YEREL
Giriş Tarihi : 02-05-2024 11:10   Güncelleme : 02-05-2024 11:25

351 Adet Kaçak Trafo Tespit Edildi

Şanlıurfa'da kaçak elektrik kullanımıyla mücadelede yapılan kontrollerde 351 adet kaçak trafo artaya çıkarıldı.

351 Adet Kaçak Trafo Tespit Edildi

Bölgedeki dağıtım şirketi Dicle Elektrik ileri" class="taglink" title="görevlileri Haberleri">görevlileri, jandarma desteği ile Akçakale, Ceylanpınar, Eyyübiye, Haliliye, Harran, Siverek ve Viranşehir ilçelerinde drone kontrol yaptılar. 

Kontrollerde en az 100 bin nüfuslu bir ilçeye yetecek yaklaşık 53 bin 500 KVA gücünde 351 adet kayıt dışı elektrik trafosu tespit edildi. Kaçak kullanıcıların normalden 9-10 kat fazla enerji tükettiğini, bunun da tedarik sürekliliğini sekteye uğrattığını bildiren yetkililer, sadece Nisan ayı içinde yapılan denetimlerde tespit edilen kaçak trafoların sadece sulama sezonunda çalışsa bile, ekonomiye zararının yılda 200 milyon TL’den fazla olduğunu açıkladı.

Kırsal bölgelerde kurulan ve tarımsal sulama için kullanılan, Ceylanpınar ve Viranşehir’deki 19 kayıt dışı trafoya el konuldu, kalan 332 kayıt dışı trafolara el konulması için suç duyurusunda bulunuldu. 

Başlık 2: Kaçak kullanım şebekeyi çökertiyor

Dağıtım şirketinden yapılan açıklamada, bugüne kadar süren mücadele kapsamında bölgeki kaçak kullanım oranının yüzde 42,8’e düşürüldüğü belirtildi. Açıklamada şu değerlendirmelere yer verildi:

“Bölgede elektriği kaçak kullanan kişiler dağıtım ve iletim hatlarını çok büyük zararlar vermektedir. Bu durum bölgedeki abonelerin kaliteli ve kesintisiz elektrik kullanma haklarını yok etmektedir. Özellikle tarımsal sulama döneminde hatlara orantısız aşırı yüklenme sebebiyle meydana gelen arızalar, bu bölgelerdeki dağıtım şebekesinin tamamen çökmesine sebep olmakta ve uzun süreli kesintilere neden olmaktadır. Bu durum sadece bölgenin değil, ülkenin kesintisiz enerji arzını da tehdit ettiği için bu şekilde kaçak kullanımın devam etmesi durumunda, şebekenin aşırı yüklenildiği zamanlarda zorunlu kesintiler de kaçınılmaz olacaktır. Bu bağlamda sahada fiili olarak teknoloji destekli kontrollere aralıksız devam ediyoruz. Elektrik hırsızlığı ile mücadelemiz kararlılıkla sürecek.” 

Başlık 3: Rakamlarla kaçak eletrik kullanımı

Dicle Elektrik yetkilileri, kaçak yollarla elektrik tüketenlerin normalden 9 ila 10 kat daha fazla elektrik sarf ettiklerini belirterek, tespit edilen elektrik hırsızlığının ekonomik boyutunun ciddi boyutta olduğu belirtildi. Açıklamada, bu konudaki hesaplamalara ilişkin şu bilgilere yer verildi:

“Kaçak kontrol ekiplerimizin sadece bu Nisan ayında tespit ettiği ve el koyduğu kayıt dışı trafoların gücü 53 bin 500 kVA’dır. Bu trafoların harcadığı enerji kabaca bir hesaplamayla bir saatte yaklaşık 75 bin TL’ye denk geliyor. Kaçak kullanan birinin günde 15 saat tarımsal sulama yaptığını var sayarsak, günlük elektrik tüketimi 1 milyon TL’yi aşıyor. Ne yazık ki bedel ödemeden kaçak elektrik kullanan çoğu çiftçi, dinamosunu çalıştırıp belki haftalarca kapatmıyor. Bunun yanında bölgede çiftçilerin çoğu yılda sadece bir ürün ekmiyor. Birçok yerde 2, hatta 3 ürün ekiliyor. Bu sebeple sulama dönemi de uzadıkça uzuyor. Bir yılda kaçak elektrikle 7 aylık sezon boyunca aralıksız sulama yapıldığı var sayıldığında ise günlük 1 Milyon TL’den yılda 210 milyon TL’den fazla elektriğin bedelsiz olarak kullanıldığı gerçeği ortaya çıkıyor ki bu gerçekten kabul edilebilir bir durum değil. Çünkü kullanılan kaçağın bedelini tüm ülke insanı ödüyor.” 

Kaynak: Ajans Bizim

Bilal KARADAĞBilal KARADAĞ