GÜNDEM
Giriş Tarihi : 01-04-2024 09:05

İsias Sanıkları Tahliye Edildi, Tepki Yağdı

Adıyaman'daki İsias Otel faciasının ardından, Gazi Üniversitesi'nin hazırladığı rapor sonucunda Efe Bozkurt ile Halil Bağcı tahliye edildi.

İsias Sanıkları Tahliye Edildi, Tepki Yağdı

6 Şubat'ta meydana gelen depremlerde İsias Otel'de yaşamını yitiren 35 kişinin ardından gerçekleşen duruşmalarda, yapı sahibi Ahmet Bozkurt ve diğer isimlerin kusurlu bulunmasına rağmen, Efe Bozkurt'un 2022'den sonra otel yönetiminde yer alması nedeniyle tahliye edildiği düşünülüyor.

Faciada hayatını kaybedenlerin aileleri, sosyal medya üzerinden tepkilerini dile getirdi. İzcan Nurluöz'ün annesi Feriha Yiğittürk, "İki elimiz tüm Bozkurt ailesinin yakasında. Adalet yerini bulsun diye savaşıyoruz" ifadelerini kullandı.

Tahliyeye ilişkin tepkiler devam ederken, davanın bir sonraki duruşması 26 Nisan'da yapılacak. Bu süreçte, İsias Otel faciasının sorumlularının yargı önünde hesap vermeleri bekleniyor.

6 Şubat’ta Türkiye'yi sarsan Kahramanmaraş merkezli depremlerde Adıyaman'daki İsias Otel'de Gazimağusa Türk Maarif Koleji voleybol kafilesinden 35 kişi hayatını kaybetmiş, otel, toplam 72 kişiye mezar olmuştu.

MYK Haber, dün, İsias Otel sahibin Ahmet Bozkurt’un oğlu olan Efe Bozkurt ile Halil Bağcı'nın tahliye edildiğini duyurdu.

“Tahliye, Gazi Üniversitesi'nin hazırladığı rapordan sonra geldi”

Rapora göre, yapı sahibi ''Ahmet Bozkurt'' asli kusurlu, fenni mesul ''Erdem Yıldız'' asli kusurlu, otel işletmecisi, ''Ahmet, Mehmet, Fatih ve Efe Bozkurt'' tali kusurlu bulundu.

Efe Bozkurt'un, 2022 yılından sonra otel yönetiminde yer alması nedeniyle tahliye edildiği düşünülüyor.

“Tahliye Kararına Ailelerden Tepki Geldi”

İsias'da hayatını kaybeden İzcan Nurluöz’ün annesi Feriha Yiğittürk sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada “İki elimiz tüm Bozkurt ailesinin yakasında. Adalet yerini bulsun diye savaşıyoruz" ifadelerini kullandı.

Yiğittirk paylaşımında, ''İsas'ın sahiplerinden, otelin yöneticisi ve Ahmet Bozkurt'un oğlu sanık Efe Bozkurt serbest bırakılmış. Niye? Yeni bir rapor onun bu cinayete “ortaklık” etmediği gibi bir sonuç mu ortaya çıkardı? Bunu bize anlatamazsınız! Adalet yerini bulsun diye savaşıyoruz. Aldığımız her nefes adaletin sağlanması için. Tahliye ne demek? Tahliye beraat değildir. İki elimiz tüm Bozkurt ailesinin yakasında. Her bir çocuğumuzun hesabını soracağız. Efe Bozkurt da cezadan kurtulamayacak! Evlatlarımıza “otel” diye sunulan o “toplu mezar” yıllar yılı onca ihmalin, sorumsuzluğun, vicdansızlığın sonucu olarak yükselirken sahibi, ortağı, izin vereni, denetleyeni, hesap sormayanı, göz yumanı, hepsi cinayetin ortağıdır. Affetmiyoruz! Susmuyoruz! Vazgeçmiyoruz Hesap Vereceksiniz!'' ifadelerini kullandı.

Enver Karakaya'nın paylaşımı:

"Adalet ile intikam arasındaki çizgiyi çekecek olan mahkeme, küçük oğlan Efe Bozkurt için tahliye kararı vermiş ve tutuksuz yargılanacakmış! Göze göz, hepimizi kör eder ama bizim gözümüz zaten görmüyor haberiniz olsun..."

Selin Karakaya'nın annesi, aynı zamanda Şampiyon Melekleri Yaşatma Derneği Başkanı Ruşen Yücesoylu Karakaya'nın tepkisi:

“Gülüşlerimizi çaldınız! Katilsiniz, pisliksiniz asla serbest kalmamanız gerekirdi! TC adaletine sesleniyorum, sizden doğru kararları bekliyoruz. Gazi Üniversitesi’nin iş bilmezler tarafından yazılan raporuna güvenip serbest bıraktıysanız en büyük hatayı yaptınız ve bu hatanızdan döneceksiniz. Gerçeklerin nasıl olduğunu biz göstereceğiz size.

Çocuk katilleri serbest kalmamalı!! Onların yeri dört duvar arasında çürüme, gerçek adalet bu olur ancak! Selin'ime söz verdim, meleklere söz verdik! Bizi yıkamazsınız!!Pes etmek yok! Susmak yok! Affetmek yok!”

Serin'in annesi Pervin Aksoy İpekçoğlu'nun tepkisi:

“Hesap verin, hesap vereceksiniz, bugüne kadar vermediniz, o hesabı en tepeden en aşağıya ödeyeceksiniz. Allah'ın belaları, köpek sürüleri bir bitmediniz, hergün çoğalırsınız. Tahliyemiş. Mahkeme, teknik bilgiyi bilirkişiye sorar. Tahliyeyi değil!”

Dava Süreci

72 kişiye mezar olan İsias Otel’e ilişkin dava 4-7 Ocak tarihlerinde görüşüldü ve ara karar açıklandı.

Adıyaman Cumhuriyet Başsavcılığınca, 5'i tutuklu 11 sanık hakkında "bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma" suçundan 2 yıl 8'er aydan 22 yıl 6'şar aya kadar hapis cezası talep edilen iddianamede, bilirkişi raporları yer aldı.

Adıyaman 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 4-7 Ocak tarihlerinde, dört gün süren duruşmalar sonunda, tutuklu olan 11 sanıktan 5’inin, “Ahmet Bozkurt, Efe Bozkurt, Erdem Yıldız, Halil Bağcı ve Mehmet Fatih Bozkurt’un” tutukluluk halinin devamına; adli kontrolle serbest olan 6 sanık, “Bilge Açık, Hasan Aslan, Mehmet Göncüoğlu, Seda Zeren, Şule Özbek ve Ulviye Bozkurt’un” durumunun da aynen devam etmesine karar verildi. Bir sonraki duruşma ise 26 Nisan’da olacak.

Kaynak : PHA

Bilal KARADAĞBilal KARADAĞ