GENEL
Giriş Tarihi : 19-10-2023 21:11

Yaş Meyve Sebze İhracatı Yüzde 37 Arttı

Türkiye’nin eylül ayındaki yaş meyve ve sebze ihracatının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 37 artışla 244,4 milyon dolara ulaştığını açıkladı.

Yaş Meyve Sebze İhracatı Yüzde 37 Arttı

Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ferhat Gürüz, Türkiye’nin eylül ayındaki yaş meyve ve sebze ihracatının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 37 artışla 244,4 milyon dolara ulaştığını açıkladı. 

Gürüz, Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçılar Birliği’nin bu performansa yüzde 36 oranında destek verdiğini belirtti.

Gürüz, Uzak Doğu ve Güneydoğu Asya pazarlarında büyümek istediklerini, bu amaçla eylül ayının ilk haftasında Hong Kong’da düzenlenen Asia Fruit Logistica Fuarı’nda milli katılım organizasyonunu üstlendiklerini söyledi. 42 ülkeden 700 firmanın katıldığı Hong Kong Asia Fruit Logistica Fuarı’nda Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği’nin milli katılım organizasyonuyla 16 Türk firmasının yaş meyve sebze ürünlerini Uzak Doğulu ithalatçıların beğenisine sunduğunu kaydeden Gürüz, bu bölgede 7,5 milyon dolar düzeyindeki ihracatı 100 milyon dolara çıkarmayı hedeflediklerini bildirdi.

Gürüz, “Ziyaretçi profili genel olarak meyve sebze üreticileri, ithalat-ihracat firma temsilcileri, süpermarket zinciri yetkilileri, toptan ve perakende satış ve lojistik sektörü temsilcilerden oluşan fuarda 414 metrekarelik Türkiye pavilyonu oluşturarak tanıtımlar yaptık. Katılımcı firmalarımızın tanıtıldığı kataloğu standımızda konuk ettiğimiz ziyaretçilere dağıttık. Yeni iş bağlantıları gerçekleştirmek, yeni tedarikçiler bulmak, yeni ürünleri görmek ve piyasaya ilişkin bilgi toplamak amacıyla fuara gelenler Türkiye pavilyonuna büyük ilgi gösterdi.” dedi.

19-22 Eylül'nde Moskova’da düzenlenen World Food Moscow Fuarı’nda da milli katılım gerçekleştirdiklerini dile getiren Gürüz, 30 ülkeden 1.000’den fazla firmanın ürünlerini sergilediği etkinliğe “Türkiye Markası” ile damga vurduklarını kaydetti. 

Başlık 2: Narenciye sezonu limon ihracatıyla başladı

Türkiye’nin yaş meyve ve sebze ihracatında en önemli ürün grubu olan narenciyede ihracat sezonunun eylül ayı itibarıyla başladığını anlatan Gürüz, “Narenciye ihracatımız 15 Eylül’de Mayer çeşidi limon ile başladı. Yeni sezonu yüksek rekolte ile açtık. Dolayısıyla üreticilerimizin alın teri ve emeğini en iyi şekilde değere dönüştürebilmemiz için yeni pazar arayışı çok daha fazla önemli hale geldi. Turfanda narenciye ihracatında eylül ayında 28,5 milyon dolar ihracat gerçekleştirdik" dedi. 

Türkiye’nin eylül ayındaki yaş meyve ve sebze ihracatını ürün grupları ve ülkelere göre değerlendiren Başkan Ferhat Gürüz, şunları söyledi:

“Eylül ayında 282 bin 266 ton ürünü uluslararası pazarlarda değerlendiren sektörümüz en çok incir, limon ve üzüm ihraç etti. İncirde 42,4 milyon dolar, limonda 36,8 milyon dolar, üzümde 34 milyon dolar değer elde ettik. Söz konusu dönemde ihracat hacminde en güçlü artışları sağladığımız ürünler ise limon, soğan ve portakal oldu. Yılın 9’uncu ayında en fazla ihracat gerçekleştirdiğimiz ülkeleri incelediğimizde, ilk üç sırayı Rusya, Irak ve Almanya oluşturdu. Rusya’ya 42,1 milyon dolar, Irak’a 34,7 milyon dolar, Almanya’ya 32 milyon dolar ihracat gerçekleştirdik. Eylül ayında ihracat hacminde en yüksek artışları Hindistan, Irak ve Polonya pazarlarında elde ettik. Hindistan’da yüzde 379 artışla 6 milyon dolar, Irak’ta yüzde 353 artışla 34,7 milyon dolar ve Polonya’da yüzde 181 artışla 5,64 milyon dolar değere ulaştık.”

Kaynak: Ajans Bizim

Bilal KARADAĞBilal KARADAĞ