GENEL
Giriş Tarihi : 27-10-2023 09:00

Doğa Derneği'nden Savunuculuk Rehberi

Doğa Derneği, ‘Doğayı Savunanlar için Savunuculuk Rehberi’ni yayımladı.

Doğa Derneği'nden Savunuculuk Rehberi

Son yıllarda artan maden, enerji ve tarım projelerindeki yanlış planlamalar sonucunda doğa ve doğal yaşam alanlarının tahribatında geri dönülmez kayıplar yaşanıyor. Bu tahribata kayıtsız kalmayan kişi ve kurumların doğanın yok edilişine karşı verdiği mücadele ise her geçen gün artıyor.    Savunuculuk Rehberi, yaşadığı coğrafyada yasal veya yasadışı yollarla doğayı yok eden projelere karşı çıkan, bu konuda sivil insiyatif alarak bu projeleri durdurmaya çalışan kişi veya gruplar için tasarlandı. Rehber, Doğa Derneği web sitesinde dijital olarak herkesin erişimine açıldı.

Hukuki mücadele ve resmi süreçler, iletişim çalışmaları, başarılı savunuculuk örneklerini içeren yayın, savunuculukta ihtiyaç duyulan farklı dilekçe ve basın bülteni örneklerini de veriyor. Rehberde, yaşanmış olaylardan örnekler, belgeleri ve görselleriyle birlikte paylaşılıyor. 

Doğa Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Dicle Tuba Kılıç, rehber hakkında şunları söyledi “Türkiye’de hem yasal hem yasadışı yollarla canlılar ve ekosistemler üzerinde büyük bir baskı var. Türkiye’nin Önemli Doğa Alanları’nın yaklaşık yüzde 60’ı tarım alanları ve meralardan oluşuyor. Dolayısıyla biyolojik çeşitliliği tehdit eden uygulamalar, kırsaldaki üretimleri ve yaşamı da tehdit ediyor. “dedi ve ekledi 

“Doğanın haklarını, yerel topluluklar ve uluslararası ortaklarımızla birlikte 20 yıldır savunuyoruz. Bu süreçte hem ulusal hem uluslararası mekanizmalar hakkında elde ettiğimiz bilgi ve deneyimi paylaşmak için temel bir rehber hazırladık. Türkiye’de yaşanan hak ihallerine pek çok örnek gösterebiliriz. Bir gölün kurutulması sadece kuşların değil balıkçıların da yaşamını olumsuz etkiliyor. Bir dağın madenlerle parçalanması sadece yaban hayatının değil oradaki arıcılar gibi üreticilerin de yaşam hakkını ihlal ediyor. Yayımladığımız rehberle, bu mücadelede görev alan kişi ve kurumlarla deneyimlerimizi paylaşmayı amaçlıyoruz. Doğanın sesi olmak ve onu çoğaltmak için hep birlikte mücadele etmeye devam edeceğiz.”

Verdikleri başarılı mücadelelerle Savunuculuk Rehberi’nde yer alan Orhanlı Köyü Kültür Doğa Gençlik ve Spor Kulübü Derneği’nin Başkanı Hasan Tahsin Akçil “İzmir’in zeytin ormanlarında yer alan köyümüzde 4 yıldır JES projelerine karşı mücadele ediyoruz. Doğamızı pek çok kişi ve kurumla ortaklık kurarak savunuyoruz. Bu süreçte birçok dava kazandık, halen de davalarımız sürüyor ve onları da kazanacağımıza inanıyoruz. Verdiğimiz hukuki mücadelenin bu rehberde yer alması diğer doğa savunucuları için de örnek olacaktır. Bir alanı savunurken nasıl bir yol izleneceğini, nelere dikkat edilmesi gerektiğini, nasıl hazırlık yapacağınızı bilmek o alanı korumak için büyük önem taşıyor“ dedi.

Kaynak: Ajans Bizim

Bilal KARADAĞBilal KARADAĞ