YEREL
Giriş Tarihi : 05-12-2023 23:56

Belediye Tarımsal Üretime Desteği Sürdürüyor

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, 2014 yılından bugüne kadar 211 bin 556 çiftçiye 1 milyar 745 milyon 450 bin TL değerinde destekte bulundu.

Belediye Tarımsal Üretime Desteği Sürdürüyor

Çiftçinin hayatına dokunmak, üretimde verim ve kaliteyi arttırmak için 2014 yılında yerel yönetimlerde ilk kez Tarımsal Hizmetler ve Gıda Daire Başkanlığı’nı kuran kurum olan Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, desteklerini sürdürüyor. Yapılan desteklerle 2022 yılında 33 bin 180 olan Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) kayıtlı çiftçi sayısı yaklaşık yüzde 20 artışla 38 bin 412’e çıkarken kullanılan tarımsal arazi sayısında da artış sağlandı.
Çiftçiye ve üreticiye verdiği, fidan, tohum, gübre, bitki aşıları, sulama sistemlerinin yanı sıra ihtiyaçlar doğrultusunda hayvancılığa da desteklerini sürdürdü. Süt sağma makinası, hayvan aşıları, meralarda güneş sistemli sulama gibi farklı alanlarda desteklerle çiftçi ve hayvancılara toplamda 25 farklı kalemde destek sağlandı. 
Gaziantep Büyükşehir Türkiye'de dağıtacağı tohumu kendisi üreten tek belediye
Sözleşmeli üretim modeliyle çiftçiye de kazandırarak üretip tohum dağıtımı yapan Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, araştırma enstitüleriyle yaptığı iş birlikleriyle bölgeye uyumlu, birim alanda yüksek verim alınacak tohumları seçiyor. Model ile il genelinde 3 farklı coğrafyada çalışmalar yürüten ekipler, bölgelere uyumlu en yüksek verim sağlanacak buğday çeşidini seçiyor, üretimini sağlayarak, elde edilen sertifikalı tohumları ise çiftçilere dağıtıyor.
Mazot destekleri sürüyor
Büyükşehir Belediyesi, 2022 yılında başlattığı çiftçiye mazot desteğiyle geçen yıl ÇKS’ye kayıtlı 33 bin 180 üreticiye 110 milyon TL maliyetle 4 milyon 46 bin 550 litre mazot dağıtırken bu yıl ise desteğini sürdürerek 38 bin 415 çiftçiye tarım arazilerinin büyüklüğüne göre toplamda 173 milyon TL maliyetle 4 milyon 387 bin 525 litre mazot dağıtımı yaparak rakamlarını yükseltti.  Ayrıca Büyükşehir Belediyesi Çiftçi Kart’a sahip çiftçilere, TÜRKVET’e kayıtlı 18 bin hayvan işletmecisine ve AKS’ye kayıtlı bine yakın arıcılık işletmesine Türkiye Petrolleri’nin bayilerinden aldığı yakıtta yüzde 6 indirim uygulayacak. 
Deprem sonrası Nurdağı ve İslahiye çiftçilerine destekler artarak sürdü
6 Şubat Kahramanmaraş Depremleri sonrası ağır hasar alan Nurdağı ve İslahiye ilçelerinde çiftçilerin ve üreticilerin ihtiyaçları doğrultusunda destek vermek için çalışma başlatan Büyükşehir Belediyesi, buralarda da gübre, yem, fidan, akıllı sulama sistemleri ve tohum desteği verdi. Ayrıca Nurdağı’na kurulan Tarımsal Ekipman Parkı da araçları depremde enkaz altında kalan çiftçilerin kullanımına sunuldu.  

Kaynak : PHA

Bilal KARADAĞBilal KARADAĞ