GÜNDEM
Giriş Tarihi : 08-09-2023 15:13

AB Tescilli Coğrafi Ürün Sayısı 14'e Yükseldi

Avrupa Birliği (AB), Milas zeytinyağından sonra Milas yağlı zeytinini de tescil etti ve Türkiye'nin tescilli coğrafi ürün sayısı 14'e yükseldi.

AB Tescilli Coğrafi Ürün Sayısı 14'e Yükseldi

Avrupa Birliği (AB), Milas zeytinyağından sonra Milas yağlı zeytinini de tescil etti ve Türkiye'nin tescilli coğrafi ürün sayısı 14'e yükseldi

Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, Milas yağlı zeytini AB'den coğrafi işaret tescili aldı. Böylece AB'den tescil alan ürün sayısı 14'e, Milas’ın AB tescili alan ürün sayısı da ikiye yükseldi. Daha önce Milas zeytinyağı AB coğrafi ürün tescili almıştı.

AB tarafından tescil edilen ürünler şöyle: Antep baklavası/Gaziantep baklavası, Aydın inciri, Malatya kayısısı, Aydın kestanesi, Milas zeytinyağı, Bayramiç beyazı, Taşköprü sarımsağı, Giresun tombul fındığı, Antakya künefesi, Suruç narı, Çağlayancerit cevizi, Gemlik zeytini, Edremit zeytinyağı, Milas yağlı zeytini.

Başlık 2: Sırada 4 ürün var, 40 ürün beklemede

AB coğrafi işaret tescili için Edremit körfezi yeşil çizik zeytin, Ayaş domatesi, Ezine peyniri ile Maraş tarhanası olmak üzere 4 ürün AB Resmi gazetesinde yayımlandı ve 3 aylık itiraz süreleri sonunda tescil almaları bekleniyor.

AB coğrafi işaret tescili için başvuruda bekleyen ürün sayısı ise 40. Bu ürünler ise şöyle: 

Afyon pastırması, Afyon sucuğu, Antep fıstığı, Kayseri mantısı, İnegöl köfte, Tonya tereyağı, Aydın Memecik zeytinyağı, Bursa kestane şekeri, Amasya çiçek bamyası, Bursa siyah inciri, Safranbolu safranı, Manisa Sultani çekirdeksiz üzümü, Kilis zeytinyağı, İpsala pirinci, Aydın Memecik zeytini, Araban sarımsağı, Manisa mesir macunu, Hüyük çileği, Isparta gülyağı, Silifke yoğurdu, Osmaniye yer fıstığı, Kayseri pastırması, Adana şalgamı, Urla sakız enginarı, Demirci hünnabı, Bingöl balı, Rize çayı, Sinop kestane balı, Kayseri sucuğu, Bursa şeftalisi, Tarsus Sarıulak zeytini, Erzurum su böreği, Melli inciri, Maraş çöreği, Hopa hamsili ekmeği, Gaziantep Menengiç kahvesi / Gaziantep Melengiç kahvesi, Kırkağaç kavunu / Kırkağaç melon, Milas Çekişke zeytini, Hatay Kaytaz böreği, Aydın çam fıstığı.

Ayrıca, AB'ye geleneksel ürün tescili için döner, Türk kahvesi, Türk lokumu, geleneksel yoğurt / Türk yoğurdu ve geleneksel baklava / Türk baklavası müracaatı yapıldı.

Başlık 3: Coğrafi işaret

Coğrafi işaret, belirgin bir niteliği, ünü veya diğer özellikleri bakımından kökenin bulunduğu yöre, alan, bölge veya ülke ile özdeşleşmiş ürünü gösteren işaret olarak tanımlanıyor. Türkiye'de 1457 coğrafi işaret ve geleneksel ürün adı tesciline sahip ürün bulunuyor. Bunlardan 1271'i tarım ve gıda ürünlerinden oluşuyor. Bu tesciller Türkiye sınırları içinde geçerli kabul ediliyor. 

AB ülkelerinin tamamında koruma sağlamak için ilgili düzenlemeler çerçevesinde Avrupa Komisyonuna başvuru yapmak gerekiyor.

Başlık 4: "Artırma çabası içerisindeyiz" 

Tarım ve Orman Bakan İbrahim Yumaklı, coğrafi işaret ile ürünlerin değerini artırıldığını ifade ederek, "Coğrafi işaret, o ürünün gerçekten de o coğrafyada ve geleneksel prensiplere uygun şekilde üretildiğini teminat altına alıyor. Böylece o ürün daha değerli hale geliyor. Hem tüketici kaliteli ürün alıyor hem de üretici daha fazla kazanıyor" dedi.

Uluslararası arenada Türkiye'nin sahip olduğu değerlerin tescil alınmasının önemli olduğunu anlatan Yumaklı, şunları kaydetti:

"Böylece ürünlerimiz hem korunuyor hem de daha değerli hale geliyor. Kültürel varlıklarımızı, değerlerimizi, lezzetlerimizin tescil edilmesi için uluslararası arenada çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Milas yağlı zeytinimiz AB tarafından tescil edilen 14. ürünümüz oldu. Bu sayıyı daha fazla artırmanın çabası içerisindeyiz.”

Kaynak: Ajans Bizim

Bilal KARADAĞBilal KARADAĞ