GENEL
Giriş Tarihi : 22-12-2022 16:20   Güncelleme : 22-12-2022 16:46

Asgari Ücret Net 8.500 Lira

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2023 yılında uygulanacak asgari ücreti net 8 bin 500 lira olarak uygulanacağını söyledi.

Asgari Ücret Net 8.500 Lira

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2023 yılında uygulanacak asgari ücreti net 8 bin 500 lira olarak uygulanacağını söyledi. 

Erdoğan'ın Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde asgari ücreti açıklama toplantısına taraflardan biri yer almadı. 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, TİSK Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Burak Akkol'un hazır bulunduğu toplantıda Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay katılmadı.

Erdoğan, "Çalışan ve işveren tarafları maalesef ortak bir nokta üzerinde uzlaşamamıştır" dedi ve yeni asgari ücreti belirlenmesinde Türkiye'nin ekonomik ve sosyal durumuyla uyumlu olduğunu söyledi. 

Yıl içinde asgari ücrette ortalama yüzde 80, kümülatif olarak da yüzde 90 artış sağlandığını anlatan Erdoğan, ülkenin koşullarını dikkate alarak değerlendirme yaptıklarını kaydetti. 

Bu ayla birlikte enflasyon oranlarının hızla aşağıya düşüceğini anlatan Erdoğan, "Enflasyonu önce yüzde 30'a daha sonra da daha düşük rakamlara indireceklerini" söyledi. Erdoğan, asgari ücreti belirken enflasyon hedeflerinin dikkate alındığını belirtti ve "bir ihtiyaç oluşursa ara düzenleme" de yapılabileceğini ifade etti. 

Başlık 2: "Zarar Görmesine Rıza Gösteremeyiz"

Tarafların kendi hassasiyetleri ve çıkarları doğrultusunda bir tutum ortaya koyduğunu Erdoğan, "Bize düşen görev, ülkemiz ve milletimiz için en doğru, en hakkaniyetli, en sürdürülebilir sonucun ortaya çıkmasını sağlamaktır. Ne emekçilerimizin haklarının yenmesine ne de işverenlerimizin üzerine, altından kalkamayacakları bir yükün bindirilerek istihdamın zarar görmesine rıza gösteririz" dedi.  

Erdoğan, yeni asgari ücret rakamını belirlerken aynı yaklaşımla hareket ettiklerini ifade ederek, şöyle konuştu: 

"Memur ve emekli maaşlarında yapılacak artış oranlarını da bu şekilde tespit edeceğiz. Adeta akrebin kıskacında yoğrularak gelişen, büyüyen, güçlenen Türkiye'nin gerçekten çok büyük fedakarlıklarla kazandığı imkanları, her bir insanımızın emrine vermeyi sürdüreceğiz. Bilindiği gibi ülkemizde 2002 yılında, bunun altını çiziyorum ve ısrarla söylüyorum, 184 lira olan asgari ücret, bizim dönemimizde, bu da çok önemli, nominal olarak 30 kat, reel olarak yüzde 142 oranında artmıştır. Geçtiğimiz yılbaşında asgari ücrete o günlerin şartlarını dikkate alarak yüzde 50 oranında artış yaparak, net 4 bin 253 liraya yükseltmiştik. Sadece bununla kalmamış, asgari ücretten alınan Gelir Vergisi ve Damga Vergisini de kaldırmıştık. Ayrıca tüm gelirlerin asgari ücret kadar kısmını, bu muafiyet kapsamına dahil etmiştik. Yıl içinde enflasyonda yaşanan yüksek artış, bizi, temmuz ayında yeni bir düzenleme ile asgari ücreti 5 bin 500 liraya çıkarmaya yöneltmiştir. Bütün bunları yaparken, unutmayalım sırtımızda bu devletin küfesi var."

Erdoğan, "Bütün bunlarla beraber, bu hesapları da ilmik ilmik dokuyarak yapıyoruz. Böylece yıl içinde asgari ücrette ortalama yüzde 80 ve kümülatif yüzde 95 oranında artış sağlamıştık" dedi.

Erdoğan'ın açıklamasına göre, 2023 yılında uygulanacak asgari ücretin net 8 bin 500 lira olduğunu belirterek, "Açıklanan rakam, devlete, işverene olan maliyeti itibarıyla nihai bir rakam değil. Bunun adeta katlayanları var. Bununla bu maliyet daha da artıyor. İşin diğer yanı, devlet olarak unutmayalım ki bizim sırtımızda önemli bir küfe var" diye konuştu. 

Kaynak: Ajans Bizim

Bilal KARADAĞBilal KARADAĞ