GENEL
Giriş Tarihi : 05-09-2023 21:08

Dijital Bankacılık Kullanıcısı 104 Milyon

Türkiye Bankalar Birliği’nin verilerine göre, Türkiye genelinde dijital bankacılık müşterisi sayısı 104 milyon kişiye ulaştı.

Dijital Bankacılık Kullanıcısı 104 Milyon

Türkiye Bankalar Birliği’nin verilerine göre, Türkiye genelinde dijital bankacılık müşterisi sayısı 104 milyon kişiye ulaştı.

Dijitalleşme adına evrilen yeni dünya düzeninde, bankacılık sektörü de yenilenip gelişmeyi sürdürüyor. Önceleri bir alternatif olarak görülen mobil ve dijital bankacılık, bugün dünya genelinde birinci tercih olarak kullanılıyor. Karşılaştırma sitesi encazip.com’un yaptığı araştırmaya göre, mobil ve internet bankacılığı kullananların oranı her geçen gün artıyor. Bireysel ve kurumsal olmak üzere toplam aktif dijital bankacılık müşteri sayısı bir önceki yıla göre 18 milyon 503 bin kişi artarak 104 milyona yükseldi.

Türkiye Bankalar Birliği’nin Temmuz ayında yayınladığı verilere göre; Nisan-Haziran 2023 dönemi içinde toplam aktif dijital bankacılık müşteri sayısı 103 milyon 634 bin kişiye ulaştı. Bu kullanıcıların 2 milyon 9 bini “sadece internet bankacılığı” işlemi yaparken 91 milyon 351 bini “sadece mobil bankacılık” işlemi yapıyor. Hem internet hem mobil bankacılık işlemi yapan kullanıcı sayısının 10 milyon 274 bin kişi olduğu görülüyor. Beş yıl önce ise aktif dijital bankacılık müşteri sayısı 35 milyon idi.

Nisan-Haziran 2023 dönemi içinde en az bir kez giriş işlemi yapmış aktif bireysel dijital bankacılık müşteri sayısı 99 milyon 159 bin. Bu sayının 1 milyon 385 bininin “sadece internet bankacılığı” işlemi yaparken, 88 milyon 470 bininin ise “sadece mobil bankacılık” işlemi yaptığı gözlendi. Hem internet hem mobil bankacılık işlemi yapan kullanıcı sayısı ise 9 milyon 304 bin kişi oldu.

Başlık 2: Kullananların yüzde 66’sı erkek 

Verilere göre, Nisan-Haziran 2023 dönemi içinde, en az bir kez giriş işlemi yapmış aktif kurumsal dijital bankacılık müşteri sayısı 4 milyon 475 bin kişi. Aktif bireysel dijital bankacılık müşterilerinin 65 milyonun erkek (yüzde 66) ve yaklaşık 34 milyonun ise kadın (yüzde 34) müşterilerden oluştuğu görülüyor.

Nisan-Haziran 2023 dönemi içinde aktif bireysel dijital bankacılık müşterilerinin yaş grupları bazında dağılımında ilk sırayı 39 milyon 558 bin kişi ile 36-55 yaş grubu aldı. Bu sıralamayı, 26 milyon 867 bin kişi ile 26-35 yaş grubu, 18 milyon 635 bin kişi ile 18-25 yaş grubu izledi.

Başlık 3: Finansal işlem hacminin yüzde 73’ü para transferi

Nisan-Haziran 2023 dönemi itibarıyla internet bankacılığı hizmeti kullanılarak yapılan finansal işlemlerin toplam adedi 126 milyon oldu. Bu işlemlerin tutarı ise yaklaşık 7 trilyon TL’yi buldu. Finansal işlem hacminin yüzde 73’ünü EFT, havale ve döviz transferini kapsayan para transferleri işlemleri oluşturdu. Bu işlemler 4 trilyon 804 milyar TL işlem hacmi ve 74 milyon işlem adedi ile finansal işlemler arasında ilk sırada yer aldı. 1 trilyon 156 milyar TL’lik işlem hacmi ve 23 milyon işlem adedi ile yatırım işlemleri ise ikinci sırada yer buldu.

Başlık 4: Dijital bankacılık yükseliyor

Dijital bankacılığın yükselişiyle ilgili konuşan encazip.com kurucusu ve tasarruf uzmanı Çağada Kırım, şunları söyledi: 

“Günümüzde bankaların tüketicilere sunduğu kampanyalarda artış var. Tüm bankaların tüketicilere sağladığı avantajları ve kampanyaları takip edebilmenin en iyi yolu da dijital bankacılık. Tüketiciler, karşılaştırma siteleri ve neredeyse tüm bankaların dijital kanalları aracılığıyla anında banka müşterisi olma seçeneğini kullanarak güncel fırsatlardan ve teknolojinin sağladığı kolaylıklardan faydalanabilir. Zira birçok bankanın şubelerde sunulmayan fırsatları dijital bankacılık aracılığıyla sunuluyor. Ayrıca kredi skorunun, bankacılık ürünleri kullanımında büyük önem kazandığını biliyoruz. Dijital bankacılık, akıllı telefonlara indirilen uygulamaların özellikleri sayesinde ödemeleri günü gününe hatırlatarak gecikmeye düşülmesini ciddi anlamda önlüyor ve bu, kredi skorunu korumak açısından oldukça faydalı.”

Kaynak: Ajans Bizim

Bilal KARADAĞBilal KARADAĞ