ADIYAMAN
Giriş Tarihi : 29-02-2024 11:54

ADYÜ Projesi Desteklenmeye Değer Görüldü

Adıyaman Üniversitesi (ADYÜ)'de hazırlanan proje, TÜBİTAK tarafından desteklenmeye değer görüldü.

ADYÜ Projesi Desteklenmeye Değer Görüldü

Yürütücülüğünü Adıyaman Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümünden Dr. Öğretim Üyesi Ferdi Doğan’ın yaptığı “Güneş Enerji Panellerindeki Hücre Hasar ve Türlerinin Yapay Zeka İle Tespit Edilmesi” başlıklı proje, TÜBİTAK 1001 (1001-Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı) kapsamında desteklenmeye değer görüldü.

Yenilenebilir enerji kaynaklarından biri olan güneş enerjisinin yapay zeka desteği ile enerji üretimini artırmayı amaçlayan proje kapsamında güneş enerji üretimine olumsuz etki ederek,  üretim miktarını azaltan panel hücrelerindeki hasarlardan kaynaklı olumsuzlukların ortadan kaldırılması hedefleniyor.

Elektrik enerjisi üretimine katkıda bulunacak olan proje, güneş enerji panel üretimi için ithal edilen ürün miktarı ve maliyetlerinin azaltılması noktasında ülke ekonomisine katkı sağlayacak.

Projeye ilişkin açıklamalarda bulunan Dr. Öğretim Üyesi Ferdi Doğan, proje ile panel üretimi kaynaklı ithalat oranını azaltmayı ve bu alanda üretim yapan firmaların maliyetini düşürmeyi hedeflediklerini belirtti.

Dr. Öğretim Üyesi Doğan “Projemizin ülke ekonomisine yıllık 300 milyon TL’den fazla doğrudan, 100 milyon TL ise dolaylı katkı sağlaması beklenirken, 5 yıllık sürede ülke ekonomisine katkısının 2 milyar TL’den fazla olacağını tahmin ediyoruz.” dedi.

Projede Fırat Üniversitesinden Prof. Dr. İbrahim Türkoğlu, Afyon Kocatepe Üniversitesinden Dr. Öğr. Üyesi Nevzat Olgun ve Bingöl Üniversitesinden Dr. Öğr. Üyesi Mücahit Çalışan araştırmacı olarak yer alırken, proje kapsamında doktora öğrencisi Miktat Aktaş ile bir lisans öğrencisinin yetiştirileceği bildirildi.

Bilal KARADAĞBilal KARADAĞ