GÜNDEM
Giriş Tarihi : 03-10-2023 22:10

Küresel Yatırımcılar Antalya’da Buluştu

Küresel yatırım yönetimi ve gayrimenkul konularıyla ilgili güncel gelişmeler ‘Servet Yönetimi Semineri’nde tartışıldı.

Küresel Yatırımcılar Antalya’da Buluştu

Küresel yatırım yönetimi ve gayrimenkul konularıyla ilgili güncel gelişmeler  ‘Servet Yönetimi Semineri’nde tartışıldı. 

Dünyada yatırım yoluyla vatandaşlık ve oturum programları danışmanlığı hizmeti veren Henley & Partners, küresel servet yönetimiyle ilgili düzenlediği seminerin ikincisini Antalya’da gerçekleştirdi. 

Şirketin Türkiye Direktörü Burak Demirel, küreselleşen dünyada ekonomik, siyasi ve salgınlar gibi bölgesel ve uluslararası krizlerden etkilenmek istemeyen insanlar ve özellikle ihracatçılar için yatırım yoluyla oturum ve vatandaşlık planlamanın artık bir ihtiyaç haline geldiğini söyledi. Demirel,  "Yatırım yoluyla vatandaşlık ve oturum programları ailelere alternatif bir vatandaşlık edinme ayrıcalığı sağlayarak çeşitli destinasyonlara özgürce seyahat etme ve başka bir ülkeye yerleşme hakkı veriyor. Bugüne kadar 15 ülkeye yatırım yoluyla oturum ve vatandaşlık programlarının tasarlanması, düzenlenmesi ve tanıtımı konusunda danışmanlık verdik ve dünya çapında 35'ten fazla program portföyümüzde bulunuyor. Dünya genelinde, her bölgede yaklaşık 30 başarılı program mevcut" dedi. 

Demirel, Türkiye’de yılda 10 bin vatandaşlıkla 4 milyar dolar civarında bir döviz girdisinin olduğunu belirterek, dünya genelinde sektör büyüklüğünün 30 milyar dolar olduğunu , Türkiye’nin buradan yüzde 15-20 civarında pay sahibi olduğunu kaydetti. 

Burak Demirel, "Üç ayda bir ülkelerin pasaport güçlerini yayınlıyoruz. 1 Ocak 2023'te yayınlanan raporda 53. sırada yer alan Türkiye, üç basamak birden yükselerek 50. sıraya geldi. Türkiye pasaportu ile vizesiz girilebilen ülke sayısı 114’e yükselmiş oldu" diye konştu. 

Yatırım yoluyla oturum ve vatandaşlık programlarında pandemiden sonra başvurularda artış yaşandığını belirten Demirel, “Türk iş insanları açısından özellikle ihracat yapanlar programlara çok daha fazla ilgi gösterdi. Çünkü farklı ülkelere daha kolay bir şekilde giriş çıkış yapabiliyorlar. Ve daha kolay bir şekilde ticaretlerini yapabiliyorlar." dedi. 

Şirketin icra kurulu üyesi Dominic Volek, ABD, Kanada, İngiltere, Avustralya gibi ülkelerden ve benzeri pazarlardan önemli talep artışı gördüklerini dile getirdi. 

Yunanistan'da pazar hareketli

Yunanistan'daki gayrimenkul piyasasının son 2-3 üç yıldır patlama yaşadığının bilgisini paylaşan MIBS Grup Satış Varlık Yönetimi Direktörü İrene Pisogiannaki ise şunları kaydetti:

"Önceki yıllarda finansal kriz sebebiyle insanlar bankalarda kolay krediye ulaşamadılar, alım güçleri de yüksek değildi. Fakat son 2-3 yıldır sadece uluslararası yani yabancı müşteriler değil yerli Yunan müşterilerde krediye kolay ulaşabildikleri için ve alım güçleri artmaya başladığı için artık gayrimenkul alabiliyorlar. Bunun dışında yerelde bir patlama var ama uluslararası müşteriler sadece Golden Visa programı sayesinde değil, aynı zamanda yatırım yoluyla da şu an gayrimenkule para ayırabiliyorlar. Bütün şart ve koşullarda şu an Yunanistan programı en rekabetçi programlardan biri. İnsanlar yaşanan krizlerden sonra artık B planı yapmak istiyorlar. Kendilerini mali açıdan güvenli tutmak istiyorlar. Yunanistan Altın Oturma Programı o nedenle güvenilir." 

Kaynak: Ajans Bizim

Bilal KARADAĞBilal KARADAĞ