GÜNCEL
Giriş Tarihi : 11-12-2023 09:36

Turizmciler Bosnayla İşbirliğine Hazırlanıyor

Egeli turizmciler Bosna Hersek’le işbirliğine hazırlanıyor..

Turizmciler Bosnayla İşbirliğine Hazırlanıyor

Bosna Hersek Zenica Doboj Kantonu Başbakanı Nezir Piviç ve Ekonomi Bakanı Samir Sibonjiç,  Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) merkez ofisinde Başkan Mehmet İşler ile görüştü. 

Turizmde işbirliği ve her iki ülkede yapılabilecek yatırımların ele alındığı görüşme sonrası heyetlerin önümüzdeki Şubat ayında bir araya gelerek somut proje ve önerilerin ortaya konacağı açıklandı. Bosna Hersek heyeti ETİK yetkilileri ile Fuar İzmir’deki Travel Turkey İzmir fuarını da birlikte gezdiler.  

Bosna Hersek Zenica Doboj Kantonu Başbakanı Nezir Piviç, turizmden de sorumlu olan Ekonomi Bakanı Samir Sibonjiç ve ülkenin en önemli medya kuruluşlarından Hayat Tv’nin direktörü Senad Ömeraseviç’ten oluşan Bosna Hersek heyeti İzmir Bayraklı’da bulunan ETİK Merkez Ofisi’nde ETİK Başkanı ve Türkiye Otelciler Federasyonu(TÜROFED) Başkan Yardımcısı Mehmet İşler başkanlığındaki ETİK heyeti ile bir araya geldi. Görüşmede ağırlıklı olarak yaz turizmi için Bosna Herseklilerin Ege bölgesini, kış turizmi için Türk vatandaşlarının Bosna Hersek’i tercih etmesinin teşviki ile Bosna Hersek’te mevcut turizm potansiyelinin değerlendirilmesine yönelik yatırımların yapılması konuları oluşturdu. İki ülkenin kardeşliğinin ve tarih boyunca birbirlerine destek olmalarının işbirliği ve yatırım konularını büyük ölçüde kolaylaştırdığı, bu vasıfların da desteğiyle önümüzdeki Şubat Ay’ında proje ve yatırım konularında hazırlık yapmış heyetlerin bir araya gelmesi kararlaştırıldı. Heyetler merkez ofisteki görüşmenin ardından birlikte Fuar İzmir’de devam eden Travel Turkey İzmir Fuarına geçerek burada ki bölge stantlarını gezdiler. Egeli turizmciler ve otel işletmecileri ile tanıştılar.       

Başbakan Nezir Piviç ETİK Başkanı Mehmet işler ile çok samimi bir görüşme gerçekleştirdiklerini ve iki ülke turizminin durumu hakkında bilgi alışverişinde bulunduklarını söyledi. Nezir Piviç;” Turizme yönelik tekliflere özel olarak odaklandık. Kantonumuzun hala yeterince kullanılmayan potansiyeline dikkat çektik. Sahip olduğumuz zenginlikler ve güzellikleri değerlendirmek istiyoruz. Ekonomimiz tüm ülkenin kalkınmasının omurgasıdır ve onu daha da güçlendireceğiz. Birçok önemli endüstriyel alanda bölgesel lideriz, neden bunu kıtasal turizmde de denemeyelim?  Hükümet olarak önümüzdeki yıllarda turizm altyapısının geliştirilmesine kararlıyız. Bu günkü görüşmeyle önemli bir ortak ve dost kazandığımızı duyurmaktan mutluluk duyuyorum dedi.

Başlık 2: Bosna Hersek’le turizm hareketliliği yaşayabiliriz

ETİK Başkanı Mehmet İşler kardeş ülke Bosna Hersek’in yetkilileri ile bir araya gelmekten ve işbirliği konularını paylaşmaktan büyük memnuniyet duyduklarını söyledi. Mehmet İşler;” Kardeş ülke Bosna Hersek’in (Zenica Doboj kantonu) Başbakanı ve Ekonomi Bakanı’nı ağırladık. Bosna Hersek’e (nüfusu kadar) 4 milyon turist geliyor. Türkiye özellikle şu sıralarda Yunanistan’la 7 günlük kapıda vizesiz adalara geçişin yapıldığı bir dönemde  Bosna Hersek gibi kardeş ülkemizle biz aynı uygulamayla beraber bir turizm hareketliliği yaşayabiliriz. Sayın Başbakan ve Bakan Travel Turkey için özellikle ETİK’i ziyaret ettiler ve birlikte ne yapabileceğimiz konusunda ciddi bir çaba sarf ettik. Bu sayede de sayın başbakan ve bakanı Travel Turkey İzmir fuarına getirdik ve tüm sektörün paydaşlarıyla bu işbirliğimizi nasıl geliştiririz konusunda çalışma yaptık. Çok verimli geçen bu çalışmalarımız sonucunda sayın bakanla birlikte Şubat Ay’ında tekrar Bosna Hersek Hükümeti ile bir araya gelip İzmir’i, Ege Bölgesi’ni ve aynı zamanda Bosna Hersek arasındaki turizmin nasıl geliştireceğimizi konuşacağız. Ege destinasyonunda deniz, kum, güneş, tarih ve inanç turizmi öne çıkıyor. Bosna Hersek’te kış ve kayak turizmi.  Böylece bizim düşük sezon diye tabir ettiğimiz ayları Bosna Hersek’te desteklemek, yaz tatili içinde oradan turist getirme çabalarımız var. Kardeş ülkemizle, Avrupa'da bize en yakın olan Müslüman ülke ile hem turizm hem ticari ilişkilerimizi daha çok geliştireceğiz. Bu konuda yoğun bir trafiğe girdiğimizi söyleyebilirim.” Dedi.

Başlık 3: Avrupa’nın  göbeğinde yatırımla yerimizi almalıyız

Bosna Hersek’in şu anda hem turizm hem diğer alanlardaki yatırımlar için keşfedilmesi gereken bir ülke olduğuna da dikkat çeken İşler, Egeli turizmciler ve işadamları olarak burada yatırım konularını ciddi olarak değerlendirdiklerini belirtti. Mehmet İşler; “Bosna Hersek şu anda keşfedilmesi ve geliştirilmesi gereken bir ülke. Sayın Başbakan ve Ekonomi Bakanı ile  nasıl bir yatırım çeşitlemesi olabiliri de görüştük. Son yıllarda 30’a yakın yabancı otelcilik zinciri yatırım için bu bölgeye giriyor. Bizde Türk ve Egeli turizmciler olarak Bosna Hersek’te yerimizi almak ve Avrupa’nın göbeğine yatırım yapmak adına ciddi stratejik çalışmalarımız oldu. Aynı zamanda Bosna Hersek’ten Ege Bölgemize yönelik çalışmaları değerlendiriyoruz. Çok güzel bir ambiansta gerçekleşen bu çalışmalarımız, umut ediyorum ki verimlilik sağlayacaktır. Bunun ilk adımı olarak ta hiç vakit kaybetmeden Şubat Ay’ında heyetler halinde bir araya geleceğiz. Bizim ve onların yatırımcılarını bir araya getirip turizm konusunda rakamları ve iki ülke arasındaki turizm bağlarını geliştirmek adına çalışacağız. Bu görüşme bir başlangıçtı. Bundan sonra gerek TÜROFED gerek ETİK  olarak Ticaret Odamızla beraber bu işbirliğini arttırarak geliştireceğimizi söyleyebilirim” dedi.

Kaynak: Ajans Bizim

Bilal KARADAĞBilal KARADAĞ