GÜNDEM
Giriş Tarihi : 25-09-2023 20:09

"Karabağ Operasyonu İftihar Vesilesi Olmuştur

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Azerbaycan’ın Dağlık Karabağ’da yürüttüğü anti-terör operasyonunun başarıyla tamamlanmasının iftihar vesilesi olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycan’ın Dağlık Karabağ’da yürüttüğü anti-terör operasyonunun kısa bir süre içerisinde sivillerin haklarına azami hassasiyet gösterilerek başarıyla tamamlanmasının iftihar vesilesi olduğunu söyledi.

Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in daveti üzerine Azerbaycan’a bağlı Nahçıvan Özerk Cumhuriyetine günübirlik bir çalışma ziyareti yaptı.

Erdoğan ve Aliyev, ​​​​​​Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti Yüksek Meclisinde yaklaşık bir saat süren bir görüşme yaptı. Görüşmede Türkiye-Azerbaycan ikili ilişkileri, Dağlık Karabağ'daki son gelişmeler ile güncel bölgesel ve küresel konular ele alındı.

Başlık 2: Üç anlaşma imzalandı

Görüşmeden sonra Erdoğan ve Aliyev huzurunda iki ülke arasındaki anlaşmaların imza törenine geçildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, "Türkiye Cumhuriyeti ve Azerbaycan Cumhuriyeti Arasında Kars-Nahçıvan Demiryolu Projesi'ne İlişkin Niyet Protokolünü” imzaladı.

İmzaların atılmasının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Aliyev imza protokollerini birbirlerine vererek tokalaştı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki ile Azerbaycan Şehir Planlama ve Mimari Devlet Komitesi Başkanı Anar Guliyev, "Türkiye Cumhuriyeti Hükûmeti ile Azerbaycan Cumhuriyeti Hükûmeti Arasında Türkiye Cumhuriyeti’nin Kahramanmaraş İlinde Konut Binaları, İlkokul, Anaokulu, Kültür Merkezi İnşaatına İlişkin İşbirliği Anlaşmasına” imza attı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Azerbaycan Enerji Bakanlığı arasında elektrik enerjisiyle ilgili mevcut işbirliğinin devamını içeren metin, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar ve Azerbaycan Enerji Bakanı Perviz Şahbazov tarafından imzalandı.

Başlık 3: “İftihar vesilesi…”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, görüşmeden sonra Cumhurbaşkanı Aliyev ile düzenlediği ortak basın toplantısında Dağlık Karabağ’daki operasyona değinerek, "(Karabağ'a) Operasyonun kısa bir süre içerisinde sivillerin haklarına azami hassasiyet gösterilerek başarıyla tamamlanması, iftihar vesilesi olmuştur" dedi.

Bölgede son dönemde önemli gelişmelerin meydana geldiğini ve Azerbaycan’ın üç yıl boyunca haklı endişelerine gereken karşılığı bulamadığını belirten Erdoğan, bu durumda antiterör operasyonunun yapılması gereğinin doğduğunu söyledi.

Erdoğan, Ermenistan'ın kendisine uzatılan barış elini tutmasını ve artık samimi adımlar atmasınınım beklendiğini bildiren Erdoğan, “Muzaffer Azerbaycan ordusunu gerek tarihi başarısı gerekse sivillere yönelik sergilediği insanî tavrı dolayısıyla canı gönülden tebrik ediyorum” dedi.

Erdoğan, Nahçıvan Özerk Cumhuriyetinin de ekonomi ve ulaştırma hatları açısından büyük potansiyel barındırdığına dikkat çekti.

Başlık 4: “Bölgede barış istiyoruz…”

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, iki ülke arasındaki anlaşmalara değindi ve "İmzaladığımız anlaşmalar ilişkilerimize yeni ivmeler kazandıracak" dedi. 

Aliyev ayrıca, "Türkiye ile birbirimize destek vererek, biz bölgesel konuları da doğru istikamete yöneltiyoruz. Bölgede barış ve istikrar olsun, savaş olmasın istiyoruz" diye konuştu.

Kaynak: Ajans Bizim

Bilal KARADAĞBilal KARADAĞ