GÜNDEM
Giriş Tarihi : 29-08-2023 22:43

Polis ve Zabıta Karşı Karşıya Geldi

Suudi sermayeli şirketin kaçak inşaatı polis ve zabıta karşı karşıya getirdi

Polis ve Zabıta Karşı Karşıya Geldi

İstanbul'da, Zeytinburnu Seyitnizam Mahallesi'ndeki yeşil alana "kaçak olarak inşa edildiği" belirtilen satış ofisinin yıkım kararının uygulanmasında polis ve zabıta karşı karşıya geldi. 

2003 yılında Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından kamuya bırakılan Seyitnizam Mahallesi 3284 ada 59 parselde bulunan yeşil alana çok katlı, cam dış cepheli plaza inşa edildi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) İmar Müdürlüğü ekipleri 2021 yılında kaçak yapıyla ilgili tespitte bulundu. Yapı için kararı alındı. 

Bu süreçte Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı devreye girerek kaçak olduğu belirtilen yapıyla ilgili plan değişikliğine gitti. 

İBB İmar Müdürlüğü, 775 sayılı Gecekondu Kanununun kendisine hak tanıdığını savunarak bu kapsamda işlem başlattı. 

Başlık 2: Mahkeme süreci

AkZirve Turizm İnşaat Gayrimenkul Yatırım Ticaret AŞ bu kararı mahkemeye taşıdı. Mahkeme bakanlığın plan değişikliğini iptal etti. İBB ekipleri Mayıs ayında yıkım için harekete geçti. 

Bu kez de kaçak yapı sahipleri mahkemeye başvurarak yürütmeye durdurma kararı aldırdı. İBB yürütme durdurma kararına da itiraz etti. Bir üst mahkeme İBB'nin başvurusunu haklı bularak kararı kaldırdı.

İBB ekiplerin bu sabah yıkım için bölgeye gittiğinde polisin bina ve çevresinde önlem aldığı görüldü. İstanbul Valiliği mahkeme sürecinin devam ettiği gerekçesiyle Zeytinburnu Kaymakamlığına resmi bir yazı göndererek işlemin durdurulmasını istedi. 

Ekipler, yasal olan yıkım işlemini gerçekleştirmek için beklerken, AkZirve Turizm İnşaat AŞ adına 12.İdare Mahkemesine başvuru yapıldı. Mahkeme karar vermek için süre isterken, bu kez de İstanbul Valiliği devreye girdi. Vali Davut Gül imzasıyla Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü ve ilgili taraflara resmi yazı gönderilerek, yapının hazineye intikal ettiği, AkZirve AŞ'nin yapıyı kiralamak için müracaat ettiği, talebin değerlendirildiği gerekçe gösterilerek, yıkıma ilişkin herhangi bir işlem yapılmaması istendi. 

İBB ekipleri valilik yazısı üzerine yıkımı gerçekleştiremedi.

Başlık 3: Ak Zirve Turizm İnşaat AŞ hakkında

Ticaret Sicili kayıtlarına göre, İstanbul merkezli faaliyet gösteren AkZirve AŞ'nin yönetim kurulu başkanlığını Nabil Hakmı yapıyor.  

Şirketin adı 2014 yılında Ambarlı Nakliyat Ambarları Kooperatifi'nin (NAKO) Zeytinburnu'ndaki arazisinin satışıyla gündeme gelmişti. 

Arsanın satışı, 22 Mayıs 2014 tarihli gazetelerde "Zeytinburnu ambarları, Suudiler'e satıldındı" başlığıyla yer almıştı. Haberlerde araziyi "Suudi Arabistanlı Al Qemam Holding'in Türkiye'deki yatırım şirketi Akzirve Gayrimenkul satın aldığı"na yer veriliyordu. 

Arazinin 245 milyon dolara satıldığı belirtilen haberlerde Al Qemam Holding'e ilişkin şu bilgiler yer alıyordu: 

"Türkiye'de Antalya Ticaret Sicili'ne kayıtlı Yeşil Zirve Gayrimenkul ile Faris Mermer adlı iki şirketle faaliyet gösteriyor. Akzirve Gayrimenkul bu iki şirketin ortaklığı. 10 Aralık 2009'da kurulmuş. Akzirve Gayrimenkul, Al Qemam Holding Co bünyesinde. Bu holdingin iki ana şirketi Al Mada ve Al Mulhem'in merkezi Suudi Arabistan'da bulunuyor. Şirket 35 yıldır inşaat ve inşaat malzemeleri tedarikçiliği yapıyor."

Kaynak: Ajans Bizim

Bilal KARADAĞBilal KARADAĞ