GÜNDEM
Giriş Tarihi : 04-10-2023 22:44

EDAŞ, Kuşları Yalıtımlı Hatlarında Ağırladı

Toroslar EDAŞ, hizmet verdiği 6 ilde hem kuş çarpılmalarını hem de bu nedenle oluşan arızaları büyük oranda azalttığını açıkladı.

EDAŞ, Kuşları Yalıtımlı Hatlarında Ağırladı

Toroslar Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi (Toroslar EDAŞ) faaliyet gösterdiği Adana, Gaziantep, Hatay, Kilis, Mersin ve Osmaniye’de,özellikle göç zamanında yoğunlaşan kuş çarpılmalarına karşı yürüttüğü mücadelesine bu yıl da devam etti.

Küresel kuş göçü rotalarının kesiştiği Hatay, Adana ve Mersin’de her yıl milyonlarca göçmen kuşu ağırlayan Toroslar EDAŞ, havai hatlarıyla gökyüzünü paylaştığı tüm kuşları korumak için Doğa Derneği ile yürüttüğü işbirliğini de sürdürdü.

Söz konusu işbirliği sayesinde şirket, başta göçlerin yoğunlaştığı bölgelerdeki hatlarda olmak üzere,kuş çarpılmasına neden olabilecek 18 bin 727 metre uzunluğundaki iletken ve7.638 adet izolatörün yalıtkan malzeme montaj işlemini tamamladı.

Bu kapsamda, 2017 yılında başlattığı “Yüksek Gerilim Havai Hat İzolasyonu Projesi” ile sektörüne de öncülük eden Toroslar EDAŞ, elektrik dağıtım hatlarında göçmen kuşların konabileceği noktalardaki riskien alt seviyeye indirirken, bölgede çarpılma kaynaklı oluşan arızaları da engelledi.

Tedbirler arızaları da azalttı

Toroslar EDAŞ böylece 2017 yılından bu yana akıma kapılma kaynaklı kuş yaralanmalarını ve buna bağlı enerji kesintilerini 6 ilde ortalama yüzde 88,62 oranında azaltmayı başardı.

Arıza iyileşme oranı en yüksek olan iller, yüzde 98,36 ile Kilis, yüzde 95,24 ile Gaziantep ve yüzde 94,45 ile Adana olurken, bu oran Hatay’da yüzde 88,46, Mersin’de yüzde 88,21 ve Osmaniye’de yüzde 46,67 olarak gerçekleşti. 

Göçmen kuşların güvenliği için gerekli olan malzemeleri stoklarında depolamaya devam eden Toroslar EDAŞ,hem bakım çalışmalarında hem de yeni tesis edilecek hatlarda bu yalıtkan malzemelerin uygulanmasını faaliyetlerinin düzenli bir parçası haline getirdi.

Kaynak: Ajans Bizim

Bilal KARADAĞBilal KARADAĞ