GÜNDEM
Giriş Tarihi : 03-10-2023 22:23

Bayındır Barajı'na Su Üstü GES Kurulacak

Ankara'ya su sağlayan tesislerden biri olan Bayandır Barajı'na su üstü güneş enerjisi santrali (GES) kurulacak.

Bayındır Barajı'na Su Üstü GES Kurulacak

Ankara'ya su sağlayan tesislerden biri olan Bayandır Barajı'na su üstü güneş enerjisi santrali (GES) kurulacak. 

ASKİ Genel Müdürü Memduh Aslan Akçay, kurumun elektrik ihtiyacının buradan karşılanacağını belirterek, Bayındır su üstü GES bu kapsamda yürütülen AR-GE çalışması sonrasında hayata geçirileceğini söyledi. 

Akçay, projeye ilişkin olarak geçtiğimiz Haziran ayında lisanssız elektrik üretim başvurularının tamamlandığını, 26 Temmuz 2023’te ise zemin sondaj işlemlerinin yapıldığını aktardı. Akçay, Bayındır Barajı üzerinde 990 kWp kapasitesine sahip, şebekeye bağlı (on grid) su üstü GES kurulumunun Aralık 2023'e yetişmesinin planlandığını kaydetti. 

Akçay, proje hakkında şunları aktardı: 

"Verilere göre Temmuz 2023'te Türkiye’deki toplam kurulu gücümüzün yaklaşık yüzde 9,9 kısmı güneş enerji santrallerinden sağlanıyor. Göller, arıtma tesisleri ve sulama havuzlarında kurulabildiği için araziye ihtiyaç duymayan ve bu sayede maliyet giderlerini oldukça düşüren yüzer GES uygulaması ise standart bir güneş projesine göre yılda yüzde 15 elektrik verimini artırıyor. Ayrıca sistem havzada biriktirilen su yüzeyinin güneş ile direkt temasını kestiği için kurulu olduğu alanda buharlaşmayı yüzde 55 azaltarak su tasarrufu da sağlıyor.”

Akçay, GES kurulumu için gerekli ortalama alan dikkate alındığında Ankara yakınında yaklaşık 33,7 GWp gücünde kurulu kapasite bulunduğunu ifade ederek, “Ancak tabii her yerde bu sisteme izin verilmiyor. Yüzen bir mimariye sahip olduğu için suyun kaldırma kuvvetinin yardımıyla işlev gören bu özel uygulamayı, ilerleyen süreçte prosedüre uygun olan başka sahalara da taşımak istiyoruz" dedi. 

Başlık 2: Türkiye'de ilk uygulama

Dünyada değişik ülkelerde uygulanan su üstü GES ilk kez ABD'nin Kaliforniya eyaletinde bir üzüm bağında kullanıldı. 

2011’de yaşanan Fukuşima Nükleer Santral kazasından sonra ise Japonya su üstü GES kurulumu için teşvik verdi. Türkiye’de ise sözkonusu sistem denemelerine 2017 yılında başka belediyeler tarafından başlandı ancak santral kar ve rüzgâr yüklerinin ektin şekilde hesaplanamamasından dolayı hayata geçirilemedi. Bu nedenle ASKİ'in projesi Türkiye'de yapılan ilk uygulama olacak.  

Kaynak: Ajans Bizim

Bilal KARADAĞBilal KARADAĞ