapatmak yerine kısık derecede çalıştırmak önemli. 

Başlık 7: Kombi ihtiyaca uygun seçilmeli

Sıcak, sağlıklı ve tasarruflu bir kış geçirmek için yoğuşmalı kombiler standart cihazlara oranla yüzde 15 daha verim sağlıyor. İhtiyaçtan daha büyük-küçük kapasiteli kombi almaya da gerek yok çünkü verim düşebiliyor.

Başlık 8: Termostatik vana kullanımı

Sıcak suyun radyatöre geçişini kontrol eden termostatik vana, bu suyu ayarlanan sıcaklık değerine erişince kısıyor veya kapatıyor. Doğru zamanda su akışının kesilmesiyle verim elde ediliyor. Termostatik vana kullanımı yüzde 15’e varan oranda tasarruf sağlıyor.

Başlık 9: Oda termostatı kullanımı

Evi istenilen sıcaklığa ulaştırmak ve bu sıcaklığı koruyabilmek için kombinin gerektiği kadar çalışmasını sağlayan oda termostatı, yüzde 15’e varan oranlarda tasarruf edilmesine olanak sağlıyor.

Başlık 10: Yalıtım şart

Evlerde ısı kaybını önlemek için çatının, duvarların ve pencerelerin yalıtımına önem vermek gerekiyor. Tasarruf oranı çatı ve pencere yalıtımı yapıldığında yüzde 30’a ulaşırken, dış duvar yalıtımı yapıldığında yüzde 40’a çıkıyor.

Kaynak: Ajans Bizim

Bilal KARADAĞBilal KARADAĞ