EKONOMİ
Giriş Tarihi : 28-08-2023 14:30   Güncelleme : 28-08-2023 14:46

E-Ticaretin Beklentisi 10 Milyar TL

2023-2024 Eğitim Öğretim Yılı’nın başlamasına birkaç gün kaldı ve yaklaşık 18 milyon öğrenci 11 Eylül’de eğitime başlayacak.

E-Ticaretin Beklentisi 10 Milyar TL

2023-2024 Eğitim Öğretim Yılı’nın başlamasına birkaç gün kaldı ve yaklaşık 18 milyon öğrenci 11 Eylül’de eğitime başlayacak.

Bu süreçte okul alışverişleri de başladı. E-Ticaretin okula dönüş pazarından alacağı payın 10 milyar TL civarında olacağı tahmin ediliyor. 

Öğrenci bulunan evlerde şu an gündemin ilk sırasında okul alışverişleri yer alıyor.

Fiyatların son bir iki yılda 2-3 kat artması öğrenci velilerini kara kara düşündürüyor.

Her kente özgü ucuz alışverişlerin yapıldığı merkezler, kırtasiyeciler, marketler velilerin akınına uğruyor. İnternetteki sanal mağazalar da düzenledikleri cazip kampanyalarla okula dönüş pazarındaki pastadan olabildiğince büyük pay almak istiyor.

Başlık 2: Çantayı doldurmanın maliyeti 1000-5000 TL

Alışveriş platformu Avantajix.com’un Dijital Pazarlama Direktörü Sevda Köseibiş, her sektörde olduğu gibi okul malzemeleri olan kitap ve kırtasiyede de fiyatların yüzde 100’e yakın oranda arttığına dikkati çekerek, şunları söyledi:

“Geçen yıl bir okul çantasını doldurmak, alınacak ürünlerin kalitesine göre 500 ila 2500 TL arasında değişiyordu. Bu yıl en ucuz ürünlerle çanta 1000 TL’ye doluyor, kaliteli ürünlerle doldurulduğunda ise cepten çıkan para 5000 TL’yi buluyor.

Fiyatlardaki artış doğal olarak pazar hacmine de yansıyor. Sektör, ağustos- eylül aylarında 40 Milyar TL’lik satış hedefliyor. Bunun 2 milyar TL’sini okul öncesi, 25 milyar TL’sini ilköğretim, 13 milyar TL’sini ise lise öğrencileri için yapılacak harcamalar oluşturacak.”

Başlık 3: E-ticaretin hedefi 10 milyar TL

E-Ticaretin, cazip fiyatlar ve düzenlenecek kampanyalarla okula dönüş pazarından yüzde 20-25 aralığında pay alacağını vurgulayan Sevda Köseibiş, “E-Ticaretin okula dönüş pazarından alacağı pay 10 milyar TL civarında olacaktır. Geçen yıl bu rakam 4-5 milyar TL civarındaydı. İnternet üzerinden satışlarda geçen yıla göre yüzde 100-125 aralığında artış bekliyoruz” dedi.

Başlık 4: İnternetten okul alışverişi yapmanın avantajları

Köseibiş’e göre, internetten okul alışverişi yapmanın avantajları şöyle:

"-Üründe zengin seçenekler: Bir dükkân ve mağaza içine sığmayacak kadar çok ürünü online mağazalarda bulmak mümkün. Öyle ki sadece kırtasiye malzemesi olarak internette 90 bin ürün satışa sunuluyor.

-Güven verici olması-iade kolaylığı: Ucuzluk merkezlerinde alışverişler genellikle kayıt dışı yapılıyor. Online alışveriş sitelerinde ise kayıtlı, şeffaf ve faturalı işlem yapmak kullanıcılara güven veriyor. İade işlemlerindeki kolaylık da online alışverişi cazip kılıyor.

-Ürün ve fiyat karşılaştırma imkânı: Oturduğu yerden birçok markanın mağazasını gezme fırsatı bulan kullanıcılar bu sayede aynı ürünün farklı modellerini karşılaştırabiliyorlar. Bununla birlikte fiyat karşılaştırmaları yaparak satın almaya karar verdikleri ürünün en ucuzuna ulaşabiliyorlar. 

-Ücretsiz kargo imkânı: Online alışveriş siteleri belli bir rakama ulaşılması halinde ücretsiz kargo hizmeti verebiliyor. Böylelikle, ucuzluk merkezine giderken kaybedilen zaman ve yol masrafı da ortadan kalkıyor." 

Kaynak: Ajans Bizim

Bilal KARADAĞBilal KARADAĞ